Ako ste poput većine ljudi, vjerovatno u fioku ispod rerne odlažete plehove, tepsije, krpe ili razne kuhinjske sitnice koje nemate gdje drugo smjestiti. Ova fioka se decenijama koristi kao savršeno skrovište za sve što ne treba biti na vidnom mjestu. Međutim, da li ste ikada zastali i zapitali se – čemu zapravo služi ta fioka?
Iako izgleda kao običan prostor za odlaganje, njena prvobitna namjena ima mnogo više veze s funkcionalnošću rerne nego sa skladištenjem kuhinjskog pribora. Naime, fioka ispod rerne nije dizajnirana da bude ostava, već ima konkretan termički zadatak koji većina ljudi uopšte ne koristi – jer, iskreno, o tome se malo zna, a još manje priča.
Ova fioka je u mnogim modelima zapravo takozvana “warming drawer”, odnosno fioka za održavanje toplote. Njena svrha je da zadrži pripremljenu hranu toplom dok vi završavate kuvanje ostatka obroka, servirate sto ili čekate goste.
Umjesto da podgrijavate jelo u mikrotalasnoj i tako mu mijenjate teksturu i ukus, možete ga spustiti u ovu fioku i ono će ostati savršeno toplo, kao da je upravo izašlo iz rerne.
Neki modeli rerni imaju čak i podešavanje temperature unutar te fioke, dok kod drugih jednostavno koristite toplotu koja dolazi iz rerne iznad. Na taj način hrana se zadržava na idealnoj temperaturi, bez dodatnog kuvanja i bez isušivanja.
Zamislite situaciju: napravili ste pečenje, ali prilog još nije gotov. Umjesto da se pečenje hladi na pultu ili da ga kasnije podgrijavate, jednostavno ga stavite u fioku ispod rerne i ono će sačuvati sav svoj miris, sočnost i toplinu. Ovo je posebno korisno kod većih ručkova, praznika ili kada imate više jela koja treba da se serviraju istovremeno.
Ali kako je došlo do toga da većina nas ovu fioku koristi samo za odlaganje starih plehova i zaboravljenih poklopaca? Najveći problem je što proizvođači rijetko ističu ovu funkciju u uputstvima. Osim ako ne pročitate priručnik (što većina nas ne radi), teško je saznati da fioka ima funkciju daleko korisniju od skladištenja.
U nekim novijim modelima rerni, ova fioka se jasno označava kao “warming drawer”, ali kod starijih uređaja to obično nije naznačeno. Zato većina korisnika i ne zna za šta služi, i koristi je onako kako se čini najlogičnije – za odlaganje.
Naravno, to ne znači da ne možete u njoj držati stvari. Ipak, važno je znati da u trenutku kada koristite rernu, prostor ispod može postati topao, što nije idealno za sve vrste materijala.
Drvene daske, plastične posude ili krpe u toj fioci mogu se oštetiti ili čak predstavljati požarnu opasnost ako dođe do pregrijavanja. Zato se preporučuje da, ako je već koristite kao ostavu, tu držite isključivo metalne predmete otporne na toplotu.
Još jedan zanimljiv detalj jeste da u profesionalnim kuhinjama ovakve fioke služe i za dizanje tijesta za hljeb ili peciva. Lagana toplota iz fioke stvara savršene uslove za aktivaciju kvasca i razvoj tijesta. Takođe, neke domaćice su otkrile da fioka može biti idealno mjesto za sušenje začinskog bilja, jer blaga toplina ubrzava proces bez oštećenja biljaka.
Zamislite koliko vam sve ove informacije mogu promijeniti svakodnevno kuvanje. Umjesto da podgrijavate obrok i gubite aromu, sada znate da imate mini-termalni prostor tik ispod rerne. Umjesto da vam pecivo pada jer ste ga ostavili na promaji, znate gdje mu možete obezbijediti idealnu temperaturu za rast.
Na kraju, najvažnije je da ne zaboravimo koliko je važno razumjeti uređaje koje svakodnevno koristimo. Rerna nije samo pećnica – ona je kompletan sistem koji je pažljivo dizajniran s više funkcija. Fioka ispod nje je samo jedan od primjera koliko kuhinjska tehnologija može biti sofisticirana, čak i kada se čini potpuno jednostavnom.
Zato, sljedeći put kad otvorite fioku ispod rerne, razmislite o njenom pravom potencijalu. Možda ćete upravo tu sačuvati toplotu vašeg ručka, umjesto da zagrijavate tanjire ili brinete hoće li vam jelo biti hladno kad gosti konačno sjednu za sto.