Ovi sitni kolačići su pravi delikates koji će oduševiti sve ljubitelje slatkiša, a savršen su izbor za svečane prilike ili jednostavno kao zaslađivač za vaš svakodnevni užitak. Kombinacija kokosa, lešnika, čokolade i narandžinog soka daje im posebnu notu koja ih čini nezaboravnim.
Sastojci:
Za prvi fil:
- 400 ml vode
- 300 g šećera
- 125 g margarina
- 100 g čokolade (za kuvanje)
- 200 g sitnog kokosa
- 250 g mlevenog keksa
Za drugi fil:
- 50 ml vode
- 150 g šećera
- 125 g margarina
- 100 g čokolade (za kuvanje)
- 200 g mlevenih lešnika
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 6 kašika ulja
Još je potrebno:
- 2 lista velike oblande
- 300 g keksa
- 200 ml soka od narandže
- 2 kašičice mlevenih lešnika
Priprema:
-
Prvi fil:
U loncu stavite 400 ml vode i 300 g šećera, i stavite da se kuvaju. Kada proključa, dodajte 125 g margarina i mešajte dok se margarin ne otopi. Kada margarin bude rastopljen, dodajte 100 g čokolade za kuvanje i mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
Skinite sa vatre, pa dodajte 200 g sitnog kokosa i 250 g mlevenog keksa. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Prvi fil rasporedite na jedan list oblande, ravnomerno ga nanesite. -
Priprema drugog fila:
U drugom loncu, stavite 50 ml vode i 150 g šećera da se kuvaju. Kada proključa, dodajte 125 g margarina i mešajte dok se margarin ne rastopi. Zatim, dodajte 100 g čokolade za kuvanje i mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
Sklonite sa vatre, pa dodajte 200 g mlevenih lešnika. Sve dobro sjedinite.
Ovaj fil rasporedite preko sloja keksa koji ste prethodno potopili u 200 ml soka od narandže. -
Sastavljanje kolača:
Stavite drugi list oblande preko fila i ostavite kolač da se stegne. -
Glazura:
U manjoj posudi, otopite 200 g čokolade sa 6 kašika ulja, mešajte dok ne postane glatka i ujednačena.
Prelijte glazuru preko kolača i ostavite da se ohladi i stegne.
Saveti:
- Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete, kako bi se svi slojevi lepo stegnuli i kolač bio lakši za sečenje.
- Za dodatnu dekoraciju, možete posuti mlevene lešnike po glazuri ili čak dodati malo narendane čokolade na vrh.