Uzgoj paradajza može biti pravo zadovoljstvo, ali samo ako znate kako pravilno pripremiti tlo i biljku već od samog početka. Mnogi vrtlari čine istu grešku: sade paradajz bez dodatka hranjivih materija direktno u zemlju i očekuju bogatu berbu. Istina je da paradajz ima specifične potrebe, i ako mu ih obezbijedite odmah, nagradiće vas sočnim, velikim i zdravim plodovima.
Prilikom sadnje, biljci je potreban snažan start. U toj fazi se razvijaju korijeni, a upravo tu leži tajna snažne i otporne biljke. Jedan jednostavan dodatak, koji većina ljudi ima kod kuće, može napraviti ogromnu razliku.
Radi se o kombinaciji domaćeg đubriva koje uključuje prirodne sastojke bogate kalcijumom, fosforom i kalijumom. Ovi elementi podstiču zdrav razvoj korijena, ubrzavaju rast i jačaju biljku da se uspješno bori protiv štetočina i bolesti.
Sastojci:
-
1 kašika usitnjenih ljuski jaja
-
1 kašika drvenog pepela
-
1 kašika komposta ili humusa
-
Prstohvat cimeta (djeluje kao prirodni fungicid)
Ova kombinacija ne samo da obezbjeđuje hranjive materije već i stvara okruženje u kojem biljka od samog starta raste snažno i stabilno. Prilikom sadnje, ovu mješavinu jednostavno stavite u rupu prije nego što postavite sadnicu paradajza.
Ljuske jajeta su izvanredan izvor kalcijuma, koji sprječava jednu od najčešćih pojava kod paradajza – truljenje cvjetova. Ovaj problem nastaje kada biljka ne može pravilno da apsorbuje kalcijum iz tla.
Drveni pepeo daje kalijum i fosfor – ključne elemente za razvoj plodova. On takođe pomaže u održavanju pH vrijednosti tla i odbija neke štetočine.
Kompost ili humus daje biljci trenutnu dozu aktivnih mikroorganizama i poboljšava strukturu tla. Cimet se često zanemaruje, ali je poznat po svojoj sposobnosti da spriječi pojavu gljivičnih bolesti u ranoj fazi rasta.
Nakon što ste sadnicu postavili i zemlju lagano utabali, dobro je zaliti vodom sobne temperature kako bi se aktivirale sve komponente iz mješavine. Tako biljka odmah započinje apsorpciju korisnih materija.
Zanimljivo je da ova metoda ne zahtijeva nikakva posebna znanja – potpuno je prirodna, jeftina i može je primijeniti svako, bilo da imate baštu ili paradajz uzgajate u saksijama na balkonu.
Oni koji su probali ovu mješavinu već pri sadnji tvrde da su primijetili razliku već nakon prve dvije sedmice – biljke su bile tamnozelene, jake i brzo su formirale prve cvjetove.
Ne treba zaboraviti da je rana faza razvoja biljke ključna. Ako tada dobije sve što joj je potrebno, kasnije ćete imati manje brige oko dodatnog đubrenja, zalijevanja i zaštite.
Ova metoda takođe doprinosi dugoročnom zdravlju zemljišta. Za razliku od hemijskih đubriva koja mogu narušiti mikrofloru tla, ova mješavina je blaga, ali efikasna, i ne narušava prirodni balans.
Važno je ne pretjerivati – dovoljno je staviti jednu do dvije kašike ove mješavine po sadnici. Više ne znači bolje, naročito kada su u pitanju prirodni izvori hranjivih materija.
Ako imate već posađen paradajz, ovu istu mješavinu možete lagano ukopati oko biljke i zaliti. Iako efekat neće biti tako snažan kao kod početne sadnje, biljka će svakako osjetiti poboljšanje.
Jedna od prednosti ove metode jeste što ne ostavlja neprijatan miris, ne privlači muve i može se koristiti bez ikakve bojazni i unutar plastenika.
Za dodatni efekat, povremeno možete dodati rastvor kvasca i vode (kao što je opisano u prethodnim člancima) kako biste dodatno stimulisali mikroorganizme u tlu.
Ukoliko do sada niste razmišljali o tome šta stavljate u rupu prije sadnje, sada je vrijeme da promijenite praksu. Priroda ima rješenja koja su mnogo efikasnija od skupih proizvoda s polica.
Vaš paradajz može biti zdrav, snažan i bogat plodovima – uz minimalan trud i znanje. Sve što vam treba nalazi se već kod kuće.
Probajte ovaj savjet prilikom sljedeće sadnje i možda ćete i vi reći ono što mnogi vrtlari već znaju: sve počinje iz korijena – doslovno!