Evo kako da uzgajate maline u saksijama – Bez obzira na to gdje živite!

Maline – kako da uzgajate pune kofe ovih plodova, bez obzira na to gde živite

Maline, sa svojim intenzivnim ukusom i brojnim zdravstvenim prednostima, predstavljaju divan dodatak svakoj kućnoj bašti. Iako se najčešće razmnožavaju izdancima ili golim korenom, uzgoj malina iz semena je izazovan, ali veoma ispunjavajući proces. U nastavku je detaljno uputstvo kako da uzgojite maline kod kuće, počevši od semena:

Potrebni materijali:

  • Seme maline

  • Posude ili leje za nicanje

  • Supstrat za klijanje

  • Providna folija ili poklopac za vlagu

  • Veštačko osvetljenje ili sunčani prozor

  • Zemlja za saksije

  • Baštenski prostor sa propusnim zemljištem

  • Organsko đubrivo (kompost)

  • Malč

Koraci za sadnju:

1. Nabavite kvalitetno seme maline:
Kupite seme od pouzdanog dobavljača. Možete ga pronaći u specijalizovanim prodavnicama ili preko interneta.

2. Pripremite posude za setvu:
Napunjene leje ili male saksije napunite supstratom za nicanje. Takva podloga je lagana i prozračna, idealna za klijanje semena.

3. Setva semena:
Seme rasporedite po površini supstrata i lagano ga pritisnite. Nemojte ga duboko zakopavati jer mu je za klijanje potrebna svetlost.

4. Pokrijte posude:
Da biste stvorili vlažnu sredinu pogodnu za klijanje, prekrijte posude providnom folijom ili poklopcem za vlagu. To pomaže u zadržavanju vlage i podstiče nicanje.

5. Obezbedite dovoljno svetla:
Stavite posude na svetlo mesto, ali ne na direktno sunce. Ako nemate dovoljno prirodne svetlosti, koristite veštačko osvetljenje (grow light).

6. Održavajte vlagu:
Zemlja treba stalno da bude vlažna, ali ne previše mokra. Redovno proveravajte vlažnost i po potrebi zalivajte.

7. Presađivanje mladih biljaka:
Kada sadnice razviju nekoliko pravih listova, spremne su za presađivanje. Pažljivo ih prebacite u veće saksije ili direktno u baštu.

8. Priprema baštenskog prostora:
Izaberite mesto sa propusnim zemljištem i obogatite ga kompostom. Maline uspevaju u blago kiselkastom do neutralnom zemljištu.

9. Sadnja u bašti:
Sadnice posadite na odgovarajućem razmaku, u zavisnosti od sorte koju uzgajate.

10. Malčiranje i zalivanje:
Oko biljaka stavite sloj malča kako biste sačuvali vlagu i sprečili rast korova. Redovno zalivajte, posebno tokom sušnih perioda.

Važna napomena:

Uzgoj malina iz semena može zahtevati više vremena nego druge metode razmnožavanja, ali zadovoljstvo koje dolazi sa berbom vlastitih plodova potpuno opravdava trud. Uživajte u procesu i slatkim plodovima koje ste sami uzgojili!

Napomena:
Maline uzgojene iz semena mogu se razlikovati od matične biljke po ukusu i karakteristikama, jer se ne prenose sve osobine semenom.

BONUS:

Pomiješajte brašno, vodu i sol, isprobajte ovaj recept. neverovatno ukusno i slojevito pecivo od putera

Ova poslastica, napravljena od slojevitog tijesta s maslacem, divan je zalogaj koji se izvrsno slaže s vašim omiljenim umacima. Ugodni slojevi maslaca tope se u vašim ustima, čineći ovo pecivo očaravajućim užitkom za svaku priliku.

POTREBNI SASTOJCI:
4 šalice višenamjenskog brašna (400 g), 2 šalice vode (400 ml) i 1 žličica soli. Za mješavinu maslaca:

150 grama maslaca, pola šalice biljnog ulja i dvije žlice brašna.

KAKO PRIPREMITI BRZO I UKUSNO PECIVO?

Za pripremu tijesta pomiješajte višenamjensko brašno, vodu i sol u zdjeli za miješanje. Nastavite miksati dok ne dobijete glatko tijesto.

Od tijesta razdvojite loptice jednake veličine i ostavite ih da odstoje otprilike 30 minuta. Pripremite smjesu od maslaca:

U loncu na laganoj vatri otopite maslac. Nakon što se otopi, dodajte biljno ulje i brašno u maslac. Tijekom kuhanja smjesu neprestano miješajte dok ne postane zgusnuta.
Skinite tijesto s vatre i ostavite sa strane. Zatim ga razvaljajte:

Na pobrašnjenoj podlozi jednu lopticu tijesta razvaljati u tanki sloj. Isto napravite i sa ostalim lopticama tijesta.

Slažite tijesto: Razvaljani list tijesta stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedite tanak sloj pripremljene smjese maslaca po površini lista tijesta.
Dodajte još jedan list razvaljanog tijesta na sloj koji ste namazali maslacem. Nastavite ovaj postupak izmjenjujući tijesto i smjesu maslaca dok ne iskoristite svaki list tijesta.

Narežite i pecite: Oštrim nožem oblikujte slojevito tijesto u željene kvadrate ili oblike. Postavite pećnicu da se prethodno zagrije na 180°C (350°F).

Izrezane komade tijesta složite u lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu otprilike 25-30 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnosmeđu i hrskavu teksturu. Uživajte i poslužite!

Pečeno lisnato tijesto izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Uživajte u ovom divnom slojevitom pecivu kao međuobroku ili ga kombinirajte s omiljenim umacima.

Uživajte u pahuljastim i puterastim slojevima ovog peciva napravljenog od nule! Evo nekoliko prijedloga za posluživanje:

Sparite ova peciva sa slanim umacima poput humusa, tzatzikija ili pikantnog umaka od rajčice. Za divno slatko iskustvo, oni također nadopunjuju namaze kao što su med, džem ili čokoladni umak.