Baklava je klasičan desert koji se odlikuje bogatim okusima oraha, putera i slatkog sirupa, a ovaj recept za baklavu sa mljevenim i sjeckanim orasima sigurno će vas oduševiti. Evo kako je pripremiti:
Sastojci:
-
Za baklavu:
- 1/2 kg jufke
- 250 g putera
- 600 g mljevenih oraha
- 100 g sjeckanih oraha
- 3 kašike šećera
-
Za agdu (sirup):
- 700 g šećera
- 800 ml vode
- 2 kriške limuna
Priprema:
-
Priprema agde (sirupa):
- U loncu stavite šećer i vodu, dodajte dvije kriške limuna.
- Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta dok se sirup ne zgusne i postane gust. Povremeno ga promiješajte kako ne bi zagorio.
- Kada je agda gotova, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi.
-
Priprema baklave:
- Otopite puter i pripremite jufku.
- U velikoj tepsiji (promjer 28 cm) stavite prvu koru jufke i premazujte je otopljenim puterom. Na svaku sljedeću koru također stavite otopljeni puter.
- Na svaku treću ili četvrtu koru pospite mljevene i sjeckane orahe pomiješane sa šećerom.
- Ponovite ovaj postupak dok ne potrošite sav materijal. Zatvorite baklavu s nekoliko slojeva kore na vrhu.
-
Pečenje:
- Tepsiju stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 170°C.
- Pecite baklavu oko sat i pol, pazite da ne prepeče ili izgori. Baklava treba da postane zlatno smeđa i hrskava.
-
Zalivanje agdom:
- Kada je baklava pečena, odmah je izvadite iz pećnice i prelijte hladnom agdom.
- Prelijte baklavu ravnomjerno, tako da sirup natopi sve slojeve.
-
Hlađenje:
- Ostavite baklavu da se ohladi, idealno nekoliko sati ili čak preko noći, kako bi se svi okusi sjedinili i baklava upila agdu.
Savjeti:
- Pokušajte da jufku ravnomjerno rasporedite, kako bi svaki sloj bio jednako hrskav i bogat okusom.
- Sirup je ključan za sočnost baklave, pa obavezno pratite uputstva za pripremu agde.
- Ako želite intenzivniji okus, možete dodati malo vanilin šećera u mljevene orahe.
Uživajte u pripremi i uživanju u ovoj tradicionalnoj, ukusnoj baklavi!