Zašto je blitva toliko korisna?
Blitva (Beta vulgaris) je povrće koje spada u porodicu cvekle i ima brojne zdravstvene koristi zahvaljujući svom bogatom sastavu vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata.
Osim što je ukusna i svestrana u pripremi, blitva je i prava mala “čudotvorna” biljka koja pozitivno utiče na mnoge aspekte zdravlja.
Njena vlakna, visok sadržaj vitamina A, C, K i minerala poput gvožđa, kalcijuma i magnezijuma čine je idealnim saveznikom za jačanje organizma.
Redovnom konzumacijom blitve možete primetiti brojne prednosti, među kojima su:
1. Poboljšanje zdravlja srca i krvnih sudova
Blitva je bogata nitrati koji pomažu u širenju krvnih sudova, što poboljšava protok krvi i snabdevanje tela hranljivim materijama. To doprinosi snižavanju krvnog pritiska, smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju cirkulacije.
Takođe, blitva je dobar izvor kalijuma, minerala koji igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti u organizmu i podržava normalan rad srca.
2. Detoksikacija organizma i izbacivanje toksina
Blitva ima izuzetno jaku sposobnost detoksikacije organizma. Bogata je vlaknima i vodi, što poboljšava funkciju bubrega i pomaže u eliminaciji toksina iz tela.
Njena konzumacija poboljšava funkciju jetre, koja je odgovorna za razgradnju i uklanjanje štetnih supstanci, dok vlakna pomažu u čišćenju probavnog trakta.
3. Jačanje imuniteta i prevencija infekcija
Blitva sadrži visoke količine vitamina C, što je ključni nutrijent za jačanje imuniteta. Vitamin C stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca, koja se bore protiv bakterija, virusa i drugih patogena.
Kroz redovno unošenje blitve u ishranu, organizam postaje otporniji na prehlade i druge infekcije, naročito u sezoni bolesti.
4. Poboljšanje probave i smanjenje nadutosti
Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, blitva pozitivno utiče na zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u redovnoj probavi, sprečavaju zatvor i smanjuju osećaj nadutosti.
Blitva deluje i kao prirodni diuretik, čime pomaže u smanjenju zadržavanja tečnosti u organizmu i poboljšanju probavnih funkcija.
5. Smanjenje upala i ublažavanje bolova u zglobovima
Blitva je bogata antioksidantima koji pomažu u smanjenju upala u organizmu. Redovno konzumiranje blitve može pomoći osobama koje pate od artritisa ili drugih upalnih bolesti zglobova, jer pomaže u smanjenju bolova i poboljšanju pokretljivosti zglobova.
Osim toga, minerali poput magnezijuma smanjuju grčeve i bolove u mišićima.
Kako pripremiti blitvu?
Blitva je izuzetno svestrana i može se pripremiti na razne načine. Evo nekoliko jednostavnih načina kako možete uživati u njenim zdravstvenim koristima:
-
Sirova – Dodajte je u salate ili smoothieje.
-
Smuti – Pomiješajte blitvu s drugim voćem ili povrćem za ukusan i hranljiv napitak.
-
Kuvana – Blitva se može skuvati ili prodinstati i koristiti kao prilog uz meso, ribu ili jela od žitarica.
-
Supa – Možete je dodati u povrtnu supu za dodatnu hranljivost i ukus.
Zaključak
Blitva je nezaobilazni deo zdrave ishrane i pravi je dragulj kada je u pitanju poboljšanje opšteg zdravlja. Njene brojne koristi, od jačanja imuniteta i zdravlja srca do detoksikacije organizma, čine je izuzetno vrednim povrćem koje bi trebalo da se nađe na svakom stolu. Iskoristite njene prednosti i uvrstite je u vašu svakodnevnu ishranu!