Baklava – Najbolji recept za kraljicu svih kolača

Baklava je klasičan desert koji se odlikuje bogatim okusima oraha, putera i slatkog sirupa, a ovaj recept za baklavu sa mljevenim i sjeckanim orasima sigurno će vas oduševiti. Evo kako je pripremiti:

Sastojci:

  • Za baklavu:

    • 1/2 kg jufke
    • 250 g putera
    • 600 g mljevenih oraha
    • 100 g sjeckanih oraha
    • 3 kašike šećera
  • Za agdu (sirup):

    • 700 g šećera
    • 800 ml vode
    • 2 kriške limuna

Priprema:

  1. Priprema agde (sirupa):

    • U loncu stavite šećer i vodu, dodajte dvije kriške limuna.
    • Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta dok se sirup ne zgusne i postane gust. Povremeno ga promiješajte kako ne bi zagorio.
    • Kada je agda gotova, ostavite je da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  2. Priprema baklave:

    • Otopite puter i pripremite jufku.
    • U velikoj tepsiji (promjer 28 cm) stavite prvu koru jufke i premazujte je otopljenim puterom. Na svaku sljedeću koru također stavite otopljeni puter.
    • Na svaku treću ili četvrtu koru pospite mljevene i sjeckane orahe pomiješane sa šećerom.
    • Ponovite ovaj postupak dok ne potrošite sav materijal. Zatvorite baklavu s nekoliko slojeva kore na vrhu.
  3. Pečenje:

    • Tepsiju stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 170°C.
    • Pecite baklavu oko sat i pol, pazite da ne prepeče ili izgori. Baklava treba da postane zlatno smeđa i hrskava.
  4. Zalivanje agdom:

    • Kada je baklava pečena, odmah je izvadite iz pećnice i prelijte hladnom agdom.
    • Prelijte baklavu ravnomjerno, tako da sirup natopi sve slojeve.
  5. Hlađenje:

    • Ostavite baklavu da se ohladi, idealno nekoliko sati ili čak preko noći, kako bi se svi okusi sjedinili i baklava upila agdu.

Savjeti:

  • Pokušajte da jufku ravnomjerno rasporedite, kako bi svaki sloj bio jednako hrskav i bogat okusom.
  • Sirup je ključan za sočnost baklave, pa obavezno pratite uputstva za pripremu agde.
  • Ako želite intenzivniji okus, možete dodati malo vanilin šećera u mljevene orahe.

Uživajte u pripremi i uživanju u ovoj tradicionalnoj, ukusnoj baklavi!