Savršene domaće krofne – mekane i sočne
Njihova jednostavnost i bogat ukus čine ih neodoljivima, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili kao desert. Ovaj recept će vas provesti kroz korake kako da napravite krofne koje će oduševiti i najzahtjevnije sladokusce. Bilo da ih poslužujete uz šećer, pekmez ili čokoladnu glazuru, svaka krofna će biti pravo zadovoljstvo.
Sastojci:
- 500 g brašna tipa 00 (oko 4 šolje)
- 250 ml mlijeka (otprilike 1 šolja)
- 2 kašičice šećera
- 1 jaje
- 1 kašika maslaca
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica suvog kvasca
- Korica jednog limuna
- Šećer (za premazivanje)
- Ulje od koštica (za prženje)
Priprema:
-
Priprema kvasca:
- Zagrijte 250 ml mlijeka u manjoj posudi, vodeći računa da ne bude prevruće. Dodajte kašičicu suvog kvasca i lagano promiješajte. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta dok ne postane pjenasta.
-
Priprema tijesta:
- U većoj posudi pomiješajte 500 g brašna, 2 kašičice šećera i 1/2 kašičice soli. Dodajte koricu jednog limuna za dodatni okus.
- U posebnoj zdjelici umutite jaje, pa ga dodajte u smjesu sa brašnom zajedno sa mješavinom mlijeka i kvasca.
- Otopite 1 kašiku maslaca i dodajte u smjesu. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete mekano tijesto.
-
Mijesenje tijesta:
- Tijesto izvadite na blago pobrašnjenu površinu i mijesite ga oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
- Prebacite tijesto u namašćenu zdjelu, prekrijte čistom krpom i ostavite da odstoji na toplom mjestu 1-2 sata, dok se ne udvostruči u volumenu.
-
Oblikovanje krofni:
- Nakon što je tijesto naraslo, izbacite višak zraka i razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1 cm.
- Izrežite krofne koristeći veći i manji okrugli rezač. Poredajte krofne na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte ih krpom i ostavite da odstoje još 30 minuta.
-
Prženje:
- U dubljoj posudi zagrijte ulje na 180°C. Lagano stavljajte krofne u vruće ulje i pržite ih u malim količinama, po 2-3 minute sa svake strane, dok ne postanu zlatno-smeđe.
- Izvadite krofne šupljikavom kašikom i stavite ih na tanjir obložen papirnim ubrusima kako bi upile višak ulja.
-
Serviranje:
- Dok su još tople, uvaljajte krofne u šećer ili ih prelijte čokoladnom glazurom, po želji. Poslužite ih odmah i uživajte!
Savjet za serviranje:
Poslužite krofne uz pekmez, med, ili omiljeni slatki premaz kako biste dodatno pojačali njihov ukus.