Svinjska rebarca u bogatoj marinadi – sočna i hrskava
Kombinacija bogate marinade i pečenja u rerni stvara savršen balans okusa koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Ova jednostavna priprema rebaraca čini ih savršenim za svaku priliku, bilo da želite oduševiti goste ili uživati u nečem posebnom kod kuće. Uz minimalan trud, dobićete meso koje se topi u ustima.
Sastojci:
- Svinjska rebarca s mesnatim trbušnim dijelom (komad mesa težine 3,5 kg)
Prva marinada:
- 10 češnja češnjaka
- 3-4 kašičice soli
- Biber, po ukusu
- 1 kašičica sušenog ružmarina
- 50 ml maslinovog ulja
Druga marinada:
- 150 g gustog paradajz sosa (ili salsa umak)
- 1 kašika ulja
- 2 kašičice soja sosa
- 1 kašika balzamičnog octa
- Biber, po ukusu
Priprema:
-
Prva marinada:
- Obrišite višak vode s rebaraca papirnim ubrusom, a zatim ih dobro posolite.
- Zgnječite češnjak i pomiješajte ga sa solju, biberom, ružmarinom i uljem. Tom smjesom temeljito utrljajte meso, pazeći da svaki dio bude dobro prekriven.
- Zamotajte meso prvo u foliju za pečenje, a zatim u aluminijsku foliju. Stavite u frižider i ostavite da odstoji najmanje 5-6 sati (najbolje preko noći).
-
Pečenje:
- Nakon što je meso odmorilo u marinadi, stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko sat i po, pokriveno folijom. Ovo će omogućiti mesu da se peče u svom vlastitom soku, postajući mekano i sočno.
-
Druga marinada:
- Dok se rebarca peku, pripremite drugu marinadu. U posudi pomiješajte gusti paradajz sos, ulje, soja sos, balzamični ocat i biber.
- Nakon što je meso pečeno u prvoj fazi, izvadite ga iz folije i stavite na rešetku za pečenje.
-
Završno pečenje:
- Premažite rebarca pripremljenom drugom marinadom, zatim pecite još 20-25 minuta sa jednom stranom okrenutom prema gore.
- Okrenite rebarca, premažite drugu stranu marinadom i pecite još 20-25 minuta. Ovaj korak će omogućiti stvaranje hrskave korice na mesu, dok će unutrašnjost ostati sočna i bogata okusom.
Posluživanje:
Poslužite svoja sočna rebarca uz omiljeni prilog – pečeni krompir, povrće na žaru, ili svježu salatu. Sočna, hrskava i bogata rebarca bit će pravo iznenađenje za svakog ljubitelja mesa!