Anabela torta – Savršena poslastica za sve prilike

Anabela torta je omiljeni desert koji spaja bogatstvo kvasnog kremastog fila, hrskave piškote, jafa kekse, banane i mnogo čokolade. Ovaj jednostavan recept savršen je za sve prilike i sigurno će zadovoljiti vaše sladokusce.

Priprema ove torte ne zahtjeva pečenje, što je čini brzom i jednostavnom za pripremu. Kombinacija kremastog fila i hrskavih slojeva keksa stvara savršen balans ukusa i teksture. Ova torta je pravi izbor za sve ljubitelje slatkiša koji žele uživati u bogatom ukusu bez puno truda. Pratite naš detaljan recept i uživajte u ovom neodoljivom desertu.

Sastojci

  • 2 pakovanje Piškote
  • 200 g Petit keks
  • 2 kutije Jaffa keks
  • 4 kom Banane
  • 1 l Mlijeko
  • 16 kašika Šećer
  • 3 pakovanja Puding od vanilije
  • 5 kašika Gustin
  • 50 g Čokolade za kuhanje
  • 250 g Margarin
  • 1/2 l Slatka pavlaka ili 2 šlaga
  • 1 kesica Burbnon vanila (nije obavezno)

Priprema

Priprema pudinga:

  • U velikoj šerpi, pomešajte mlijeko, šećer, puding od vanilije i gustin.
  • Stavite šerpu na srednje jaku vatru i mešajte dok se masa ne zgusne.
  • Dodajte burbon vaniliju po želji za bogatiji ukus.
  • Kada puding postane gust, prebacite ga u posudu i pokrijte sa streč folijom kako bi se sprečilo stvaranje kore.
  • Ostavite da se potpuno ohladi.

Priprema fila:

  • U ohlađeni puding dodajte 250g margarin i sve dobro umutite dok ne dobijete glatku kremastu smesu.
  • Podjelite fil na dva dijela. U jedan dio dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte.

Slaganje torte:

  • Uzimite posudu za tortu i počnite sa slojevima:
  • Prvi sloj: Petit keks, prethodno namočen u mlijeku.
  • Drugi sloj: Prva polovina žutog fila.
  • Treći sloj: Piškote, takođe namočene u mlijeku.
  • Četvrti sloj: Druga polovina žutog fila.
  • Peti sloj: Banane, prerezane po dužini.
  • Šesti sloj: Jafa keks.
  • Sedmi sloj: Drugi dio čokoladnog fila.
  • Na kraju: Preko svega stavite slatku pavlaku ili šlag.

Hlađenje i služenje:

  • Ostavite tortu da se ohladi u frižideru barem 3-4 sata pre nego što je poslužite.
  • Servirajte je hladnu i uživajte u bogatom ukusu.

BONUS:

ĆUFTICE OD KROMPIRA I TIKVICA…Nikada nisam kuvala ovako ukusno i zdravo jelo!

Ove ćuftice od povrća, koje sadrže tikvice, krompir i suluguni sir, ukusno su jelo koje se lako pravi i savršeno je za svaki obrok. Umak od dimljene paprike daje divan dimljeni ukus, čineći ovo jelo koje će se svidjeti svima.

POTREBNI SASTOJCI:

Kada je riječ o ćufticama, postoji niz mogućnosti za odabir.

Za ovaj recept trebat će vam 1 tikvica, 2 krumpira, 1 mrkva, 100 g naribanog suluguni sira, nasjeckani mladi luk, 2 jaja, sol i crni papar po ukusu, mljeveni češnjak, 2 žlice griza, biljno ulje za prženje, i umak.

Za ovaj recept trebat će vam dvije žlice kiselog vrhnja, dvije žlice majoneze, dvije žličice dimljene paprike u prahu i dvije žličice sušenog češnjaka.
upute:

PRIPREMA ĆUFTICA:

Pripremite tikvice tako da ih naribate i prebacite u zdjelu. Malo ih posolite i ostavite da odstoje četvrt sata kako bi otpustili višak vlage.
Naribajte krumpir i mrkvu, pa ih ostavite sa strane.
Spojite sastojke i pomiješajte ih. Pomiješajte povrće s ostalim sastojcima i dobro ih izmiksajte.

Nakon 15 minuta uklonite višak vlage iz tikvica i stavite ih u veliku zdjelu za miješanje. Pomiješajte naribani krumpir, mrkvu, suluguni sir, mladi luk, jaja, sol, crni papar, mljeveni češnjak i griz. Temeljito izmiješajte sve sastojke.
Korak 4: Ostavite smjesu da se odmori.

Ostavite smjesu da odstoji 20 minuta, omogućujući da se griz proširi. Nastavite s pripremom fritula zagrijavanjem ulja.

Započnite zagrijavanjem biljnog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Nastavite s oblikovanjem i kuhanjem:
Smjesu oblikujte u pljeskavice i pecite ih u tavi otprilike 3-4 minute sa svake strane dok ne poprime lijepu zlatnosmeđu boju. Ako volite drugačiji način pripreme, popečke možete ispeći i u pećnici.
Nakon što poprime zlatnosmeđu boju, fritule prebacite na lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (350°F) 20 minuta. Umak se može pripremiti miješanjem sastojaka.

Pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu, dimljenu papriku u prahu i sušeni češnjak u maloj posudi. Temeljito izmiješajte sastojke.
Evo nekoliko preporuka kako poslužiti ovo jelo:

Za izvrsnu prezentaciju, tople popečke ukrasite svježe nasjeckanim mladim lukom ili mirisnim začinskim biljem. Popratite ih ukusnim umakom od dimljene paprike.