Bajadera – Domaća kraljica među sitnim kolačima

Ako voliš bogate, čokoladne kolače koji se ne peku i koji se samo režu i nestaju sa stola, onda je bajadera pravi izbor. Ima tu nešto posebno u tom savršenom spoju oraha, keksa i čokolade – svakim zalogajem se vraćamo u djetinjstvo, miris kuhinje dok se kolač steže u frižideru i svi nestrpljivo čekaju da se siječe.

Sastojci:

Za tamni i svijetli sloj:

  • 250 g šećera

  • 100 ml vode

  • 150 g margarina ili maslaca

  • 150 g mljevenih oraha

  • 150 g mljevenog keksa (npr. Plazma ili petit)

  • 100 g čokolade za kuhanje (za tamni dio)

Za glazuru:

  • 100 g čokolade

  • 2 kašike ulja

Priprema:

U šerpu stavi šećer i vodu, pa kuhaj na srednjoj temperaturi dok se šećer potpuno ne otopi. Dodaj margarin i miješaj dok se ne istopi i sjedini sa sirupom. Skloni sa vatre i odmah umiješaj mljevene orahe i mljeveni keks. Dobro promiješaj da dobiješ jednoličnu smjesu.

Smjesu podijeli na dva jednaka dijela. U jedan dio dodaj izlomljenu čokoladu i miješaj dok se ne otopi. U četvrtasti kalup (preporučuje se dimenzija otprilike 20×20 cm), obložen papirom za pečenje, prvo utisni tamni sloj, poravnaj, pa preko njega stavi svijetli sloj. Ako ti je lakše, može i obrnuto – nema pravila, samo estetika.

Za glazuru otopi čokoladu sa uljem na laganoj vatri ili na pari, pa prelij preko kolača. Poravnaj spatulom ili lagano protresi posudu da se ravnomjerno rasporedi.

Kolač ostavi u frižideru najmanje 2 sata, a najbolje preko noći da se lijepo stegne. Reži na štanglice ili kocke tankim, zagrijanim nožem da se čokolada ne lomi.

Savjet: Ako voliš intenzivniji ukus, dodaj malo ruma ili arome ruma u smjesu – daje posebnu notu, kao da si ga kupio u poslastičarnici.

Bonus recept: Kraljevske kocke sa orasima i čokoladom

Kolač koji uvijek uspije, a svi misle da je iz slastičarne.

Sastojci:

  • 4 jaja

  • 200 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 100 ml ulja

  • 200 ml mlijeka

  • 200 g brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 150 g mljevenih oraha

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka

  • 1 puding od vanilije

  • 3 kašike šećera

  • 100 g maslaca

  • 100 g čokolade

Umuti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodaj ostale sastojke i peći biskvit 25 minuta na 180°C. Skuhaj puding, ohladi, pa sjedini s umućenim maslacem i čokoladom. Premaži preko biskvita i po želji ukrasi sjeckanim orasima ili rendanom čokoladom.