Evo zašto bi svako trebao prokuhati lovorov list – Razlog će vas iznenaditi

Lovorov list je mnogima poznat kao nezaobilazan začin u kuhinji, naročito kad spremamo čorbe, gulaše ili sarmu. Njegov miris i ukus čine jela punijim i aromatičnijim, ali ono što većina ljudi ne zna jeste da se iza ovog jednostavnog lista krije moćno prirodno sredstvo koje su koristile generacije prije nas – posebno bake koje su znale kako izvući maksimum iz prirode.

Moja baka je imala jednu jednostavnu, ali djelotvornu naviku: skoro svakog dana bi prokuhala nekoliko listova lovora u vodi, a zatim tu tečnost koristila na više načina. Uvijek bi govorila da je “priroda doktor za sve”, i izgleda da je bila u pravu.

Kada se lovorov list prokuha, on otpušta eterična ulja, antioksidanse, protuupalne spojeve i tanine koji imaju višestruku korist – i za tijelo, i za dom. Jedan od najčešćih načina na koji ga je baka koristila bio je kao prirodni lijek protiv stresa i nesanice.

Topla šolja čaja od lovorovog lista prije spavanja zna da opusti živce i smiri um. Sam miris koji se širi dok list ključa u vodi djeluje umirujuće – a kada popijete čaj, osjećaj opuštenosti je gotovo trenutan.

Osim toga, ova tečnost je poznata i po svojoj sposobnosti da poboljša varenje. Baka je govorila: “Nema nadutosti nakon lovora”, i zaista – čaj od lovora umanjuje grčeve, reguliše probavu i pomaže kod osjećaja težine u stomaku.

Zanimljivo je da se voda od lovora može koristiti i spolja. Kada bi nas boljeli zglobovi ili mišići, baka bi natopila peškir u mlaku vodu od kuhanog lovora i stavljala obloge na bolna mjesta. Kaže da je to najbolji prirodni “protivupalni melem”.

Još jedan trik koji mi je ostao u sjećanju jeste da bi tom vodom prskala prostorije – naročito spavaću sobu. Miris lovora tjera insekte, ali i stvara osjećaj čistoće i mira. Danas znamo da je to zahvaljujući linaloolu i cineolu – sastojcima koji djeluju protiv bakterija i gljivica.

U kućnim ritualima čišćenja i energetske harmonizacije, lovor se koristi i kao biljka koja “čisti prostor”. Moja baka bi prokuhala lovor, ostavila šerpu da ključa bez poklopca nekoliko minuta, i puštala da para ispuni sobu. Tvrdila je da se tada “kuća lakše diše”.

Sastojci za ovaj bakin eliksir:

  • 3 do 5 osušenih lovorovih listova

  • 500 ml vode

Vodu stavite da proključa, dodajte lovor i kuhajte na tihoj vatri 10 minuta. Zatim skinite sa šporeta, poklopite i ostavite da odstoji još 10 minuta. Procijedite i koristite na način koji vam najviše odgovara – kao čaj, oblog ili sredstvo za osvježenje prostora.

Mnogi danas koriste ovu vodu i za ispiranje kose. Kažu da daje sjaj, pomaže kod peruti i čini tjeme zdravijim. Ako imate osjetljivu kožu, savjet je da najprije probate na maloj površini, ali iskustva pokazuju da je izuzetno blaga i prijatna.

Za one koji pate od začepljenog nosa ili blagih simptoma prehlade, inhalacija parom od prokuhanog lovora zna da bude pravo olakšanje. Par minuta iznad šerpe (naravno, uz oprez!) otpušava sinuse i olakšava disanje.

Još jedna zanimljiva upotreba jeste kod smanjenja šećera u krvi. Postoje istraživanja koja pokazuju da lovorov list može pomoći u regulaciji glukoze, ali se u tom slučaju savjetuje da se prethodno konsultujete s ljekarom – naročito ako već koristite terapiju.

Naravno, ovaj napitak nije čudotvoran lijek, ali kao podrška zdravom načinu života – i te kako ima svoju vrijednost. Ljekovita svojstva lovora bila su poznata još u staroj Grčkoj, gdje se ova biljka smatrala svetom.

U moderno doba, često zaboravljamo koliko priroda može biti moćna. Iako su police apoteka i supermarketa prepune proizvoda, ponekad je baš ono što nam treba već u kuhinji.

Bakin recept s lovorom je, u suštini, poziv da usporimo, oslušnemo prirodu i podsjetimo se jednostavnih rješenja. Jer često – ono najefikasnije ne dolazi u pakovanju sa šarenom etiketom, već u skromnom, zelenom listu.

Bonus savjet: Dodajte i štapić cimeta u vodu s lovorom za još snažniji miris i dodatna ljekovita svojstva. Kombinacija lovora i cimeta posebno je dobra za jesenje i zimske večeri – grije tijelo i dušu.