Halvapita sa pekmezom – Starinska bosanska poslastica

Halvapita je jednostavna, ali izuzetno bogata slastica koja spaja prhko tijesto, slatki pekmez od jabuka i kremasti kajmak, čineći je savršenom poslasticom za ljubitelje rustičnih kolača. Domaći kajmak i orasi upotpunjuju njezin okus, čineći ovu slasticu nezaboravnom. Idealna je za uživanje uz kafu ili čaj, bilo da je poslužujete toplu ili rashlađenu.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 200 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 100 ml tečnog pekmeza od jabuka
  • 100 g maslaca
  • 250 g brašna (tip 400)

Za glazuru:

  • 100 ml tečnog pekmeza od jabuka
  • 2 kašike domaćeg kajmaka

Po želji:

  • Sjeckani orasi

Priprema:

  1. Priprema tijesta:

    • U duboku šerpu stavite vodu, ulje, mlijeko, šećer, pekmez od jabuka i maslac. Kuhajte na srednjoj vatri dok smjesa ne provrije.
    • Kada smjesa zavrije, postepeno dodajte brašno, neprestano miješajući dok se tijesto ne sjedini i dobije teksturu sličnu halvi.
    • Maknite smjesu s vatre.
  2. Oblikovanje i pečenje:

    • Pripremite tepsiju tako što ćete je lagano premazati uljem.
    • Istresite tijesto u tepsiju i ravnomjerno ga rasporedite. Pomoću čaše ili fildžana oblikujte krugove po površini tijesta.
    • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C oko 15 minuta, dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
  3. Priprema glazure:

    • U međuvremenu, pripremite glazuru pomiješajući pekmez od jabuka i kajmak dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Završni koraci:

    • Pečenu halvapitu izvadite iz pećnice i prelijte pripremljenom glazurom.
    • Vratite je u isključenu, ali još toplu pećnicu na 5 minuta kako bi se glazura upila.
  5. Posluživanje:

    • Po želji, pospite polovice ili sjeckane orahe po vrhu.
    • Halvapitu možete poslužiti toplu ili rashlađenu, ovisno o željama. Uz dodatak oraha, njezina tekstura postaje još bogatija, a okus još posebniji.

Savjet:

Halvapita je savršen spoj jednostavnosti i bogatstva okusa, idealna za sve ljubitelje domaćih kolača. Uživajte u ovoj slastici uz šoljicu omiljenog napitka!

BONUS:

Ove krafne su sve samo ne obične; ishod će vas uistinu oduševiti! Pržene krafne.

Ove nevjerojatne domaće krafne s kvascem nevjerojatno su mekane, lagane i apsolutno ukusne.

Savršene za obuzdavanje želje za slatkim u bilo kojem trenutku, jednostavne su za napraviti, a još je dražesnije uživati ​​u njima.

POTREBNI SASTOJCI:

Za tijesto koristite 200 ml (što je oko 0,82 šalice) toplog mlijeka.
Dvije žlice šećera, 7 grama kvasca i pola žličice soli.
1 jaje, 400 grama (3,2 šalice) višenamjenskog brašna i 40 grama (oko 0,18 šalice) omekšalog maslaca.

Ulje za kuhanje i dodatni šećer za preljev.
Koji su koraci za pripremu ukusnih prženih krafni?

Za izradu tijesta pomiješajte toplo mlijeko i šećer u posudi za miješanje. Pospite kvasac po mliječnoj smjesi i ostavite da odstoji otprilike 5 minuta dok ne dobije pjenastu strukturu.

Pomiješajte omekšali maslac, jaja, sol i smjesu kvasca. Provjerite je li sve dobro izmiješano.
Postupno dodajte brašno tijekom miješanja dok tijesto ne počne dobivati ​​oblik. Kada se formira, prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga otprilike 10 minuta, ili dok ne postane glatka i elastična konzistencija.

Stavite tijesto u namašćenu zdjelu, a zatim ga prekrijte vlažnom krpom. Ostavite ga da se diže na toplom oko 45 minuta, ili dok ne udvostruči volumen. Zatim oblikujte krafne.
Nakon što je tijesto završilo s procesom dizanja, probušite ga da izađe mjehurići zraka. Zatim tijesto podijelite na 12 jednakih dijelova i svaki dio oblikujte u kuglu.

Nježno razvaljajte svaku kuglicu kako biste je pažljivo oblikovali, zatim prstima ili malim rezačem napravite rupu u sredini kako biste dobili oblik krafne. Oblikovane krafne stavite u lim za pečenje i pokrijte ih krpom. Ostavite ih da se dižu još 30 minuta.
Zagrijte znatnu količinu ulja u fritezi ili čvrstom loncu na 175°C (350°F) da ispečete krafne.

Pažljivo stavite krafne u vruće ulje, dodavajući nekoliko po nekoliko kako ne biste prepunili lonac. Svaku krafnu pržite oko 2-3 minute sa svake strane ili dok ne dobije zlatnosmeđu nijansu.
Šupičastom žlicom vadite krafne iz ulja i stavljajte ih na tanjur prekriven papirnatim ručnicima da upiju višak ulja.

Završite postupak i prezentirajte jelo. Nakon što su krafne tople, obilato ih posipajte šećerom. Uživajte u iskustvu odmah!
Prijedlozi za posluživanje: Uživajte u krafnama samostalno ili uz šalicu kave ili čaja. Za dodatnu poslasticu, razmislite o tome da ih umočite u otopljenu čokoladu ili glazuru.