6 sitnih kolača bez mlijeka i jaja – FANTAZIJA

Ovi recepti donose bogatstvo okusa i tekstura, idealni za sve prilike, a posebno za one koji žele uživati u slatkišima bez mliječnih proizvoda i jaja. Sastojci su jednostavni, priprema brza, a rezultati su jednostavno fantastični! Evo nekoliko detalja za svaki od njih:

Rozenka sa malinama i vanilom

Sastojci:

  • 300 gr malina
  • 200 gr šećera
  • 100 ml vode + 100 ml vode + 100 ml vode
  • 60 gr gustina (skroba)
  • 100 gr margarina + 50 gr margarina
  • 40-50 gr pudinga sa ukusom vanile
  • 50 gr bele čokolade
  • 1 kesica vanilin šećera
  • Pola pakovanja rozen kora

Priprema:

  1. U šerpi stavite maline, 100 ml vode i šećer, kuvajte dok maline ne omekšaju. Zatim dodajte preostalu vodu i gustin, dobro mešajte dok se smesa ne zgusne.
  2. Dodajte vanilin šećer i puding u smesu, mešajte dok se ne sjedini.
  3. U drugoj šerpi otopite margarin i belu čokoladu, pa spojite sa prethodnom smesom.
  4. Na dnu kalupa poređajte rozen kore, prelijte smesom i ostavite da se ohladi. Nakon toga, tortu stavite u frižider dok ne očvrsne.

Rozenka sa keksom i pomorandžom

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 150 gr šećera
  • 75 gr margarina
  • 100 gr čokolade
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 75 gr mlevenih oraha
  • Sok jedne pomorandže
  • Pola pakovanja rozen kora

Priprema:

  1. U šerpi skuvajte vodu, šećer, margarin i čokoladu dok se sve ne otopi i sjedini.
  2. Dodajte mleveni keks, mlevene orahe i sok od pomorandže. Dobro promešajte.
  3. U pleh stavite rozen kore, prelijte smesom i ostavite da se ohladi u frižideru.

Kikiriki štanglice (Snikers bajadera)

Sastojci:

  • 400 gr šećera
  • 300 ml vode
  • 250 gr margarina
  • 200 gr čokolade
  • 300 gr kikirikija (blendiranog ili seckanog)
  • 400 gr mlevenog keksa
  • 100 gr čokolade
  • 2-3 kašike ulja

Priprema:

  1. U šerpi pomešajte šećer i vodu, kuvajte dok se ne karamelizuje.
  2. Dodajte margarin, čokoladu, kikiriki i keks. Dobro promešajte.
  3. Stavite u pleh obložen papirom, ohladite.
  4. Prelijte sa otopljenom čokoladom, dodajte malo ulja za glazuru i ostavite da se stegne.

Grilijaš oblande

Sastojci:

  • 300 gr šećera
  • 2 kašike svetlog pekmeza ili meda
  • 250 gr margarina
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 200 gr blendiranih ili seckanih oraha
  • 1 veliki list oblande

Priprema:

  1. U šerpi otopite šećer sa pekmezom, dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi.
  2. Dodajte mleveni keks i orahe, sve dobro promešajte.
  3. Stavite smesu na oblandu, preklopite drugom oblandom i ostavite da se stegne.

Oblande sa lešnikom i čokoladom

Sastojci:

  • 250 gr šećera
  • 10 kašika vode
  • 200 gr margarina
  • 300 gr mlevenog keksa
  • 200 gr mlevenih lešnika
  • 100 gr čokolade
  • 2,5 lista oblande

Priprema:

  1. U šerpi rastopite šećer i vodu, dodajte margarin i čokoladu dok se ne otopi.
  2. Dodajte keks i lešnike, promešajte.
  3. Stavite smesu između listova oblande i ostavite da se ohladi.

Salama od keksa, oraha i pekmeza

Sastojci:

  • 200 gr mlevenog keksa
  • 50 gr mlevenih oraha + 50 gr mlevenih oraha
  • 100 gr šećera u prahu + 100 gr šećera u prahu
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • Pekmez od kajsija po potrebi (oko 5 kašika)
  • 100 gr margarina

Glazura:

  • 100-150 gr čokolade
  • 3-4 kašike ulja

Priprema:

  1. Pomešajte keks, orahe, šećer u prahu i vanilu. Dodajte pekmez i dobro promešajte.
  2. Otopite margarin i spojite ga sa smesom.
  3. Oblikujte salamu i stavite u frižider da se stisne.
  4. Preko otopite čokoladu sa uljem i prelijte preko salame.

Ovi deserti su jednostavni, brzi i puni okusa. Savršeni su za obiteljske večere, proslave ili svakodnevnu užinu. Uživajte u pripremi i degustaciji!