Ako imate 1 jaje, brašno i mlijeko pripremite ove krofne – Brzo i jednostavno

Ovaj recept za krofne sa samo nekoliko sastojaka zvuči kao brz i jednostavan način da uživate u domaćim krofnama!

Evo kako pripremiti ove krofne:

Sastojci:

  • 600 g brašna

  • 200 ml mleka

  • 1 jaje

  • 2 kašičice šećera

  • 1/2 kašičice soli

  • 7 g suvog kvasca

  • 2 kašičice ulja

  • 1 kašičica putera

  • 100 ml vode

  • šećer (za posipanje)

  • ulje (za prženje)

Priprema:

  1. Priprema testa:

    • U mleko (mlako) dodajte 2 kašičice šećera i 7 g suvog kvasca. Ostavite da se kvasac aktivira (oko 5-10 minuta).

    • U većoj posudi pomešajte brašno, so, 1 jaje, ulje, putar i voda. Dodajte kvasac sa mlekom i sve dobro promešajte.

    • Zamesite mekano i glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna dok ne postignete odgovarajuću teksturu.

    • Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen.

  2. Formiranje krofni:

    • Kada se testo uduplalo, istresite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Pomesite ga nekoliko puta i razvaljajte na debljinu od oko 1 cm.

    • Koristite čašu ili okrugli modli da izrežete krugove.

    • Ostatak testa ponovo premijesite i ponovite postupak.

  3. Prženje:

    • U dubokoj tavi ili loncu zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Testo bi trebalo da bude dovoljno da se krofne slobodno prže u ulju.

    • Svaku krofnu stavite u vruće ulje i pržite dok ne postanu zlatno-smeđe sa obe strane (oko 2-3 minuta po strani).

  4. Posipanje šećerom:

    • Kada krofne izvadite iz ulja, stavite ih na papirni ubrus da upiju višak masnoće.

    • Dok su još tople, pospite ih šećerom u prahu ili običnim šećerom po želji.

I to je to! Gotove krofne možete uživati odmah, dok su još vruće i mekane. Možete ih poslužiti sa omiljenim punjenjem, kao što je eurokrem, marmelada, ili jednostavno uživati u njihovom jednostavnom, ali savršenom ukusu.

Uživaj u pripremi i jedi s uživanjem!