Domaći sir za 10 minuta – Brzo, jednostavno i ukusnije od kupovnog!

Brzi domaći sir – jednostavan i ukusan

Bez potrebe za kompliciranim postupcima, sve što vam je potrebno su osnovni sastojci i malo strpljenja. Ovaj sir je savršen za namaze, pečenje ili kao dodatak mnogim jelima. Uživajte u punom okusu i bogatoj teksturi koju možete pripremiti kod kuće.

Potrebni sastojci:

  • 1,5 litara (6⅓ šalice) punomasnog mlijeka
  • 300 grama (1¼ šalice) kiselog vrhnja (20% masti)
  • 4 velika jaja
  • ½ žličice soli

Potrebna oprema:

  • Veliki lonac s debelim dnom
  • Sitno mrežasto sito ili gazu
  • Termometar (neobavezno, ali preporučljivo)
  • Teški uteg za prešanje

Priprema:

  1. Priprema smjese:

    • U velikoj zdjeli pomiješajte 4 jaja, 300 grama kiselog vrhnja i ½ žličice soli. Umutite dok smjesa ne postane glatka.
  2. Kuhanje:

    • U loncu zagrijte 1,5 litara mlijeka. Dodajte smjesu jaja i vrhnja u hladno mlijeko, stalno miješajući.
    • Stavite lonac na srednju vatru i povremeno miješajte dok smjesa ne počne lagano zavrijeti. Kada zavrije, smanjite vatru i pustite da kuha još 5 minuta.
  3. Cijeđenje:

    • U cjedilo stavite gazu ili čistu kuhinjsku krpu. Pažljivo ulijte smjesu u cjedilo – sirutka će početi istjecati, a gruša (sir) će ostati u platnu.
    • Stavite uteg na vrh gruša kako biste olakšali cijeđenje. Ostavite da se cijedi: najbolje je ostaviti sir da se cijedi 4-5 sati, a najbolje je preko noći u hladnjaku. Što duže sir stoji, bit će čvršći.
  4. Pohrana:

    • Za pohranu, čuvajte sir u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku, gdje će ostati svjež do 5-7 dana.

Savjeti:

  • Za najbolji okus, koristite punomasno mlijeko.
  • Ne ubrzavajte proces zagrijavanja – sporim kuhanjem dobit ćete najfiniju skutu.
  • Sirutku nemojte baciti – odlična je za pečenje, kuhanje ili čak kao dodatak za smoothije.
  • Ako želite mekši sir, smanjite vrijeme cijeđenja.

Uživajte u ovom svestranom siru, bilo u slanim ili slatkim receptima!