Glavna TAJNA je u MARINADI: Recept za najsočnija rebarca

Svinjska rebarca u bogatoj marinadi – sočna i hrskava

Kombinacija bogate marinade i pečenja u rerni stvara savršen balans okusa koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Ova jednostavna priprema rebaraca čini ih savršenim za svaku priliku, bilo da želite oduševiti goste ili uživati u nečem posebnom kod kuće. Uz minimalan trud, dobićete meso koje se topi u ustima.

Sastojci:

  • Svinjska rebarca s mesnatim trbušnim dijelom (komad mesa težine 3,5 kg)

Prva marinada:

  • 10 češnja češnjaka
  • 3-4 kašičice soli
  • Biber, po ukusu
  • 1 kašičica sušenog ružmarina
  • 50 ml maslinovog ulja

Druga marinada:

  • 150 g gustog paradajz sosa (ili salsa umak)
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašičice soja sosa
  • 1 kašika balzamičnog octa
  • Biber, po ukusu

Priprema:

  1. Prva marinada:

    • Obrišite višak vode s rebaraca papirnim ubrusom, a zatim ih dobro posolite.
    • Zgnječite češnjak i pomiješajte ga sa solju, biberom, ružmarinom i uljem. Tom smjesom temeljito utrljajte meso, pazeći da svaki dio bude dobro prekriven.
    • Zamotajte meso prvo u foliju za pečenje, a zatim u aluminijsku foliju. Stavite u frižider i ostavite da odstoji najmanje 5-6 sati (najbolje preko noći).
  2. Pečenje:

    • Nakon što je meso odmorilo u marinadi, stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko sat i po, pokriveno folijom. Ovo će omogućiti mesu da se peče u svom vlastitom soku, postajući mekano i sočno.
  3. Druga marinada:

    • Dok se rebarca peku, pripremite drugu marinadu. U posudi pomiješajte gusti paradajz sos, ulje, soja sos, balzamični ocat i biber.
    • Nakon što je meso pečeno u prvoj fazi, izvadite ga iz folije i stavite na rešetku za pečenje.
  4. Završno pečenje:

    • Premažite rebarca pripremljenom drugom marinadom, zatim pecite još 20-25 minuta sa jednom stranom okrenutom prema gore.
    • Okrenite rebarca, premažite drugu stranu marinadom i pecite još 20-25 minuta. Ovaj korak će omogućiti stvaranje hrskave korice na mesu, dok će unutrašnjost ostati sočna i bogata okusom.

Posluživanje:

Poslužite svoja sočna rebarca uz omiljeni prilog – pečeni krompir, povrće na žaru, ili svježu salatu. Sočna, hrskava i bogata rebarca bit će pravo iznenađenje za svakog ljubitelja mesa!