Govedina kao iz restorana – Savršen obrok za cijelu porodicu iz jedne tave!

Sastojci:

  • 600 g goveđeg mesa (najbolje od buta ili fileta)

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • 1 crni luk, sitno iseckan

  • 3 čena belog luka, sitno iseckana

  • 1 šolja crnog vina

  • 1 šolja goveđe supe (možete koristiti kocku ili domaću supu)

  • 2 kašičice svežeg timijana

  • 1 kašičica sušenog origana

  • 1 kašičica crnog bibera

  • So po ukusu

  • 1 kašika brašna (ako želite da zgusnete sos)

  • 1 kašičica senfa (opciono za dodatni ukus)

  • 1 kašika maslaca (opciono za bogatiji ukus)

Priprema:

  1. Priprema mesa: Goveđe meso isecite na tanke šnicle ili na komade, prema želji. Stavite ih u činiju i pospite sa malo soli, bibera i začinima (timijan i origano). Ostavite meso da se marinira dok pripremate povrće.

  2. Prženje mesa: U velikoj tavi zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kada je ulje vruće, stavite meso u tavu i pržite ga s obe strane dok ne dobije lepu smeđu boju. Zatim izvadite meso iz tave i stavite ga sa strane.

  3. Priprema povrća i sosa: U istoj tavi dodajte sitno iseckan crni i beli luk. Pržite ih na srednje jakoj vatri dok ne postanu mekani i mirisni, oko 2-3 minuta. Dodajte vino i pustite da se krčka oko 2-3 minuta, kako bi se alkohol ispario.

  4. Dodavanje tečnosti: Sada dodajte goveđu supu i dobro promešajte. Ako želite da sos bude gušći, možete uvaljati jednu kašiku brašna u malo hladne vode i dodati je u tavu. Ovo će pomoći da se sos zgusne.

  5. Vraćanje mesa u tavu: Vratite meso u tavu, prelijte ga sa sosom i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 20-30 minuta, dok meso ne postane mekano i sočno. Ako koristite senf, sada je vreme da ga dodate u sos za dodatni pikantan ukus.

  6. Finalni dodaci: Na kraju, ako želite, možete dodati kašiku maslaca za bogatiji sos. Promešajte sve i ostavite još nekoliko minuta na vatri.

Serviranje: Govedinu kao u restoranu možete poslužiti sa prilogom po izboru – krompir pire, pečeni krompir, pirinač ili povrće. Ovaj obrok je savršen za svaki dan, ali i za posebne prilike, jer je jednostavan za pripremu, a bogatog i punog ukusa.

BONUS RECEPT:

Brzi pohovani pileći fileti

Sastojci:

  • 500 g pilećih fileta

  • 1 jaje

  • 100 g brašna

  • 100 g prezli

  • So i biber po ukusu

  • Maslinovo ulje za prženje

Priprema:

  1. Pileće filete pospite solju i biberom, pa ih umočite prvo u brašno, zatim u umućeno jaje, i na kraju u prezle.

  2. U tavi zagrejte malo maslinovog ulja i pržite pileće filete s obe strane dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi.

  3. Poslužite uz omiljeni prilog, kao što su pečeni krompiri ili sveža salata.

Ovaj recept je brz i ukusan, savršen za ručak kada nemate mnogo vremena!