Brzi domaći sir – jednostavan i ukusan
Bez potrebe za kompliciranim postupcima, sve što vam je potrebno su osnovni sastojci i malo strpljenja. Ovaj sir je savršen za namaze, pečenje ili kao dodatak mnogim jelima. Uživajte u punom okusu i bogatoj teksturi koju možete pripremiti kod kuće.
Potrebni sastojci:
- 1,5 litara (6⅓ šalice) punomasnog mlijeka
- 300 grama (1¼ šalice) kiselog vrhnja (20% masti)
- 4 velika jaja
- ½ žličice soli
Potrebna oprema:
- Veliki lonac s debelim dnom
- Sitno mrežasto sito ili gazu
- Termometar (neobavezno, ali preporučljivo)
- Teški uteg za prešanje
Priprema:
-
Priprema smjese:
- U velikoj zdjeli pomiješajte 4 jaja, 300 grama kiselog vrhnja i ½ žličice soli. Umutite dok smjesa ne postane glatka.
-
Kuhanje:
- U loncu zagrijte 1,5 litara mlijeka. Dodajte smjesu jaja i vrhnja u hladno mlijeko, stalno miješajući.
- Stavite lonac na srednju vatru i povremeno miješajte dok smjesa ne počne lagano zavrijeti. Kada zavrije, smanjite vatru i pustite da kuha još 5 minuta.
-
Cijeđenje:
- U cjedilo stavite gazu ili čistu kuhinjsku krpu. Pažljivo ulijte smjesu u cjedilo – sirutka će početi istjecati, a gruša (sir) će ostati u platnu.
- Stavite uteg na vrh gruša kako biste olakšali cijeđenje. Ostavite da se cijedi: najbolje je ostaviti sir da se cijedi 4-5 sati, a najbolje je preko noći u hladnjaku. Što duže sir stoji, bit će čvršći.
-
Pohrana:
- Za pohranu, čuvajte sir u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku, gdje će ostati svjež do 5-7 dana.
Savjeti:
- Za najbolji okus, koristite punomasno mlijeko.
- Ne ubrzavajte proces zagrijavanja – sporim kuhanjem dobit ćete najfiniju skutu.
- Sirutku nemojte baciti – odlična je za pečenje, kuhanje ili čak kao dodatak za smoothije.
- Ako želite mekši sir, smanjite vrijeme cijeđenja.
Uživajte u ovom svestranom siru, bilo u slanim ili slatkim receptima!