Torta sa malinama, čokoladom i pistacijama je pravi raj za nepce – bogata čokoladom, osvežavajuća sa malinama i hrskava zahvaljujući pistacijama. Ova torta će zasigurno postati zvijezda svakog stola! Pogledajte kako da je pripremite:
Sastojci:
Za podlogu:
- 250 g mljevenog keksa
- 100 g maslaca ili margarina
- Malo mlijeka ili soka po želji (mora se postići tekstura mokrog pijeska)
Fil od malina:
- 30 g želatina
- 250-300 g malina
- 2-3 žlice šećera
Fil od čokolade:
- 300 ml vrhnja za šlag
- 200 g mliječne čokolade
- 200 g čokolade za kuhanje
Preliv od pistacija:
- 250-300 g kreme od pistacija
Priprema:
1. Priprema podloge:
- Pomiješajte mljeveni keks, otopljeni maslac i malo mlijeka (ili soka) dok ne dobijete teksturu mokrog pijeska.
- Smjesu utisnite u kalup promjera 26 cm. Ostavite da se hladi.
2. Priprema fila od malina:
- Pripremite želatinu prema uputstvu sa vrećice (1 vrećica želatine = 10 g + 5 žlica hladne vode x 3).
- Zagrijte maline, neka proključaju, pa ih žlicom lagano pasirajte.
- Dodajte želatinu i šećer, prohladite smjesu.
- Prelijte fil od malina preko podloge i ostavite da se stegne.
3. Priprema fila od čokolade:
- Zagrijte vrhnje za šlag, pa dodajte mliječnu čokoladu i čokoladu za kuhanje.
- Miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Prelijte fil od čokolade preko fila od malina.
- Ostavite tortu da se stegne preko noći.
4. Preliv od pistacija:
- Zagrijte kremu od pistacija i prelijejte je preko ohlađene čokolade.
- Ostavite da se stegne.
Posluživanje:
- Kada se torta stegne, izvadite je iz kalupa i poslužite.
- Ovaj desert je savršena kombinacija slatke čokolade, kiselkastih malina i hrskavih pistacija – pravi hit za sve prilike!
Uživajte u ovom savršenom spoju okusa!