Bečka pita eksplozija ukusa – Najlepši sitni kolač

Ovi sitni kolačići su pravi delikates koji će oduševiti sve ljubitelje slatkiša, a savršen su izbor za svečane prilike ili jednostavno kao zaslađivač za vaš svakodnevni užitak. Kombinacija kokosa, lešnika, čokolade i narandžinog soka daje im posebnu notu koja ih čini nezaboravnim.

Sastojci:

Za prvi fil:

  • 400 ml vode
  • 300 g šećera
  • 125 g margarina
  • 100 g čokolade (za kuvanje)
  • 200 g sitnog kokosa
  • 250 g mlevenog keksa

Za drugi fil:

  • 50 ml vode
  • 150 g šećera
  • 125 g margarina
  • 100 g čokolade (za kuvanje)
  • 200 g mlevenih lešnika

Za glazuru:

  • 200 g čokolade
  • 6 kašika ulja

Još je potrebno:

  • 2 lista velike oblande
  • 300 g keksa
  • 200 ml soka od narandže
  • 2 kašičice mlevenih lešnika

Priprema:

  1. Prvi fil:
    U loncu stavite 400 ml vode i 300 g šećera, i stavite da se kuvaju. Kada proključa, dodajte 125 g margarina i mešajte dok se margarin ne otopi. Kada margarin bude rastopljen, dodajte 100 g čokolade za kuvanje i mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
    Skinite sa vatre, pa dodajte 200 g sitnog kokosa i 250 g mlevenog keksa. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete ujednačenu smesu.
    Prvi fil rasporedite na jedan list oblande, ravnomerno ga nanesite.

  2. Priprema drugog fila:
    U drugom loncu, stavite 50 ml vode i 150 g šećera da se kuvaju. Kada proključa, dodajte 125 g margarina i mešajte dok se margarin ne rastopi. Zatim, dodajte 100 g čokolade za kuvanje i mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
    Sklonite sa vatre, pa dodajte 200 g mlevenih lešnika. Sve dobro sjedinite.
    Ovaj fil rasporedite preko sloja keksa koji ste prethodno potopili u 200 ml soka od narandže.

  3. Sastavljanje kolača:
    Stavite drugi list oblande preko fila i ostavite kolač da se stegne.

  4. Glazura:
    U manjoj posudi, otopite 200 g čokolade sa 6 kašika ulja, mešajte dok ne postane glatka i ujednačena.
    Prelijte glazuru preko kolača i ostavite da se ohladi i stegne.

Saveti:

  • Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre nego što ga isečete, kako bi se svi slojevi lepo stegnuli i kolač bio lakši za sečenje.
  • Za dodatnu dekoraciju, možete posuti mlevene lešnike po glazuri ili čak dodati malo narendane čokolade na vrh.