Evo kako da vam češnjak ostane svjež cijelu godinu – bez konzerviranja, bez truleži!

Češnjak je nezaobilazan sastojak svake kuhinje, ali i jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Zbog svog specifičnog mirisa, ukusa i brojnih zdravstvenih koristi, mnogi žele da ga imaju pri ruci tokom cijele godine. Međutim, često se desi da se češnjevi sasuše, istrule ili izgube svoja ljekovita svojstva. Dobra vijest je da postoji jednostavan i potpuno prirodan način da sačuvate češnjak za zimnicu – bez ikakvog konzerviranja!

Ova metoda se prenosi generacijama i koristi samo ono što već imate kod kuće. Nema nikakvih hemikalija, nema dodataka – samo znanje koje su koristile naše bake, a koje danas sve više ljudi otkriva i cijeni.

Trik je u pravilnom skladištenju – jer češnjak ne treba mnogo da bi ostao zdrav i svjež. Potrebno je samo malo vremena, malo pažnje i jedna staklena tegla. Da, obična tegla može postati vaša mala čudesna ostava za bijeli luk.

Prvi korak je da odaberete zdrave, suve glavice češnjaka. Nikako ne smiju biti oštećene ili vlažne. Svaki češanj treba da bude čvrst, bez tamnih mrlja ili mekanih dijelova.

Zatim ih ogulite – ali ne potpuno! Skinite samo vanjski sloj ljuske koji je prljav, ali ostavite finičnu zaštitu jer ona čuva vlagu. Očišćene češnjeve redajte u čistu, suvu teglu.

Sada dolazi tajna: u teglu možete dodati nekoliko zrna suhog bibera, list lovora ili čak malo suhe lavande. Ne zbog ukusa – već zbog toga što ove biljke djeluju protiv gljivica i vlage.

Teglu dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu – ne u frižideru, nego u ostavi, špajzu ili podrumu. Češnjak čuvan na ovaj način može trajati i do 12 mjeseci, a da se ne pokvari niti promijeni ukus.

Još jedan trik koji koriste mnoge domaćice jeste čuvanje češnjaka u maslinovom ulju. Oguljeni češnjevi se stave u staklenu teglu i preliju kvalitetnim uljem. Ne samo da se tako čuva svježina, nego dobijate i fantastično aromatizovano ulje koje se može koristiti za salate, prelive i kuhanje.

Ipak, kod metode sa uljem preporučuje se da se češnjak drži u frižideru i iskoristi unutar mjesec dana, jer se zbog prisustva vlage može razviti botulinum ako se ne obrati pažnja.

Na selu je čuvanje češnjaka još jednostavnije – ljudi ga pletu u vijenac i ostavljaju da visi u suvoj, prozračnoj prostoriji. Tako ostaje suh, ne dodiruje se sa zemljom ni vlagom i traje mjesecima.

Zdravstvene koristi češnjaka ne prestaju da iznenađuju ni savremenu medicinu. On snižava krvni pritisak, reguliše holesterol, jača imunitet i djeluje antibakterijski i antivirusno. Zato je važno da uvijek imate prirodan, netretiran češnjak u kući.

Mnogi ga koriste svako jutro na prazan stomak – jedan čen sa čašom mlake vode. Neki ga gnječe i pomiješaju s medom, pa jedu jednu kašičicu dnevno. Njegov aktivni sastojak, alicin, počinje da djeluje odmah nakon što se češnjak zdrobi, a ako je pravilno sačuvan – njegovo djelovanje je još snažnije.

Za razliku od kupovnog, prerađenog ili uvoznog bijelog luka, domaći češnjak čuvan prirodno ne gubi svoje moći. Bez dodataka, bez konzervansa – samo čista priroda u tegli.

Na ovaj način ćete uvijek imati zdravu osnovu za pripremu jela, ali i za jačanje organizma, naročito tokom hladnijih mjeseci. Češnjak je poznat i po tome da pomaže kod prehlada, gripa, problema sa sinusima i bronhitisom. Ako ga sačuvate ispravno – biće vaš saveznik tokom cijele zime.

Zato, umjesto da čekate da se pokvari ili da kupujete sumnjive glavice usred zime, iskoristite sezonu i spremite ga na vrijeme. Bez konzerviranja, bez dodatnih troškova – samo malo pažnje i češnjak vam ostaje svjež cijelu godinu.