Bingo torta – Bez pečenja: Kremasta poslastica koja osvaja na prvi zalogaj

Sastojci:

Za fil:

– 1 l mlijeka
– 3 pudinga od vanilije
– 5 kašika šećera
– 200 g maslaca ili margarina
– 100 g šećera u prahu

Za slojeve:

– 300 g petit keksa
– 100 ml mlijeka (za umakanje keksa)
– 100 g čokolade za kuhanje
– 4 kašike ulja
– šlag za dekoraciju (po želji)

Priprema:

U 800 ml mlijeka skuhaj puding sa šećerom, a ostatak mlijeka koristi za razmućivanje pudinga. Kada se zgusne, skloni s vatre i potpuno ohladi.

U ohlađen puding umiješaj penasto umućen maslac sa šećerom u prahu. Dobit ćeš glatku i finu kremu.

U duboki pleh redaj red keksa prethodno umočenih u mlijeko, zatim sloj kreme. Postupak ponavljaj dok ne potrošiš sav materijal – završavaj kremom.

Čokoladu i ulje istopi i prelij preko torte. Po želji možeš dodati i šlag ili rendanu čokoladu za dekoraciju.

Ostavi u frižideru nekoliko sati da se stegne, idealno preko noći.

Savjet: Umjesto petit keksa možeš koristiti Plazma keks, a u kremu dodati i malo ekstrakta ruma za bogatiji ukus.

BONUS:

Za samo 5 minuta ovaj kolač možete pripremiti svaki dan sa samo 1 jajetom! Lako je i ukusno.

Evo uzbudljivog i divnog recepta za kolač od jabuke, limuna i jogurta! Ovaj kolač ima vlažnu i prozračnu teksturu, obogaćenu sokovitim okusom limuna i slatkoćom jabuke. Savršen za svaku priliku i jednostavan za napraviti. Zaronimo!

POTREBNI SASTOJCI: za desert:

Jedno jaje, malo soli, 70 grama šećera (otprilike 1/3 šalice), ribana korica limuna (ili 8 grama vanilin šećera), 70 mililitara ulja (otprilike 1/3 šalice), 125 grama običnog jogurta (oko 1/2 šalice), 2 žlice soka od limuna 🍋, 150 grama brašna (oko 1 1/4 šalice) i 8 grama praška za pecivo (skoro 2 žličice). Za preljev:

Jedna narezana jabuka, šaka grožđica, jedna žlica šećera, jedna žlica suhih marelica i malo šećera u prahu za posipanje.

Koji je način izrade ovog deserta?

Priprema tijesta: Zagrijte pećnicu na 180°C (356°F). U prostranoj zdjeli umutite 1 jaje zajedno s prstohvatom soli dok ne postane pjenasto.

Umiješajte 70 g šećera i miksajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Zatim dodajte naribanu koricu limuna (ili vanilin šećer), zajedno sa 70 ml ulja, 125 g prirodnog jogurta i 2 žlice limunovog soka, pazite da se svi sastojci dobro izmiješaju.

Pomiješajte 150 g brašna sa 8 g praška za pecivo tako da ih zajedno prosijete. Lagano umiješajte suhe sastojke u mokru smjesu dok se potpuno ne izmiješaju.

Podmažite kalup za pečenje veličine 22-24 cm (9-10 inča) kako biste pripremili posudu za pečenje. Kada je smjesa pripremljena, izlijte je u podmazan pleh, pazeći da bude ravnomjerno raspoređena.

Uljepšajte izgled jela tako da po tijestu posložite kriške jabuke. Preko jabuka dodajte žlicu šećera i šaku grožđica.

Za pripremu kolača stavite kalup u prethodno zagrijanu pećnicu i ostavite da se peče oko 25 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Nakon što je gotovo, izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Za završetak obroka uzmite 1 žlicu džema od marelica i premažite topli kolač. Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu. Pobrinite se da se kolač potpuno ohladi prije rezanja.