Recept za Grčku tortu (cca 5 kg)
Sastojci za koru (peku se 3 iste kore):
– 5 bjelanaca
– 5 kašika šećera
– 2 kašike brašna
– 100 g mljevenih oraha
– 1 kašika kakaa
– 1/2 praška za pecivo
Potrebno ukupno za 3 kore (svaka se peče posebno, ili sve odjednom pa sijeku).
Sastojci za fil:
– 15 žumanaca
– 250 g šećera
– 3 pudinga od vanilije
– 1 l mlijeka
– 200 g bijele čokolade
– 250 g maslaca ili margarina
Dodatno:
– 300 g mlevenog plazma keksa
– 200 g seckanih pečenih oraha
– 150 g čokolade za kuhanje
– 500 ml slatke pavlake za dekoraciju
Priprema:
Za kore, umutiti bjelanca sa šećerom dok ne postanu čvrst snijeg, dodati brašno, kakao, prašak za pecivo i orahe. Peći u plehu prečnika 26 cm na 180°C oko 15 minuta. Ponoviti za sve tri kore.
Za fil, umutiti žumanca sa šećerom, dodati puding i dio mlijeka, a ostatak mlijeka zagrijati. Skuvati kao klasičan puding. U vruće dodati bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Ohladiti, pa dodati umućen maslac.
U ohlađeni fil dodati plazma keks i pečene orahe.
Filuj tortu naizmjenično – kora, fil, kora, fil, kora… Odozgo može ići sloj rastopljene čokolade i šlag po želji.
Staviti tortu u frižider da se dobro ohladi i stegne – najbolje preko noći. Rezultat je bogata, čvrsta, a opet nevjerovatno kremasta torta!
BONUS:
PLEŠTICE OD TIKVICA I KRUMPIRA… Jednostavno ih naribajte i uživajte u ovom jelu…
Morao sam potrošiti malo ostataka tikvica, što je dovelo do stvaranja ovih ukusnih mesnih okruglica. Moja su djeca danas uživala u njima uz salatu od rajčice i fete.
U ovom kuharskom putovanju napravit ćemo ukusne hamburgere od jednostavnih tikvica i krumpira. Ove aromatične pljeskavice spajaju živopisno povrće s aromatičnim biljem, što dovodi do izvrsne mješavine okusa i zdravstvenih prednosti.
Bez obzira želite li mali međuobrok, dodatni prilog ili zasitno vegetarijansko glavno jelo, ovi prilagodljivi hamburgeri zasigurno će zadovoljiti vaše želje. Pridružite mi se dok krećemo u ovu kulinarsku avanturu i otkrijte tajne iza ovog recepta!
POTREBNI SASTOJCI:
Za pripremu ovog jela pokupite 1 tikvicu, 2 krumpira, 1 glavicu luka, 2 mrkve, svježe sjeckani peršin, 2 jaja, 4-6 žlica krušnih mrvica, sir po želji (primjerice cheddar ili mozzarella), ulje za prženje , te posolite i popaprite.
Koji je najbolji način da napravite ukusne kolače od tikvica i krumpira?
Započnite temeljitim pranjem tikvica, a zatim ih pospite solju. Pustite tikvice da se odmore nekoliko minuta, jer će to pomoći u izvlačenju viška vlage.
Najprije sitno nasjeckajte luk i peršin. Zatim nastavite s ribanjem krumpira i mrkve.
Uklonite višak vlage: temeljito ocijedite naribani krumpir kako biste bili sigurni da je uklonjen sav višak vode. Slično, pazite da dobro ocijedite naribane tikvice kako biste se riješili dodatne vlage.
U prostranoj posudi za miješanje pomiješajte tikvice, krumpir, luk narezan na kockice, nasjeckanu mrkvu i peršin. Uključite sir na temelju osobnih preferencija okusa.
Dobro umutite jaja i umiješajte ih u smjesu. Začinite prstohvatom soli i papra.
Za gustu smjesu umiješajte 4-6 žlica krušnih mrvica. Zatim oblikujte smjesu u pljeskavice i nastavite s postupkom kuhanja.
Započnite zagrijavanjem ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Zatim nastavite s oblikovanjem smjese u čvrste pljeskavice.
Pecite pljeskavice u tavi otprilike 8-10 minuta sa svake strane, pazeći da dobiju prekrasnu zlatnosmeđu nijansu i budu potpuno kuhane. Evo nekoliko prijedloga za posluživanje:
Za najbolji doživljaj preporuča se posluživanje hamburgera toplih s obilnom kuglicom kiselog vrhnja ili jogurta. Osim toga, kako biste obogatili svoj obrok, razmislite o tome da ih nadopunite hrskavom salatom ili slatkim umakom koji preferirate.
Ako vam se sviđaju ovakvi recepti pišite nam u inbox, a mi smo radi da sa vama podijelo slične recepte ili one koje vi želite. Hvala vam što pratite naš rad.