Sastojci:
-
600 g goveđeg mesa (najbolje od buta ili fileta)
-
2 kašike maslinovog ulja
-
1 crni luk, sitno iseckan
-
3 čena belog luka, sitno iseckana
-
1 šolja crnog vina
-
1 šolja goveđe supe (možete koristiti kocku ili domaću supu)
-
2 kašičice svežeg timijana
-
1 kašičica sušenog origana
-
1 kašičica crnog bibera
-
So po ukusu
-
1 kašika brašna (ako želite da zgusnete sos)
-
1 kašičica senfa (opciono za dodatni ukus)
-
1 kašika maslaca (opciono za bogatiji ukus)
Priprema:
-
Priprema mesa: Goveđe meso isecite na tanke šnicle ili na komade, prema želji. Stavite ih u činiju i pospite sa malo soli, bibera i začinima (timijan i origano). Ostavite meso da se marinira dok pripremate povrće.
-
Prženje mesa: U velikoj tavi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kada je ulje vruće, stavite meso u tavu i pržite ga s obe strane dok ne dobije lepu smeđu boju. Zatim izvadite meso iz tave i stavite ga sa strane.
-
Priprema povrća i sosa: U istoj tavi dodajte sitno iseckan crni i beli luk. Pržite ih na srednje jakoj vatri dok ne postanu mekani i mirisni, oko 2-3 minuta. Dodajte vino i pustite da se krčka oko 2-3 minuta, kako bi se alkohol ispario.
-
Dodavanje tečnosti: Sada dodajte goveđu supu i dobro promešajte. Ako želite da sos bude gušći, možete uvaljati jednu kašiku brašna u malo hladne vode i dodati je u tavu. Ovo će pomoći da se sos zgusne.
-
Vraćanje mesa u tavu: Vratite meso u tavu, prelijte ga sa sosom i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 20-30 minuta, dok meso ne postane mekano i sočno. Ako koristite senf, sada je vreme da ga dodate u sos za dodatni pikantan ukus.
-
Finalni dodaci: Na kraju, ako želite, možete dodati kašiku maslaca za bogatiji sos. Promešajte sve i ostavite još nekoliko minuta na vatri.
Serviranje: Govedinu kao u restoranu možete poslužiti sa prilogom po izboru – krompir pire, pečeni krompir, pirinač ili povrće. Ovaj obrok je savršen za svaki dan, ali i za posebne prilike, jer je jednostavan za pripremu, a bogatog i punog ukusa.
BONUS RECEPT:
Brzi pohovani pileći fileti
Sastojci:
-
500 g pilećih fileta
-
1 jaje
-
100 g brašna
-
100 g prezli
-
So i biber po ukusu
-
Maslinovo ulje za prženje
Priprema:
-
Pileće filete pospite solju i biberom, pa ih umočite prvo u brašno, zatim u umućeno jaje, i na kraju u prezle.
-
U tavi zagrejte malo maslinovog ulja i pržite pileće filete s obe strane dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.
-
Poslužite uz omiljeni prilog, kao što su pečeni krompiri ili sveža salata.
Ovaj recept je brz i ukusan, savršen za ručak kada nemate mnogo vremena!