Džem od maslačka – Prirodni saveznik za zdravlje i energiju, evo kako da ga napravite

Maslačak, jednostavna biljka iz prirode, krije nevjerovatnu snagu za organizam. Od njegovih zlatnih cvjetova pravi se džem koji ne samo da oduševljava ukusom, već donosi i brojne zdravstvene koristi.

Zašto džem od maslačka pomaže:

  1. Jačanje imuniteta i otpornosti
    Maslačak je bogat antioksidansima i vitaminima koji jačaju prirodnu obranu organizma protiv bolesti.

  2. Čišćenje jetre i žuči
    Poznat je kao prirodni čistač jetre. Redovno konzumiranje džema od maslačka može pomoći u detoksikaciji i poboljšanju funkcije žučne kese.

  3. Poboljšanje varenja i metabolizma
    Ovaj prirodni proizvod stimuliše rad probavnog sistema i ubrzava metabolizam, olakšavajući varenje i eliminaciju toksina.

  4. Snižavanje upala u tijelu
    Maslačak djeluje protivupalno, pa konzumacija njegovog džema može pomoći kod raznih upalnih stanja i bolova.

  5. Održavanje zdravlja kože i krvi
    Zahvaljujući bogatstvu vitamina C i željeza, pomaže u obnavljanju kože i poboljšanju krvne slike.

Kako napraviti džem od maslačka

Sastojci:

  • 200 svježih cvjetova maslačka

  • 1 litar vode

  • 1 kg šećera

  • 1 limun (isječen na kolutove)

Priprema:

  1. Cvjetove maslačka dobro operite i očistite.

  2. Stavite ih u šerpu, prelijte vodom i dodajte kolutove limuna.

  3. Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta.

  4. Procijedite tečnost, dodajte šećer i nastavite kuhati još 1 sat dok se masa ne zgusne poput meda.

  5. Sipajte vruć džem u sterilne tegle, dobro zatvorite i ostavite da se ohladi.

Džem možete koristiti kao prirodni zaslađivač za čajeve, na hljebu ili jednostavno uzimati kašičicu dnevno za jačanje zdravlja.

BONUS RECEPT: Čaj od maslačka za čišćenje organizma

Sastojci:

  • 1 kašika sušenih cvjetova maslačka

  • 250 ml ključale vode

Priprema:

  1. Cvjetove prelijte vrelom vodom.

  2. Poklopite i ostavite da odstoji 10–15 minuta.

  3. Procijedite i pijte mlak čaj, najbolje ujutro na prazan stomak za poticanje detoksikacije.