Bijeli Anđeo je jedan od onih kolača koji oduševljava svakog ko ga proba. Sa hrskavom korom, bogatim kremastim filovima i laganim šlagom, ovaj kolač je pravi izbor za sve ljubitelje slatkiša. Njegova nežna tekstura i ukusi koji se prepliću savršen su spoj koji se topi u ustima. Idealno je rešenje za posebne prilike, a i kao savršen desert za svaku priliku.
Sastojci za koru:
-
200 g brašna
-
100 g margarina
-
50 g šećera u prahu
-
1 jaje
-
1 kašičica praška za pecivo
Sastojci za fil:
-
500 ml mleka
-
3 kašike šećera
-
3 kašike brašna
-
1 kašičica vanilin šećera
-
200 g kisele pavlake
Sastojci za šlag:
-
200 ml slatke pavlake za šlag
-
1 kašika šećera u prahu
-
1 kašičica vanilin šećera
Priprema kore:
-
U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu, jaje i margarin. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete glatko testo.
-
Razvucite testo u obliku pravougaonika i stavite u prethodno podmazan pleh.
-
Pecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta dok ne postane zlatno smeđa. Ostavite je da se ohladi.
Priprema fila:
-
U šerpi pomešajte mleko, šećer, brašno i vanilin šećer. Stavite na srednje jaku vatru i stalno mešajte dok ne postane gusto kao puding.
-
Skonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi.
-
U ohlađeni fil dodajte kiselu pavlaku i dobro sjedinite sve sastojke.
Priprema šlaga:
-
U mikseru umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst šlag.
Spajanje:
-
Na ohlađenu koru nanesite ravnomerno kremasti fil.
-
Preko fila nanesite pripremljeni šlag.
-
Ostavite kolač da se ohladi u frižideru najmanje 2 sata pre nego što ga isečete i poslužite.
BONUS RECEPT:
Kesten pire sa čokoladom – Neodoljiva poslastica za sve ljubitelje kestena
Sastojci:
-
500 g kesten pire
-
100 g tamne čokolade
-
100 ml slatke pavlake
-
2 kašike meda
-
1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
-
Otopite tamnu čokoladu u slatkoj pavlaci na tihoj vatri dok se ne sjedine.
-
Dodajte med i vanilin šećer, dobro promešajte.
-
Dodajte kesten pire i dobro sjedinite sve sastojke.
-
Ostavite da se ohladi i služite sa kestenom ili na omiljenim kolačićima.
Ovaj desert je bogatog, kremastog ukusa, idealan za sve ljubitelje kestena i čokolade!