Sastojci:
-
300 g pilećeg filea ili bataka bez kostiju
-
400 g smrznutog ili svežeg graška
-
1 glavica crnog luka
-
2 čena belog luka
-
2 šargarepe
-
2 krompira
-
1 kašika brašna
-
1 kašika paradajz pirea
-
1,5 l pilećeg bujona ili vode
-
2 kašike ulja
-
So, biber po ukusu
-
1 kašičica sušenog peršuna ili sveži peršun za posipanje
-
1 lovorov list (opciono)
Priprema:
Piletinu isecite na kockice, posolite i pobiberite po ukusu.
U većem loncu zagrejte ulje pa propržite piletinu dok ne uhvati lepu zlatnu boju. Izvadite je sa strane.
U istom loncu propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne omekšaju.
Dodajte šargarepu i krompir isečene na kockice, pa kratko propržite uz mešanje.
Ubacite kašiku brašna, dobro promešajte da se sve poveže, pa dodajte paradajz pire.
Vratite piletinu u lonac, sipajte bujon ili vodu, ubacite lovorov list, pa sve kuvajte na srednje jakoj vatri 20 minuta.
Dodajte grašak i kuvajte još oko 10-15 minuta dok sve ne omekša.
Na kraju, posolite, pobiberite, ubacite peršun i promešajte.
Čorbasti grašak sa piletinom je idealan za one dane kada želite topao, pun obrok na kašiku — savršeno ide uz parče domaćeg hleba!
Bonus recept:
Brza supa od povrća – Za lagan, ali bogat ručak
Sastojci:
-
1 veća šargarepa
-
1 krompir
-
100 g brokolija
-
100 g karfiola
-
1 mala tikvica
-
1,2 l povrtnog bujona
-
So i biber po ukusu
-
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Sve povrće očistite i naseckajte na sitnije komade.
U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte povrće i kratko propržite.
Nalijte bujon, začinite solju i biberom i kuvajte na srednjoj vatri oko 20 minuta, dok povrće ne omekša.
Po želji, deo supe možete izblendati za kremastiju teksturu.
Jednostavno, brzo i idealno za one dane kad želite nešto lagano!