Aronija (Aronia melanocarpa), često nazvana „supervoće“, sve više dobija na popularnosti zahvaljujući svom izuzetnom sastavu i snažnom ljekovitom djelovanju. Ove tamnoljubičaste bobice porijeklom iz Sjeverne Amerike prava su riznica antioksidansa, vitamina i minerala, a redovna konzumacija može imati značajne zdravstvene koristi.
Bilo da je konzumirate svježu, sušenu, kao sok, čaj ili dodatak jelima, aronija predstavlja snažan saveznik u očuvanju zdravlja cijelog organizma.
1. Jača imunitet i štiti od virusa i bakterija
Aronija je jedan od najbogatijih prirodnih izvora antocijanina i polifenola – moćnih antioksidansa koji štite ćelije od oštećenja i jačaju imuni sistem. Takođe sadrži vitamin C, E i cink, koji pomažu u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija.
Zahvaljujući ovom sastavu, aronija je odlična kao prirodna podrška organizmu tokom sezona prehlada, gripa i opšteg pada imuniteta.
2. Snižava krvni pritisak i holesterol
Brojne studije pokazale su da konzumacija aronije pomaže u regulaciji krvnog pritiska i nivoa holesterola. Antioksidansi u aroniji sprečavaju oštećenje krvnih sudova, poboljšavaju protok krvi i smanjuju upale.
Redovno uzimanje aronije može doprinijeti smanjenju „lošeg“ LDL holesterola, povećanju „dobrog“ HDL holesterola i stabilizaciji krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
3. Poboljšava cirkulaciju i zdravlje srca
Zahvaljujući bogatstvu flavonoida, aronija poboljšava elastičnost krvnih sudova, podstiče cirkulaciju i smanjuje zgrušavanje krvi. To je posebno važno za ljude koji pate od problema s venama, proširenim kapilarima ili lošom periferijom cirkulacijom.
Njeno redovno konzumiranje može pomoći u prevenciji tromboze, angine pektoris i drugih kardiovaskularnih oboljenja.
4. Usporava starenje i detoksikuje organizam
Zahvaljujući izuzetno visokom nivou antioksidansa, aronija neutralizuje slobodne radikale koji ubrzavaju starenje ćelija. Na taj način, štiti kožu, oči i unutrašnje organe od degeneracije.
Takođe podstiče detoksikaciju jetre, pomaže eliminaciji teških metala i štetnih toksina iz organizma, što dodatno doprinosi zdravlju i vitalnosti.
5. Pomaže kod dijabetesa i regulacije šećera u krvi
Aronija ima nizak glikemijski indeks, a njeni bioaktivni spojevi pomažu u poboljšanju insulinske osjetljivosti i regulaciji šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje aronije može smanjiti nivo glukoze u krvi i poboljšati stanje kod osoba sa dijabetesom tipa 2.
Pritom, njena vlakna i fitonutrijenti pomažu i u smanjenju žudnje za slatkišima i u stabilizaciji apetita.
6. Štiti vid i zdravlje očiju
Zahvaljujući antioksidansima kao što su vitamin A, lutein i zeaksantin, aronija pomaže u zaštiti očiju od degeneracije mrežnjače, umora i oštećenja izazvanih plavim svjetlom i UV zračenjem. Takođe može ublažiti suhoću i crvenilo očiju, naročito kod osoba koje puno vremena provode pred ekranima.
Kako konzumirati aroniju?
Najbolji efekti se postižu redovnom konzumacijom – oko 1 šaka svježih ili sušenih bobica dnevno, ili 0,5 do 1 dl soka od aronije. Možete je dodati u smoothie, kašu, jogurt, salatu, praviti domaći sok, čaj ili tinkture.
Važno: zbog svoje jačine, naročito ako se koristi kao koncentrat, preporučuje se postepeno uvođenje i konzumacija uz obrok.
Zaključak
Aronija je pravi eliksir zdravlja. Jača imunitet, štiti srce, čuva krvne sudove, čisti organizam, pomaže dijabetičarima i usporava starenje. Možda nije najslađa bobica, ali je zasigurno jedna od najmoćnijih.
Uključite aroniju u svakodnevnu rutinu i pružite svom tijelu snažnu podršku iz prirode.