Priprema je izuzetno jednostavna i ne zahtijeva pečenje. Sve što vam je potrebno su osnovni sastojci, a rezultati su elegantne kockice koje osvajaju na prvi zalogaj. Osim što je brz, ovaj kolač je i prilagodljiv – možete koristiti posne sastojke ako je potrebno. Bajadera od kokosa pravi je hit među sitnim kolačima!
Sastojci
Prvi sloj:
- 200 g Kokos
- 200 g Petit keks (mljeveni)
- 150 g Šećer
- 150 ml Mlijeko
- 200 g Margarin
Čokoladni preljev:
- 200 g Čokolada
- 50 ml Ulje
Drugi sloj:
- 150 g Kokos
- 200 g Mlijeko u prahu
- 100 g Šećer
- 100 g Margarin
- 140 ml Voda
Priprema
Prvi sloj:
-
Ugrijte mlijeko na srednjoj vatri i dodajte margarin. Miješajte dok se margarin u potpunosti ne otopi.
-
Dodajte šećer i još kratko miješajte.
-
Umiješajte mljevene kekse i kokos, te sve povežite u kompaktnu smjesu.
-
Rasporedite smjesu u kalup dimenzija 20×20 cm i izravnajte površinu.
Čokoladni preljev:
-
Otopite čokoladu zajedno s uljem na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
-
Prelijte čokoladni preljev preko prvog sloja i stavite u frižider da se stisne.
Drugi sloj:
-
Zagrijte vodu na srednjoj vatri, dodajte margarin i šećer te miješajte dok se sve ne otopi.
-
Lagano dodajte mlijeko u prahu i kokos, neprestano miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
-
Nanesite drugi sloj preko čokoladnog premaza i stavite u frižider na hlađenje, najmanje 2 sata.
Napomene
- Koristite kvalitetnu čokoladu za intenzivniji okus.
- Čuvajte bajaderu u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru kako bi zadržala svježinu.