Ovaj recept za krofne sa samo nekoliko sastojaka zvuči kao brz i jednostavan način da uživate u domaćim krofnama!
Evo kako pripremiti ove krofne:
Sastojci:
-
600 g brašna
-
200 ml mleka
-
1 jaje
-
2 kašičice šećera
-
1/2 kašičice soli
-
7 g suvog kvasca
-
2 kašičice ulja
-
1 kašičica putera
-
100 ml vode
-
šećer (za posipanje)
-
ulje (za prženje)
Priprema:
-
Priprema testa:
-
U mleko (mlako) dodajte 2 kašičice šećera i 7 g suvog kvasca. Ostavite da se kvasac aktivira (oko 5-10 minuta).
-
U većoj posudi pomešajte brašno, so, 1 jaje, ulje, putar i voda. Dodajte kvasac sa mlekom i sve dobro promešajte.
-
Zamesite mekano i glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna dok ne postignete odgovarajuću teksturu.
-
Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen.
-
-
Formiranje krofni:
-
Kada se testo uduplalo, istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Pomesite ga nekoliko puta i razvaljajte na debljinu od oko 1 cm.
-
Koristite čašu ili okrugli modli da izrežete krugove.
-
Ostatak testa ponovo premijesite i ponovite postupak.
-
-
Prženje:
-
U dubokoj tavi ili loncu zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Testo bi trebalo da bude dovoljno da se krofne slobodno prže u ulju.
-
Svaku krofnu stavite u vruće ulje i pržite dok ne postanu zlatno-smeđe sa obe strane (oko 2-3 minuta po strani).
-
-
Posipanje šećerom:
-
Kada krofne izvadite iz ulja, stavite ih na papirni ubrus da upiju višak masnoće.
-
Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu ili običnim šećerom po želji.
-
I to je to! Gotove krofne možete uživati odmah, dok su još vruće i mekane. Možete ih poslužiti sa omiljenim punjenjem, kao što je eurokrem, marmelada, ili jednostavno uživati u njihovom jednostavnom, ali savršenom ukusu.
Uživaj u pripremi i jedi s uživanjem!