Đumbir i rakija – Veoma moćan lijek koji daje energiju i čisti krv, a evo kako se pravi

Zašto piti napitak od đumbira i rakije?

Kombinacija svježeg đumbira i domaće rakije tradicionalno se koristi kao prirodan lijek u narodnoj medicini. Đumbir je poznat po svom snažnom protuupalnom i antibakterijskom djelovanju, dok rakija, u malim količinama, pomaže u širenju krvnih sudova i ubrzava cirkulaciju.

Kada se spoje, ova dva sastojka stvaraju napitak koji brzo zagrijava tijelo, jača otpornost i ublažava neugodne simptome prehlade i gripe.

Redovno, ali umjereno korištenje ovog napitka može pomoći kod:

1. Ublažavanja simptoma prehlade, grlobolje i zapušenog nosa

Đumbir prirodno smanjuje upale i djeluje kao blagi analgetik, dok rakija svojom toplinom pomaže otvaranju disajnih puteva. Ova kombinacija posebno dobro djeluje kod prvih znakova prehlade – ublažava grebanje u grlu, olakšava iskašljavanje i smanjuje zagušenja u sinusima.

2. Poboljšanja cirkulacije i zagrijavanja organizma

Đumbir potiče cirkulaciju, a alkohol iz rakije dodatno širi krvne sudove, što zajedno brzo zagrijava tijelo. Napitak je odličan u hladnim zimskim danima, jer pomaže organizmu da se lakše izbori sa hladnoćom i osjetljivošću na promjene temperature.

3. Jačanja imuniteta i borbe protiv upalnih procesa

Đumbir obiluje antioksidansima koji neutralizuju slobodne radikale i jačaju imunološki sistem. Redovnim konzumiranjem male količine napitka od đumbira i rakije, tijelo se lakše bori protiv bakterija, virusa i upalnih stanja.

4. Olakšavanja varenja i smanjenja nadutosti stomaka

Đumbir je poznat po tome što smanjuje mučninu, potiče lučenje probavnih sokova i ubrzava varenje. Rakija dodatno pospješuje probavu u malim dozama, pa ovaj napitak može pomoći kod osjećaja težine u stomaku, nadutosti i lošeg varenja.

Kako napraviti napitak od đumbira i rakije?

Potrebni sastojci:

  • 5 cm svježeg đumbira

  • 200 ml domaće rakije (loza, šljivovica ili viljamovka)

  • 1 kašika meda (po želji)

  • Sok od pola limuna

Priprema:

  1. Đumbir oljuštite i narendajte ili sitno isjeckajte.

  2. Stavite ga u manju teglu i prelijte rakijom.

  3. Po želji, dodajte kašiku meda i limunov sok.

  4. Promiješajte i ostavite da odstoji najmanje 24 sata na hladnom i tamnom mjestu.

  5. Nakon toga napitak je spreman za upotrebu. Po potrebi ga možete procijediti.

Doziranje:
Piti po jednu malu čašicu (20-30 ml) dnevno, najbolje ujutro ili pred spavanje. Kod simptoma prehlade može se uzeti i do dvije male čašice dnevno.

Zaključak

Napitak od đumbira i rakije je jednostavan, prirodan lijek koji može pomoći organizmu da se brže izbori sa infekcijama, poboljša cirkulaciju i olakša varenje.

Ipak, važno je napomenuti da se konzumira umjereno, posebno kod osoba koje imaju problema sa alkoholom, jetrom ili visokim pritiskom.

Priroda nam nudi moćne saveznike za zdravlje – iskoristimo ih mudro!

BONUS REEPT:

Najnježnija torta koja se može zamisliti! Topi se bez napora u ustima. Izuzetno ukusna.

Ovaj čokoladni kolač s kavom je ugodna poslastica, sastavljen od slojeva vlažne čokolade i kolača s okusom kave, punjen sredinom slatke karamele i obavijen tamnom čokoladom.

Idealna za svaku proslavu ili samo kao divan užitak, ova će torta zajamčeno zadovoljiti vašu želju za nečim slatkim.

POTREBNI SASTOJCI:

Sastojci potrebni za tortu: 3 jaja, malo soli, 150 grama šećera, 8 grama vanilin šećera, 80 mililitara ulja, 100 mililitara mlijeka, 1 žlica instant kave, 180 grama brašna, 20 grama nezaslađenog kakao prah, i 15 grama praška za pecivo.

Za karamel nadjev potrebno vam je: 1 žlica šećera, 1 žlica nezaslađenog kakaa u prahu, 1 žlica kukuruznog škroba, 250 mililitara mlijeka, 60 grama crne čokolade i 1 žličica maslaca.
Zavoj:
60 grama crne čokolade

Koji su koraci za izradu najpahuljastijeg kolača?

Pripremite pećnicu tako da je prethodno zagrijete na 180°C (350°F). Zatim uzmite kalup 18×27 cm i namastite ga prije oblaganja papirom za pečenje.

Da biste napravili tijesto za kolače, počnite tako da umutite 3 jaja s prstohvatom soli u velikoj zdjeli dok ne postanu pjenasta. Zatim polako dodajte 150 g šećera zajedno s 8 g vanilin šećera, nastavljajući miješati smjesu dok ne postane blijeda i pjenasta.

Umiješajte 80 ml ulja i 100 ml mlijeka, pa dobro izmiksajte. Otopite 1 žlicu instant kave u maloj količini vruće vode i umiješajte u smjesu.
U drugu zdjelu prosijte 180 g brašna, 20 g gorkog kakaa i 15 g praška za pecivo. Polako dodajte suhe sastojke u mokru smjesu, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.

Kolač pripremite tako da smjesu izlijete u pripremljeni kalup za pečenje i poravnate površinu. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite otprilike 30-35 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Izvadite posudu iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi u kalupu. Zatim se pripremite za izradu karamel nadjeva:
U loncu pomiješajte 1 žlicu šećera, 1 žlicu gorkog kakaa i 1 žlicu kukuruznog škroba. Polako dodajte 250 ml mlijeka uz stalno miješanje kako biste spriječili stvaranje grudica.
Stavite lonac na srednju vatru i neprestano miješajte smjesu dok se ne zgusne i ne zavrije.

Smjesu maknite s vatre i umiješajte 60 g tamne čokolade zajedno s 1 žličicom maslaca, miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Ostavite karamel nadjev da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak dok vam ne zatreba.

Izrada torte: Kada se torta potpuno ohladi, izvadite je iz kalupa. Prerežite ga vodoravno kako biste formirali dva sloja.
Ravnomjerno rasporedite karamel nadjev na donji sloj, a zatim vratite gornji sloj.

Za preljev otopite 60 g tamne čokolade u mikrovalnoj ili na pari. Nakon što se otopi, prelijte čokoladu preko vrha torte, pustite da teče niz strane za privlačan ukras.

Poslužiti:
Ostavite preljev da odmori prije nego što ga narežete i poslužite. Kušajte u svom ukusnom čokoladnom kolaču s kavom punjenom karamelom!
Preporuke za posluživanje:

Popratite ga komadom šlaga ili kuglicom sladoleda od vanilije. Uživajte uz šalicu kave ili čaja za ugodan popodnevni snack.