Kupine su jedno od onih voća koje, kad ih jednom probate pravo iz grma, zauvijek promijene vaše viđenje ukusa. Iako mnogi misle da je za njihov uzgoj potrebna velika bašta i puno vremena, istina je sasvim drugačija. Kupine možete vrlo uspješno uzgajati i u saksiji – na terasi, balkonu ili čak i pored prozora, ako imate dovoljno svjetla.
U vremenu kada sve više ljudi traži načine da se povežu s prirodom i jedu zdravije, urbano vrtlarstvo postaje ne samo trend, već i potreba. Kupine uzgajane u saksiji savršen su primjer kako spojiti praktičnost, zdravu ishranu i zadovoljstvo.
Najvažnije pitanje koje se postavlja jeste – da li je to zaista moguće bez ikakvog prethodnog iskustva? Odgovor je: apsolutno da. Kupine su otporne, prilagodljive i zahvalne biljke koje traže samo osnovnu pažnju da bi vam dale plodove koji su slatki, puni antioksidanata i idealni za pravljenje sokova, džemova ili da ih jednostavno jedete svježe.
Ključ uspjeha leži u odabiru prave sorte i pravilnoj brizi tokom sezone. Sorte bez trnja su posebno pogodne za uzgoj u ograničenom prostoru, jer nećete morati da se nosite sa neprijatnostima prilikom održavanja.
Veoma je bitno odabrati odgovarajuću saksiju. Ona mora biti dovoljno duboka (najmanje 40 cm), sa dobrim otvorima za drenažu. Zemljište koje koristite treba da bude bogato humusom, rastresito i dobro drenirano – u protivnom, korijen može istrunuti.
Kupine vole sunce. Idealno je da vaša saksija bude postavljena na mjesto gdje će biljka imati najmanje 6 sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno. To znači da je južni balkon ili terasa najbolji izbor.
Zalivanje treba da bude redovno, ali umjereno. Zemlja treba biti stalno vlažna, ali nikako previše mokra. Tokom vrućih ljetnjih dana, zalivanje će možda biti potrebno i dva puta dnevno, ali uvijek se vodite stanjem zemljišta – prst u zemlju je najbolji pokazatelj.
Kupine u saksiji se mogu đubriti tečnim organskim đubrivima koja su pogodna za plodonosne biljke. Ovo treba raditi jednom na 2–3 sedmice u periodu intenzivnog rasta i razvoja plodova.
Rezidba je takođe važan dio održavanja. Uklanjanje izdanaka koji su dali plod omogućava biljci da fokusira energiju na nove izdanke, a vi ćete imati uredniju biljku koja bolje izgleda i bolje rodi.
S obzirom na to da su kupine penjačice, važno je da im obezbijedite neku vrstu potpore. Možete koristiti bambusove štapove, žicu ili čak mrežicu pričvršćenu uz zid. Na taj način biljka će se razvijati uspravno i neće zauzimati previše prostora.
Sastojci:
– Sadnica kupine (po mogućstvu sorta bez trnja)
– Saksija dubine minimum 40 cm
– Kvalitetna zemlja s dodatkom humusa
– Organsko tečno đubrivo
– Potpora za biljku (štap, mreža ili žica)
– Pristup suncu i voda
Kupine se obično sade u rano proljeće ili jesen, kada biljka nije u punom vegetativnom ciklusu. Ali, uz sadnice iz rasadnika, možete ih zasaditi i tokom ljeta ako im obezbijedite dovoljno vode i hlada u prvim danima.
Prve plodove možete očekivati već u drugoj godini, mada neke sorte daju i ranije. Kada krenu da rađaju, bićete iznenađeni koliko kupina jedna saksija može da donese.
Još jedna prednost uzgoja u saksiji jeste što biljku možete lako premještati u zavisnosti od vremenskih uslova – skloniti je od jakih vjetrova, prevelikih kiša ili eventualnog mraza.
Ako živite u stanu, a želite zdrav, domaći plod na dohvat ruke – kupina u saksiji je idealan izbor. Osim što ćete uštedjeti novac, imaćete i psihološku korist jer uzgoj biljaka pozitivno utiče na raspoloženje.
Ovo je i sjajna aktivnost za djecu. Gledanje kako biljka raste, cvjeta i donosi plodove može biti divna lekcija o prirodi i strpljenju.
Kupine su bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, a uzgojene bez pesticida u vašem domu – znaćete tačno šta unosite u organizam.
Ako ste ikada sumnjali da možete imati vlastito mini voćnjak na balkonu, sad znate da je to više nego moguće. Ne samo da je moguće, već je i vrlo jednostavno.
Zamislite samo jutro kad otvorite balkon i uberete šaku svježih kupina za doručak. Nema kupovine, nema pakovanja, samo priroda – na dohvat ruke.
Za one koji imaju više prostora, moguće je postaviti i nekoliko saksija i kombinovati različite sorte radi raznovrsnosti ukusa.
Ako odlučite da ove godine probate, mogli biste se iznenaditi koliko radosti može donijeti jedna saksija.
I ne zaboravite – uspjeh dolazi postepeno. Prvih nekoliko mjeseci traži malo strpljenja, ali rezultati su vrijedni svake kapi vode i svakog pogleda koji ste uputili svojoj biljci.
U vremenu kada sve poskupljuje, a prirodna hrana postaje luksuz, zašto ne biste uzeli stvari – i saksiju – u svoje ruke?