Bajadera od kokosa – brzi recept bez pečenja!

Bajadera od kokosa je savršeni desert za sve ljubitelje jednostavnih i ukusnih kolača. Ovo je idealan recept za one koji žele brz i efektniji dodatak na stolu za svaku priliku – bilo da je riječ o slavlju, prazniku, ili samo trenutku uživanja kod kuće. Kombinacija kokosa, keksa i čokolade stvara savršenu harmoniju ukusa.

Priprema je izuzetno jednostavna i ne zahtijeva pečenje. Sve što vam je potrebno su osnovni sastojci, a rezultati su elegantne kockice koje osvajaju na prvi zalogaj. Osim što je brz, ovaj kolač je i prilagodljiv – možete koristiti posne sastojke ako je potrebno. Bajadera od kokosa pravi je hit među sitnim kolačima!

Sastojci

Prvi sloj:

  • 200 g Kokos
  • 200 g Petit keks (mljeveni)
  • 150 g Šećer
  • 150 ml Mlijeko
  • 200 g Margarin

Čokoladni preljev:

  • 200 g Čokolada
  • 50 ml Ulje

Drugi sloj:

  • 150 g Kokos
  • 200 g Mlijeko u prahu
  • 100 g Šećer
  • 100 g Margarin
  • 140 ml Voda

Priprema

Prvi sloj:

  • Ugrijte mlijeko na srednjoj vatri i dodajte margarin. Miješajte dok se margarin u potpunosti ne otopi.
  • Dodajte šećer i još kratko miješajte.
  • Umiješajte mljevene kekse i kokos, te sve povežite u kompaktnu smjesu.
  • Rasporedite smjesu u kalup dimenzija 20×20 cm i izravnajte površinu.

Čokoladni preljev:

  • Otopite čokoladu zajedno s uljem na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
  • Prelijte čokoladni preljev preko prvog sloja i stavite u frižider da se stisne.

Drugi sloj:

  • Zagrijte vodu na srednjoj vatri, dodajte margarin i šećer te miješajte dok se sve ne otopi.
  • Lagano dodajte mlijeko u prahu i kokos, neprestano miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Nanesite drugi sloj preko čokoladnog premaza i stavite u frižider na hlađenje, najmanje 2 sata.

Napomene

Savjeti za savršenu Bajaderu od kokosa:

  • Koristite kvalitetnu čokoladu za intenzivniji okus.
  • Čuvajte bajaderu u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru kako bi zadržala svježinu.