Dodaj ovo paradajzu i gledaj kako buja i raste brže nego ikad prije – Otkrivamo vam 7 najboljih prirodnih đubriva!

Ako želiš da tvoj paradajz bude sočan, crven i plodonosan kao nikada prije, tajna je u pravom hranjenju. Bez obzira da li ga sadiš u bašti ili saksiji, paradajz je biljka koja traži dosta hranjivih materija – ali uz pravilan izbor đubriva, rezultat će biti više nego zadovoljavajući.

Evo 7 najboljih đubriva koja možeš koristiti, od prirodnih do kućnih rješenja – bez skupih preparata i hemije.

1. Kompost – prirodna snaga iz zemlje

Kompost je osnova zdravog tla. Obogaćuje zemlju korisnim mikroorganizmima, poboljšava strukturu tla i obezbjeđuje stalnu ishranu paradajzu. Ako imaš mogućnost, koristi domaći kompost – mješavinu otpadnog voća, povrća, lišća i ljuski jaja.

2. Stajnjak – klasično đubrivo koje radi posao

Dobro odležan stajnjak (kravlji, konjski ili kokošiji) bogat je azotom i idealan za sadnju paradajza. Obavezno ga koristi kompostiranog – svježi može “spaliti” biljke.

3. Pepeo od drveta – kalijum za plodove

Drveni pepeo sadrži kalijum i fosfor – dva ključna minerala za razvoj cvjetova i plodova. Dovoljno je dodati šaku pepela oko korijena jednom sedmično. Ne koristi ga pretjerano ako je tlo već alkalno.

4. Tegla sa koprivom – tečno đubrivo za rast

Napravi fermentisani čaj od koprive:

  • U kantu stavi šaku svježe koprive, nalij vodom i ostavi 7–10 dana da fermentiše.

  • Razrijedi u omjeru 1:10 s vodom i zalivaj biljke jednom sedmično.

Kopriva sadrži azot i stimuliše rast biljaka.

5. Ljuske od jaja – kalcijum protiv truleži ploda

Usitnjene ljuske jaja dodaj u zemlju prilikom sadnje ili pospi oko biljke. One sprečavaju trulež ploda i jačaju stabljike.

6. Banana i kora od banane – kalijum i fosfor

Banane su odličan izvor kalijuma, koji paradajz koristi za cvjetanje i stvaranje plodova.

  • Zakopaj komadić kore banane blizu korijena.

  • Ili napravi čaj od kore banane i koristi kao tečno đubrivo.

7. Kvasac i voda – prirodni stimulator rasta

Pomiješaj 10 g svježeg kvasca s kašičicom šećera i litrom mlake vode. Ostavite da fermentiše nekoliko sati i razrijedi s još 5 litara vode. Ovim rastvorom zalij biljke jednom mjesečno – kvasac stimuliše razvoj korijena i jača biljke.

Savjeti za maksimalan učinak:

  • Ne pređubravati: paradajz ne voli previše azota jer tada razvija lišće, a ne plodove.

  • Zalijevati redovno i duboko, ali izbjegavati natapanje listova.

  • Đubrivo uvijek dodavati u vlažno tlo, ne na suvo.

Zaključak

Paradajz je zahvalna biljka ako mu pružiš dobru osnovu. Kombinovanjem ovih prirodnih đubriva, osiguraćeš mu sve što mu je potrebno za snažan rast, otpornost i obilne plodove. Uz malo truda, imaćeš bogatu berbu koja će trajati cijelo ljeto.