Doktor mi je preporučio čičoku i promijenila mi je život – evo kako vam može pomoći kod šećera, viška kilograma i probave!

Možda vam na prvu djeluje kao neobičan krompir ili nešto što biste zaobišli na pijaci, ali čičoka (poznata i kao jerusalemska artičoka ili zemljana kruška) je biljka koja zaslužuje počasno mjesto na svakom stolu – posebno ako imate problema s povišenim šećerom, varenjem ili viškom kilograma. Ova skromna biljka krije u sebi moćne hranljive sastojke i terapeutski potencijal koji iz dana u dan oduševljava sve više ljudi.

Za razliku od običnog krompira, čičoka gotovo uopšte ne sadrži škrob, već obiluje inulinom – složenim ugljenim hidratom koji ne podiže nivo glukoze u krvi, pa je idealna za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2. Inulin u organizmu djeluje prebiotski, hrani korisne bakterije u crijevima i poboljšava probavu.

Ali prednosti tu ne prestaju – redovno konzumiranje čičoke pomaže u regulaciji tjelesne mase, smanjenju apetita i jačanju imuniteta. Ljudi koji su je uveli u ishranu nerijetko svjedoče o lakšem varenju, smanjenju nadutosti i generalnom osjećaju lakoće.

Iako i dalje nije rasprostranjena u svakodnevnoj upotrebi kao što su krompir ili šargarepa, čičoka se sve više preporučuje u savremenim nutricionističkim smjernicama.

Njen ukus je blago slatkast, podsjeća na spoj orašastog ploda i mladog krompira, i lako se uklapa u razna jela.

Sastojci:
– Kora i plod čičoke (svježi ili termički obrađeni)
– Voda za čaj ili kuvanje
– Maslinovo ulje, limun, bijeli luk (po želji kao dodatak u salatama)
– Grčki jogurt ili kefir (ako se koristi u smutijima)
– Celer, peršun, šargarepa (za supe ili variva s čičokom)

Priprema i korišćenje čičoke zavise od vaših ciljeva. Ako želite da smanjite šećer u krvi, preporučuje se svakodnevno konzumiranje 100–150 g svježe narendane čičoke kao salate, začinjene s malo limuna i maslinovog ulja. Ovaj jednostavan obrok ne samo da ne opterećuje pankreas, već blagotvorno djeluje i na crijevnu floru.

Za mršavljenje, najbolje je koristiti čičoku kao zamjenu za krompir u glavnim obrocima – možete je peći u rerni, kuvati na pari ili dodavati u čorbe. Budući da daje osećaj sitosti, pomaže u smanjenju ukupnog unosa kalorija bez osjećaja gladi.

Probavni problemi poput zatvora ili nadutosti takođe se mogu ublažiti ako čičoku uključite u ishranu barem tri puta nedeljno. Njeni prebiotički sastojci stimulišu rad crijeva i pomažu u detoksikaciji organizma.

Posebno je korisna za starije osobe, koje često pate od usporene probave i problema s ravnotežom šećera u krvi.

Osim u ishrani, čičoka se može koristiti i kao čaj – sušeni komadići ploda kuvaju se 10 minuta u vodi, a čaj se pije mlak, posebno nakon obroka.

Pored toga, čičoka je veoma bogata kalijumom, magnezijumom i gvožđem – mineralima koji podstiču zdravlje srca, regulišu pritisak i podižu energiju.

Zanimljivo je da čičoka uspijeva i na našem podneblju, lako se sadi i održava, pa sve češće ljudi odlučuju da je gaje i u sopstvenom dvorištu.

Ako ste ikada tražili prirodan način da regulišete šećer, izgubite koji kilogram i osjećate se lakše, čičoka može biti odgovor koji ste tražili. Nema nuspojava, lako se priprema, a efekti se osjećaju brzo.

Bonus savjet:
Ukoliko imate problema sa zatvorom, probajte ovaj jednostavan recept: narendajte svježu čičoku, dodajte kašiku kefira, prstohvat kurkume i malo maslinovog ulja. Ova kombinacija djeluje kao prirodan čistač crijeva, a dodatno pomaže i kod nadutosti i umora nakon jela.

Čičoka možda ne izgleda impresivno, ali ono što radi za vaše zdravlje je zaista vrijedno pažnje. Počnite s malim količinama, pratite kako se osjećate, i vrlo brzo ćete je uvrstiti u svakodnevnu rutinu – možda čak i zavoljeti više od krompira.