Čokoladna Plazma Torta
Ova čokoladna plazma torta je prava slatka čarolija koja kombinuje bogate slojeve kremastih filova, sočne kore i čokoladnog preljeva. Idealna je za sve ljubitelje čokolade i keksa, a jednostavan recept čini je savršenim izborom za sve proslave i porodična okupljanja. Svi će uživati u bogatstvu ukusa koje se topi u ustima!
Sastojci:
Za koru:
- 5 belanaca
- 4 kašike šećera
- 1 kašika brašna
- 80 g mlevenog keksa
Za čokoladni premaz:
- 50 ml mleka
- 150 g čokolade
Za dva fila:
- 400 ml mleka (za prvi deo pudinga)
- 200 ml mleka (za drugi deo pudinga)
- 4 kašike šećera
- 2 pudinga od vanile
- 5 žumanaca
- 200 g putera
- 100 g istopljene čokolade
- 150 g mlevenog keksa
- 50 ml mleka (za drugi deo fila)
Za ganaš:
- 200 g čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
-
Priprema pudinga:
- U 400 ml mleka stavite da provri. U 200 ml mleka pomešajte 2 pudinga od vanile, 4 kašike šećera i 5 žumanaca, a zatim sve sipajte u vrelo mleko i kuvajte dok se ne zgusne u puding. Ostavite da se puding ohladi.
-
Priprema kore:
- Umutite 5 belanaca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje 4 kašike šećera.
- Dodajte 1 kašiku brašna i 80 g mlevenog keksa u smesu, pa sve pažljivo sjedinite špatulom.
- Izlijte smesu u kalup prečnika 26 cm, obložen papirom za pečenje, i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Kada je kora pečena, skinite papir i vratite koru u kalup.
-
Čokoladni premaz za koru:
- U šerpici zagrejte 50 ml mleka i 150 g čokolade dok se čokolada ne istopi, a zatim prelijte preko ohlađene kore.
-
Priprema filova:
- U ohlađeni puding dodajte 200 g putera i sjedinite mikserom.
- Podelite fil na dva dela:
- U prvi deo dodajte 100 g istopljene čokolade.
- U drugi deo dodajte 150 g mlevenog keksa i 50 ml mleka.
-
Sastavljanje torte:
- Na čokoladni premaz stavite prvo svetliji fil (sa istopljenom čokoladom), a zatim tamni fil (sa mlevenim keksom).
-
Priprema ganaša:
- U šerpici zagrejte 200 ml slatke pavlake, pa dodajte 200 g čokolade. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sve se sjedini.
- Prelijte ganaš preko torte.
-
Hlađenje:
- Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati, da se stegne i ohladi, pre nego što je isečete i poslužite.
Saveti:
- Za bogatiji ukus, možete dodati malo vanilin šećera u fil.
- Uzmite u obzir da torta bude dobro ohlađena pre nego što je isečete, kako bi filovi i ganaš postali čvrsti.
Ova torta je prava poslastica koja kombinuje sve omiljene sastojke u jednoj savršenoj čokoladnoj harmoniji. Uživajte u svakom zalogaju!