Bajadera od kokosa – Brza i bez pečenja

Ovaj kolač je prava bomba za sve ljubitelje kokosa i čokolade! S dva bogata sloja i čokoladnim prelivom, sigurno će oduševiti svakog tko ga proba. Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat će vas potpuno osvojiti. Evo kako da ga napravite:

Prvi sloj:

  • 200 g kokosa
  • 200 g mljevenih Petit keksa
  • 150 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 200 g margarina

Priprema:

  1. Ugrijte mleko u šerpici, dodajte margarin i mešajte na laganoj vatri dok se margarin ne otopi.
  2. Dodajte šećer i još kratko mešajte dok se potpuno ne rastopi.
  3. Zatim dodajte mljevene kekse i kokos, dobro promešajte i sve povežite.
  4. Smjesu ravnomerno rasporedite u kalup dimenzija 20×20 cm i pritisnite da se učvrsti.

Čoko preljev:

  • 200 g čokolade
  • 50 ml ulja

Priprema:

  1. Otopite čokoladu zajedno s uljem u vodenoj kupelji ili na blagoj vatri.
  2. Prelijte čokoladnu smesu preko prvog sloja i ostavite da se ohladi i stisne u frižideru.

Drugi sloj:

  • 150 g kokosa
  • 200 g mleka u prahu
  • 100 g šećera
  • 100 g margarina
  • 140 ml vode

Priprema:

  1. Zagrijte vodu, dodajte margarin i šećer, pa mešajte dok se svi sastojci ne otope.
  2. Lagano dodajte mleko u prahu i kokos, i dobro promešajte dok smesa ne postane glatka.
  3. Preko ohlađenog čokoladnog sloja nanesite drugi sloj i stavite kolač u frižider da se sve stisne.

Ostavite kolač da se hladi nekoliko sati (po mogućstvu celo noć) pre nego što ga isečete i poslužite. Savršen je za sve prilike, od rođendana do porodičnih okupljanja!

BONUS:

  • Vrhunska pita od jabuka koju ćete ikada probati! Odbaci sve ostale recepte!

Pripremite se za uživanje u vrhunskom dekadentnom desertu koji će natjerati vaše okusne pupoljke da žude za još. Ovaj recept vješto spaja nježnu, puterastu koricu s divnim nadjevom od jabuka obogaćenim ugodnom, mirisnom esencijom cimeta.

Rezultat je pita od jabuka koja je ispečena do savršenstva, koja će zasigurno zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce. Očekujte da će svi za stolom željno zatražiti nekoliko sekundi ovog divnog deserta.

POTREBNE KOMPONENTE:

  • Da biste napravili pitu, skupite 3 jaja, 75 grama (1/3 šalice) šećera, prstohvat soli, 8 grama (1 žlica) vanilin šećera, 100 grama (7 žlica) otopljenog maslaca, 150 grama (1 šalica ) brašna, 10 grama (2 žličice) praška za pecivo i 3 oguljene i narezane jabuke (oko 300 grama). Za preljev su vam potrebne 3 žlice šećera i cimet po želji.

KOJI JE NAČIN PRAVLJENJA KOLAČA OD JABUKA?

Započnite postavljanjem pećnice na prethodno zagrijavanje na 180°C (356°F) kako biste stvorili potrebnu toplinu. Zatim preusmjerite pažnju na pripremu tijesta:

U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, 75 grama šećera, sol i vanilin šećer. Snažno tucite smjesu dok ne dobijete laganu i pahuljastu teksturu. Postupno dodajte otopljeni maslac, miksajući dok se sve potpuno ne sjedini.

  • Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, prosijte i lagano umiješajte u smjesu od jaja. Zatim možemo nastaviti s pripremanjem jabuka.

Nakon što ste ogulili i narezali jabuke, narežite ih na kockice. U posebnoj posudi pomiješajte kockice jabuke sa 3 žlice šećera i dodajte cimet po ukusu. Za pripremu pite počnite namastiti i pobrašniti kalup za tortu veličine 20 cm (8 inča). Zatim pola smjese ravnomjerno rasporedite po plehu.

  • Ravnomjerno stavite kriške jabuke na vrh tijesta, osiguravajući jednoliku raspodjelu. Zatim prelijte ostatak tijesta preko kriški jabuka, pazeći da ih potpuno prekrijete. Za pripremu pite samo je stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i ostavite da se peče 35 minuta.

Preporuča se provjeriti pitu nakon 35 minuta. Ako je potrebno, produžite vrijeme pečenja za dodatnih 5 do 10 minuta dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista, a vrh ne dobije lijepu zlatnu boju.

  • Za najbolje rezultate pitu je poželjno ostaviti da se ohladi u kalupu oko 10 minuta. Nakon ovog kratkog intervala nježno odvojite stranice posude s oprugom. Za posljednju fazu hlađenja, premjestite pitu na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.

Prilikom posluživanja razmislite o tome da pitu od jabuka okusite dok je topla ili na sobnoj temperaturi. Za dodatni užitak, uparite ga s velikom kuglicom sladoleda od vanilije ili šlagom.