Ovi recepti donose bogatstvo okusa i tekstura, idealni za sve prilike, a posebno za one koji žele uživati u slatkišima bez mliječnih proizvoda i jaja. Sastojci su jednostavni, priprema brza, a rezultati su jednostavno fantastični! Evo nekoliko detalja za svaki od njih:
Rozenka sa malinama i vanilom
Sastojci:
- 300 gr malina
- 200 gr šećera
- 100 ml vode + 100 ml vode + 100 ml vode
- 60 gr gustina (skroba)
- 100 gr margarina + 50 gr margarina
- 40-50 gr pudinga sa ukusom vanile
- 50 gr bele čokolade
- 1 kesica vanilin šećera
- Pola pakovanja rozen kora
Priprema:
- U šerpi stavite maline, 100 ml vode i šećer, kuvajte dok maline ne omekšaju. Zatim dodajte preostalu vodu i gustin, dobro mešajte dok se smesa ne zgusne.
- Dodajte vanilin šećer i puding u smesu, mešajte dok se ne sjedini.
- U drugoj šerpi otopite margarin i belu čokoladu, pa spojite sa prethodnom smesom.
- Na dnu kalupa poređajte rozen kore, prelijte smesom i ostavite da se ohladi. Nakon toga, tortu stavite u frižider dok ne očvrsne.
Rozenka sa keksom i pomorandžom
Sastojci:
- 250 ml vode
- 150 gr šećera
- 75 gr margarina
- 100 gr čokolade
- 200 gr mlevenog keksa
- 75 gr mlevenih oraha
- Sok jedne pomorandže
- Pola pakovanja rozen kora
Priprema:
- U šerpi skuvajte vodu, šećer, margarin i čokoladu dok se sve ne otopi i sjedini.
- Dodajte mleveni keks, mlevene orahe i sok od pomorandže. Dobro promešajte.
- U pleh stavite rozen kore, prelijte smesom i ostavite da se ohladi u frižideru.
Kikiriki štanglice (Snikers bajadera)
Sastojci:
- 400 gr šećera
- 300 ml vode
- 250 gr margarina
- 200 gr čokolade
- 300 gr kikirikija (blendiranog ili seckanog)
- 400 gr mlevenog keksa
- 100 gr čokolade
- 2-3 kašike ulja
Priprema:
- U šerpi pomešajte šećer i vodu, kuvajte dok se ne karamelizuje.
- Dodajte margarin, čokoladu, kikiriki i keks. Dobro promešajte.
- Stavite u pleh obložen papirom, ohladite.
- Prelijte sa otopljenom čokoladom, dodajte malo ulja za glazuru i ostavite da se stegne.
Grilijaš oblande
Sastojci:
- 300 gr šećera
- 2 kašike svetlog pekmeza ili meda
- 250 gr margarina
- 200 gr mlevenog keksa
- 200 gr blendiranih ili seckanih oraha
- 1 veliki list oblande
Priprema:
- U šerpi otopite šećer sa pekmezom, dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi.
- Dodajte mleveni keks i orahe, sve dobro promešajte.
- Stavite smesu na oblandu, preklopite drugom oblandom i ostavite da se stegne.
Oblande sa lešnikom i čokoladom
Sastojci:
- 250 gr šećera
- 10 kašika vode
- 200 gr margarina
- 300 gr mlevenog keksa
- 200 gr mlevenih lešnika
- 100 gr čokolade
- 2,5 lista oblande
Priprema:
- U šerpi rastopite šećer i vodu, dodajte margarin i čokoladu dok se ne otopi.
- Dodajte keks i lešnike, promešajte.
- Stavite smesu između listova oblande i ostavite da se ohladi.
Salama od keksa, oraha i pekmeza
Sastojci:
- 200 gr mlevenog keksa
- 50 gr mlevenih oraha + 50 gr mlevenih oraha
- 100 gr šećera u prahu + 100 gr šećera u prahu
- 1 kašika ekstrakta vanile
- Pekmez od kajsija po potrebi (oko 5 kašika)
- 100 gr margarina
Glazura:
- 100-150 gr čokolade
- 3-4 kašike ulja
Priprema:
- Pomešajte keks, orahe, šećer u prahu i vanilu. Dodajte pekmez i dobro promešajte.
- Otopite margarin i spojite ga sa smesom.
- Oblikujte salamu i stavite u frižider da se stisne.
- Preko otopite čokoladu sa uljem i prelijte preko salame.
Ovi deserti su jednostavni, brzi i puni okusa. Savršeni su za obiteljske večere, proslave ili svakodnevnu užinu. Uživajte u pripremi i degustaciji!