DONUTS: Super mekane i fine krofne – Brzo će nestati

Ovaj recept za mekane krofne savršen je način za uživanje u slatkoj i mirisnoj poslastici koja će osvojiti svakog ljubitelja pečenih delicija. S obzirom na to da su krofne lagane i uvaljane u kombinaciju šećera, vanilin šećera i cimeta, svaki zalogaj donosi pravi užitak. Idealne su za obiteljska okupljanja, posjete prijateljima ili jednostavno kao užina uz šalicu čaja ili kave.

Sastojci:

Tijesto:

  • 400 g glatkog brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 40 g šećera
  • 1 kom svježi kvasac
  • 1/2 žličice soli
  • 1 jaje
  • 40 ml ulja

Dekoracija:

  • oko 150 g šećera
  • 2 kom vanilin šećera
  • cimet (na vrh žlice)

Priprema:

  1. Priprema kvasca:
    U mlako mlijeko izmrvite kvasac, dodajte šećer i dobro pomiješajte. Ostavite da se kvasac aktivira, otprilike 5 minuta.

  2. Priprema tijesta:
    U veću zdjelu stavite brašno i napravite udubinu u sredini. U tu udubinu dodajte pripremljeni kvasac, jaje, sol i ulje.

  3. Mijesiti tijesto:
    Pomiješajte sastojke kuhačom, a zatim mijesite rukama dok ne dobijete glatko, mekano tijesto.

  4. Odmor tijesta:
    Pokrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na sobnoj temperaturi oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.

  5. Formiranje krofni:
    Radnu površinu pobrašnite, izvadite tijesto i podijelite ga na 12 jednakih dijelova, svaki težak oko 60 g. Od svakog dijela oblikujte lopticu.

  6. Odmor krofni:
    Pokrijte loptice krpom i ostavite da odmore 10 minuta.

  7. Formiranje valjaka:
    Svaku lopticu oblikujte u valjak dug oko 50 cm. Zatim preklopite valjak u krug i krajeve uštipnite prstima, tako da spoj bude okrenut prema dolje.

  8. Drugi odmor:
    Pokrijte oblikovane krofne i ostavite da odmaraju još 30 minuta.

  9. Priprema ulja za prženje:
    Zagrijte ulje na temperaturu od 160-170°C.

  10. Prženje krofni:
    Krofne pržite u zagrijanom ulju s obje strane dok ne porumene i postanu zlatno-smeđe.

  11. Odlagaње krofni:
    Pečene krofne odložite na papirnate ubruse kako bi upile višak ulja.

  12. Dekoracija:
    U zdjeli pomiješajte šećer, vanilin šećer i cimet. Krofne još tople uvaljajte u pripremljenu mješavinu.

Savjeti:

  • Krofne možete poslužiti uz džem, čokoladni namaz ili ih jednostavno uživati same, posute šećerom i cimetom.
  • Ako želite, možete dodati malo vanilin šećera u tijesto kako biste dodatno obogatili okus krofni.
  • Za savršene krofne, pazite da ne pregrijete ulje, jer previše vruće ulje može spržiti krofne izvana, a ostaviti ih sirovima iznutra.

BONUS:

Recept za tortu od maslaca i čokolade – Napravite tortu za samo 5 minuta! Ovaj jednostavan recept savršen je za pripremu kod kuće!

Kušajte u ovom bogatom i izdašnom kolaču s maslacem od kikirikija, savršenom za proslave ili kao slatka poslastica za uživanje s obitelji i prijateljima. Kolač ima duboku, orašastu esenciju maslaca od kikirikija pomiješanu s nježnim, puterastim mrvicama, a sve je završeno prekrasnom slatkom glazurom od maslaca od kikirikija i bijele čokolade.

Ova je torta vizualno upečatljiva i iznimno ukusna, s čokoladnim posipima za dodatnu teksturu i daškom esencije badema. Jednostavna priprema osigurava izvanredan rezultat, prikazujući divnu mješavinu okusa uz privlačnu prezentaciju.

POTREBNI SASTOJCI:

Za desert su vam potrebni sljedeći sastojci: 3 jaja, 150 grama (¾ šalice) šećera, 150 grama (⅔ šalice) otopljenog maslaca, 175 grama (1 šalica plus 3 žlice) višenamjenskog brašna, 1 žličica praška za pecivo, 1 žličica ekstrakta vanilije, ½ žličice esencije badema (po izboru), 3 žlice običnog jogurta, 50 grama (¼ šalice) maslaca od kikirikija i čokoladni posip za posipanje po vrhu po želji.

100 grama bijele čokolade, 1 do 2 žlice mlijeka i 2 žlice maslaca od kikirikija.

Koji je postupak za izradu kolača s maslacem?

Počnite tako da pećnicu zagrijete na 170°C. Zatim uzmite tepsiju 21x11x6 cm (2 lb) i namastite je, a zatim obložite.

Započnite miješanjem jaja i šećera u velikoj zdjeli, tukući ih dok smjesa ne postane kremasta; ovaj proces bi trebao trajati otprilike 3 minute. Zatim umiješajte rastopljeni maslac i nastavite tući još jednu minutu dok se sastojci temeljito ne izmiješaju.

Postupno dodajte glatko brašno i prašak za pecivo u smjesu, lagano miješajte dok se potpuno ne sjedine. Zatim u tijesto dodajte obični jogurt i maslac od kikirikija i dobro promiješajte.

Nakon što ste dodali ekstrakt vanilije i, po želji, esenciju badema, lagano umiješajte komadiće čokolade. Nastavite s pečenjem kolača.

Smjesu izlijte u pripremljenu tepsiju i špatulom poravnajte površinu. Zatim stavite posudu u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 45 do 55 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.

Ostavite kolač nekoliko minuta u kalupu da se ohladi prije nego što ga premjestite na rešetku da se potpuno ohladi. Nakon toga, pripremite se za pripremu maslaca od kikirikija:

U posudi koja je sigurna za mikrovalnu pomiješajte bijelu čokoladu i mlijeko. Stavite u mikrovalnu pećnicu 30 sekundi, zatim miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Dodajte maslac od kikirikija u otopljenu čokoladnu smjesu i dobro promiješajte dok se sve potpuno ne sjedini. Nastavite s ukrašavanjem torte:

Nakon što se kolač ohladi, prelijte maslac od kikirikija po vrhu tako da teče niz stranice. Ostavite da kratko odstoji prije posluživanja.
Preporučeni načini posluživanja:

Popratite kuglicom sladoleda od vanilije ili šlagom. Da biste poboljšali teksturu, dodajte još čokolade ili po vrhu pospite mljeveni kikiriki.