Skoro svaka kuća ima isti problem – kupi se svjež hljeb, ali već sljedećeg dana postane tvrd, gumast ili jednostavno izgubi onu privlačnu mekoću koju je imao kad ste ga donijeli iz pekare. Često ga, gotovo automatski, ostavimo u plastičnoj kesi u kojoj je došao, misleći da ćemo tako sačuvati svježinu. Međutim, upravo tu većina ljudi griješi – i to ozbiljno.
Plastične kese zadržavaju vlagu, ali ne na način koji pogoduje hljebu. Umjesto da ga čuvaju svježim, one zapravo ubrzavaju proces stvaranja buđi, naročito ako je hljeb još bio topao kada je upakovan. Vlaga se kondenzuje unutar kese i tako stvara idealno okruženje za razvoj mikroorganizama. Uz to, kesa ne dozvoljava da kora hljeba “diše”, pa vrlo brzo postaje gnjecava ili gumasta.
Pravilno čuvanje hljeba počinje od samog trenutka kada ga donesete kući. Ako je još topao – ostavite ga da se potpuno ohladi. Zatim ga umotajte u čistu pamučnu krpu ili platnenu vrećicu. Tekstil omogućava kruhu da diše, zadržava optimalnu količinu vlage, ali ne stvara kondenzaciju. Upravo ova jednostavna navika može produžiti svježinu hljeba i do tri dana bez problema.
Ako imate veću količinu hljeba i znate da ga nećete pojesti brzo, idealno rješenje je – zamrzivač. Hljeb isijecite na kriške, stavite u papirnu kesu pa u plastičnu posudu ili vrećicu za zamrzavanje, i zamrznite. Kada vam zatreba, izvadite samo onoliko koliko ćete jesti i podgrijte u tosteru, rerni ili kratko na tiganju. Biće kao svjež.
Drveno ili keramičko sanduče za hljeb, kakva su nekad koristile naše bake, i danas je jedno od najboljih rješenja. Ove kutije omogućavaju dobru cirkulaciju vazduha i štite hljeb od prekomjerne vlage i buđi. Ako ih imate – koristite ih. Ako nemate, investirajte u jednu. Dugoročno će se isplatiti.
I još jedan savjet: ne držite hljeb blizu izvora toplote (pećnice, frižidera, radijatora), jer toplina dodatno ubrzava njegovu degradaciju. Takođe, nemojte ga držati ni u frižideru – suviše je hladno i samo ubrzava stvrdnjavanje.
Sjetite se i da kvalitet samog hljeba igra veliku ulogu. Domaći hljeb bez aditiva i industrijskih kvasaca traje kraće, ali se i mnogo zdravije ponaša u skladištenju. Ako imate vremena, pokušajte povremeno praviti svoj hljeb kod kuće – znat ćete šta jedete, a čuvanje će biti mnogo efikasnije ako ga odmah pravilno umotate.
Na kraju, mala tajna: ako vam je hljeb već postao tvrd, postoji trik da mu vratite svježinu. Pokvasite ga vrlo malo vodom, umotajte u foliju i stavite u rernu zagrijanu na 150 stepeni na 10 minuta. Biće iznenađujuće mekan i gotovo kao da je tek izašao iz pećnice.
Dakle, umjesto kese – krpa, platnena vrećica, drvena kutija ili zamrzivač. Male promjene u načinu čuvanja hljeba mogu donijeti veliku razliku u svakodnevnom životu, a pritom vam uštedjeti novac i bacanje hrane. Sljedeći put kad donesete hljeb kući, zapamtite – NI SLUČAJNO U KESU.