Čoko malina pistacija torta – Bez pečenja, jednostavna priprema

Torta sa malinama, čokoladom i pistacijama je pravi raj za nepce – bogata čokoladom, osvežavajuća sa malinama i hrskava zahvaljujući pistacijama. Ova torta će zasigurno postati zvijezda svakog stola! Pogledajte kako da je pripremite:

Sastojci:

Za podlogu:

  • 250 g mljevenog keksa
  • 100 g maslaca ili margarina
  • Malo mlijeka ili soka po želji (mora se postići tekstura mokrog pijeska)

Fil od malina:

  • 30 g želatina
  • 250-300 g malina
  • 2-3 žlice šećera

Fil od čokolade:

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 200 g mliječne čokolade
  • 200 g čokolade za kuhanje

Preliv od pistacija:

  • 250-300 g kreme od pistacija

Priprema:

1. Priprema podloge:

  • Pomiješajte mljeveni keks, otopljeni maslac i malo mlijeka (ili soka) dok ne dobijete teksturu mokrog pijeska.
  • Smjesu utisnite u kalup promjera 26 cm. Ostavite da se hladi.

2. Priprema fila od malina:

  • Pripremite želatinu prema uputstvu sa vrećice (1 vrećica želatine = 10 g + 5 žlica hladne vode x 3).
  • Zagrijte maline, neka proključaju, pa ih žlicom lagano pasirajte.
  • Dodajte želatinu i šećer, prohladite smjesu.
  • Prelijte fil od malina preko podloge i ostavite da se stegne.

3. Priprema fila od čokolade:

  • Zagrijte vrhnje za šlag, pa dodajte mliječnu čokoladu i čokoladu za kuhanje.
  • Miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  • Prelijte fil od čokolade preko fila od malina.
  • Ostavite tortu da se stegne preko noći.

4. Preliv od pistacija:

  • Zagrijte kremu od pistacija i prelijejte je preko ohlađene čokolade.
  • Ostavite da se stegne.

Posluživanje:

  • Kada se torta stegne, izvadite je iz kalupa i poslužite.
  • Ovaj desert je savršena kombinacija slatke čokolade, kiselkastih malina i hrskavih pistacija – pravi hit za sve prilike!

Uživajte u ovom savršenom spoju okusa!