Čorbasti grašak sa piletinom – Topao i hranljiv obrok za svaki dan

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea ili bataka bez kostiju

  • 400 g smrznutog ili svežeg graška

  • 1 glavica crnog luka

  • 2 čena belog luka

  • 2 šargarepe

  • 2 krompira

  • 1 kašika brašna

  • 1 kašika paradajz pirea

  • 1,5 l pilećeg bujona ili vode

  • 2 kašike ulja

  • So, biber po ukusu

  • 1 kašičica sušenog peršuna ili sveži peršun za posipanje

  • 1 lovorov list (opciono)

Priprema:

Piletinu isecite na kockice, posolite i pobiberite po ukusu.

U većem loncu zagrejte ulje pa propržite piletinu dok ne uhvati lepu zlatnu boju. Izvadite je sa strane.

U istom loncu propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne omekšaju.

Dodajte šargarepu i krompir isečene na kockice, pa kratko propržite uz mešanje.

Ubacite kašiku brašna, dobro promešajte da se sve poveže, pa dodajte paradajz pire.

Vratite piletinu u lonac, sipajte bujon ili vodu, ubacite lovorov list, pa sve kuvajte na srednje jakoj vatri 20 minuta.

Dodajte grašak i kuvajte još oko 10-15 minuta dok sve ne omekša.

Na kraju, posolite, pobiberite, ubacite peršun i promešajte.

Čorbasti grašak sa piletinom je idealan za one dane kada želite topao, pun obrok na kašiku — savršeno ide uz parče domaćeg hleba!

Bonus recept:

Brza supa od povrća – Za lagan, ali bogat ručak

Sastojci:

  • 1 veća šargarepa

  • 1 krompir

  • 100 g brokolija

  • 100 g karfiola

  • 1 mala tikvica

  • 1,2 l povrtnog bujona

  • So i biber po ukusu

  • 1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Sve povrće očistite i naseckajte na sitnije komade.

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte povrće i kratko propržite.

Nalijte bujon, začinite solju i biberom i kuvajte na srednjoj vatri oko 20 minuta, dok povrće ne omekša.

Po želji, deo supe možete izblendati za kremastiju teksturu.

Jednostavno, brzo i idealno za one dane kad želite nešto lagano!