Domaće siromaškice – Kolač iz djetinjstva koji se topi u ustima

Sastojci:

– 2 jaja
– 1 čaša jogurta (180–200 ml)
– ½ čaše ulja
– 1 vanilin šećer
– ½ paketića praška za pecivo
– 1 prstohvat soli
– 2 čaše brašna (po potrebi – smjesa treba biti malo gušća od one za palačinke)
– Ulje za prženje
– Šećer u prahu ili kristal šećer + cimet za posipanje

Priprema:

U posudi umutiti jaja, dodati jogurt, ulje, vanilin šećer, prašak za pecivo i so. Postepeno dodavati brašno uz stalno miješanje da dobijete gustu, glatku smjesu bez grudvica.

U tiganju zagrijati ulje pa kašikom vaditi smjesu i pržiti siromaškice s obje strane dok ne porumene.

Vaditi ih na ubrus da upiju višak masnoće, a zatim uvaljati u šećer u prahu ili mješavinu kristal šećera i cimeta.

Poslužiti dok su još tople – tope se u ustima!

BONUS:

SAVJET IZ VRHUNSKOG RESTORANA: Evo kako OČUVATI KRUH TOPLIM prilikom posluživanja – potreban vam je samo 1 sastojak i MORA BITI VRUĆ.

Zagrijan na ovaj način, kruh može zadržati temperaturu čak trideset minuta.

Tko može odoljeti privlačnosti svježeg, toplog kruha koji se poslužuje uz jelo? Od peciva punjenih sirom i špinatom do beskvasnih pogačica i bageta, kruh je idealan dodatak svakom jelu. Ipak, osim ako ne večerate u restoranu koji spremno nudi topli kruh, vjerojatno će se ohladiti prije nego što završite s obrokom.

Improvizirana podloga za grijanje

Iznenađujuće, riža je učinkovita u zadržavanju topline, zbog čega su je neki pojedinci koristili kao improviziranu podlogu za grijanje. Ne samo da grijaći jastučić od riže pomaže u ublažavanju bolnih ili napetih mišića, već može biti koristan i za održavanje topline kruha na vašem stolu. Toplina i vlaga riže pomažu da vaš kruh ne postane suh.

Uz rižu je neophodna papirnata vrećica. Alternative poput salvete nisu prikladne jer mogu dovesti do prolijevanja. Osim toga, izbjegavajte korištenje plastične vrećice jer će se riža kuhati u mikrovalnoj pećnici.

Nekompliciran proces.

Uzmite papirnatu vrećicu i napunite je rižom. Preporučuju se otprilike dvije šalice, no ako imate veću količinu kruha, slobodno upotrijebite više riže i veću vrećicu. Zatim stavite vrećicu riže u mikrovalnu na nekoliko minuta. Ova će torba poslužiti kao podloga za zagrijavanje dna vaše košarice za kruh. Kako biste zadržali toplinu, pokrijte papirnatu vrećicu krpom ili ubrusom. Nakon toga stavite kruh na vrh i zamotajte vrh košare u krpu kako biste spriječili izlazak topline.

Održava toplinu do 30 minuta.

Sve što trebate je malo riže.

Zbog svoje male veličine i količine zrna, riža učinkovito služi kao grijač. Toplina se provodi izravnim kontaktom, što znači da veća površina omogućuje brži prijenos topline. Nakon samo nekoliko minuta zagrijavanja, jastučić za grijanje riže može zadržati toplinu otprilike trideset minuta, što bi trebalo biti dovoljno da završite svoj obrok.

Što učiniti ako vam nedostaje riže?

Sušeni grah ili kukuruz iz smočnice možete iskoristiti na isti način na koji biste koristili rižu. Jednostavno ih stavite u vrećicu i stavite u mikrovalnu jer učinkovito zadržavaju toplinu. Međutim, važno je napomenuti da grah može imati neugodan miris.

Što učiniti ako nemate mikrovalnu?

Ako mikrovalna pećnica nije dostupna, alternativno možete koristiti tavu od lijevanog željeza, zagrijavajući je u pećnici na niskoj temperaturi. Pazite da ne zapalite stol dok pokušavate održati kruh toplim tako da tavu postavite na podlogu i posložite kruh u nju.