Evo recepta za Kolač sa čokoladom i lešnicima, brz i ukusan desert koji se lako priprema. Savršen je za sve ljubitelje čokolade!
Sastojci:
- 900 ml mleka
- 1 kašika želatina
- 500 g čokolade (200 g tamne čokolade, 300 g čokolade sa sitnim lešnicima)
- 3 kašike ulja
Priprema:
-
Priprema baze: U 900 ml mleka dodajte 1 kašiku želatina i stavite da se lagano zagreje, mešajući dok se želatin ne otopi.
-
Dodavanje čokolade: Kada se želatin rastopi, dodajte 200 g tamne čokolade i 300 g čokolade sa sitnim lešnicima. Mešajte dok se čokolada potpuno ne istopi i smesa postane glatka. Ostavite da proključa i kuvajte još 3 minuta.
-
Ulivanje smese: Sipajte ovu smesu u vatrostalnu posudu dimenzija 26x12x10 cm (ili približnih dimenzija) i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim stavite posudu u frižider na najmanje 2 sata, ili možete ubrzati proces stavljanjem u zamrzivač na sat vremena.
-
Preliv: Istopite preostalu čokoladu sa lešnicima i 3 kašike ulja u manjoj šerpi, mešajući dok ne postane glatka. Prelijte ovu otopljenu čokoladu preko ohlađene smese i ostavite u frižideru 15 minuta da se preliv stegne.
Kolač je spreman za uživanje!
BONUS RECEPT: Šubarice bez pečenja za samo 10 minuta
Ako volite šubarice, ovaj brz i jednostavan recept će vas oduševiti. Idealan je za praznike ili kada vam zatreba brz desert.
POTREBNI SASTOJCI:
- 500 ml mlijeka
- 5 kašika gustina
- 5 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g putera
- Čajni keks
- 100 g kokosa
NAČIN PRIPREME:
- Pomiješajte 200 ml mlijeka sa gustinom, šećerom i vanilin šećerom.
- Preostalo mlijeko zagrijte do ključanja i umiješajte pripremljenu smjesu, kuhajući dok ne postane gusto.
- Kada se smjesa ohladi, dodajte puter.
- Umočite čajni keks u mlijeko, nanesite kremu i uvaljajte u kokos.
Ovaj dodatni recept je savršen za one trenutke kada želite nešto slatko i ukusno, ali nemate puno vremena za pripremu. Uživajte u ovim jednostavnim, ali ukusnim jelima!