Ako imate 1 jaje, brašno i mlijeko pripremite ove ukusne krofne, jednostavno i brzo!

Savršene domaće krofne – mekane i sočne

Njihova jednostavnost i bogat ukus čine ih neodoljivima, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili kao desert. Ovaj recept će vas provesti kroz korake kako da napravite krofne koje će oduševiti i najzahtjevnije sladokusce. Bilo da ih poslužujete uz šećer, pekmez ili čokoladnu glazuru, svaka krofna će biti pravo zadovoljstvo.

Sastojci:

  • 500 g brašna tipa 00 (oko 4 šolje)
  • 250 ml mlijeka (otprilike 1 šolja)
  • 2 kašičice šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika maslaca
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • Korica jednog limuna
  • Šećer (za premazivanje)
  • Ulje od koštica (za prženje)

Priprema:

  1. Priprema kvasca:

    • Zagrijte 250 ml mlijeka u manjoj posudi, vodeći računa da ne bude prevruće. Dodajte kašičicu suvog kvasca i lagano promiješajte. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta dok ne postane pjenasta.
  2. Priprema tijesta:

    • U većoj posudi pomiješajte 500 g brašna, 2 kašičice šećera i 1/2 kašičice soli. Dodajte koricu jednog limuna za dodatni okus.
    • U posebnoj zdjelici umutite jaje, pa ga dodajte u smjesu sa brašnom zajedno sa mješavinom mlijeka i kvasca.
    • Otopite 1 kašiku maslaca i dodajte u smjesu. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete mekano tijesto.
  3. Mijesenje tijesta:

    • Tijesto izvadite na blago pobrašnjenu površinu i mijesite ga oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
    • Prebacite tijesto u namašćenu zdjelu, prekrijte čistom krpom i ostavite da odstoji na toplom mjestu 1-2 sata, dok se ne udvostruči u volumenu.
  4. Oblikovanje krofni:

    • Nakon što je tijesto naraslo, izbacite višak zraka i razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1 cm.
    • Izrežite krofne koristeći veći i manji okrugli rezač. Poredajte krofne na pleh obložen papirom za pečenje, prekrijte ih krpom i ostavite da odstoje još 30 minuta.
  5. Prženje:

    • U dubljoj posudi zagrijte ulje na 180°C. Lagano stavljajte krofne u vruće ulje i pržite ih u malim količinama, po 2-3 minute sa svake strane, dok ne postanu zlatno-smeđe.
    • Izvadite krofne šupljikavom kašikom i stavite ih na tanjir obložen papirnim ubrusima kako bi upile višak ulja.
  6. Serviranje:

    • Dok su još tople, uvaljajte krofne u šećer ili ih prelijte čokoladnom glazurom, po želji. Poslužite ih odmah i uživajte!

Savjet za serviranje:

Poslužite krofne uz pekmez, med, ili omiljeni slatki premaz kako biste dodatno pojačali njihov ukus.