Bakin recept za Salčiće – Definitivno najbolji recept na svijetu!

Salčići su zaista jedan od onih slatkih favorita koji su jednostavno neodoljivi – hrskavi spolja, sočni i mirisni iznutra. Ovaj recept daje savršen balans između slanog i slatkog, a rezultat je ukusni, prhki zalogaji koji će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 250 g mljevenog sala
  • 310-350 g brašna
  • 100 ml bijelog vina
  • 1 kašičica masti
  • 1 jaje
  • So (po ukusu)
  • Džem (po izboru – obično šljiva ili kajsija)
  • Prah šećer (za uvaljivanje)
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  1. Priprema testa:

    • U mljeveno salo dodajte šaku brašna i malo ga izmiješajte rukom, a zatim ostavite na toplom da malo odmekne.
    • U ostatak brašna dodajte mast, jaje, so i vino, pa sve dobro izmešajte i zamesite glatko testo.
  2. Razvijanje testa:

    • Testo razvucite na radnoj površini u pravougaonik debljine oko 5 mm.
    • Na sredinu razvijenog testa stavite deo mljevenog sala i ravnomerno ga premažite po površini.
    • Testo presavijte kao što je prikazano u videu (sličan postupak kao kod pripreme lisnatog testa).
    • Ovaj postupak razvlačenja, mazanja i presavijanja ponovite još dva puta, ostavljajući testo da odmara u foliji 30 minuta između svakog presavijanja.
  3. Oblikovanje salčića:

    • Nakon što ste treći put namazali i ostavili testo da odstoji, razvucite ga što tanje.
    • Isecite ga u pravougaonike ili po želji u bilo koji oblik.
    • Na svaki pravougaonik stavite malu količinu džema, a zatim ga presavijete. Pritisnite prstima oko ivica kako biste sprečili da džem iscuri tokom pečenja.
  4. Pečenje:

    • Pečnicu zagrejte na 200°C.
    • Posložite salčiće na pleh obložen papirom za pečenje i stavite ih u prethodno zagrejanu pečnicu.
    • Pecite oko 15 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
  5. Završni detalji:

    • Kada se salčići ohlade, uvaljajte ih u prah šećer pomiješan sa vanilin šećerom za dodatni miris i slatkoću.

Posluživanje:

Uživajte u ovim prhkim, sočnim salčićima, koji su savršeni za svaki trenutak, bilo kao užina ili za porodične proslave. Njihova hrskava spoljašnjost i sočan džem iznutra sigurno će vas oduševiti.