Idealna za ljubitelje čokolade – Savršena čokoladna torta sa orasima

Sastojci za kore:

  • 6 jaja

  • 6 kašika šećera

  • 150 g mlevenih oraha

  • 2 kašike brašna

  • 1 kašičica praška za pecivo

Sastojci za fil:

  • 5 žumanaca

  • 5 kašika šećera

  • 200 g crne čokolade

  • 150 g maslaca

  • 100 g mlevenih oraha

Sastojci za dekoraciju (po želji):

  • 100 ml slatke pavlake

  • 100 g čokolade

  • Nekoliko polovinki oraha

Priprema:

Za ovu tortu prvo pravite koru. Umutite belanca u čvrst sneg, a zatim dodajte šećer i nastavite da mutite dok se ne dobije gusta, sjajna masa. U posebnoj činiji sjedinite mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Suve sastojke pažljivo umešajte u umućena belanca, vodeći računa da masa ne splasne. Kada se sve fino poveže, smesu ravnomerno rasporedite u kalup prečnika oko 24 cm, prethodno obložen papirom za pečenje. Koru pecite na 180°C otprilike 25 minuta, odnosno dok ne porumeni i čačkalica izađe suva. Kada se ohladi, koru isecite horizontalno na dva ili tri tanja sloja, u zavisnosti koliko visoku tortu želite.

Za fil, umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusnu. U još toplu smesu ubacite čokoladu izlomljenu na kocke i mešajte dok se ne otopi. Kada se fil ohladi do sobne temperature, dodajte penasto umućen maslac i mlevene orahe. Sve sjedinite mikserom dok ne dobijete glatku i bogatu kremu.

Tortu filujte tako što svaki sloj kore premažete obilno čokoladnim filom. Ostavite i malo fila za premazivanje cele torte spolja. Torta treba da odstoji nekoliko sati u frižideru, a najbolje je da prenoći kako bi se svi ukusi sjedinili i kore lepo omekšale.

Ako želite dodatnu notu dekadencije, napravite čokoladnu glazuru. Ugrejte slatku pavlaku do vrenja, sklonite s vatre i ubacite čokoladu da se istopi. Dobijenu glazuru prelijte preko torte i dekorišite polovinkama oraha. Vizuelno izgleda bogato, a ukus vas potpuno osvoji.

Ova torta je klasik – moćna, puna ukusa, a zahvaljujući orasima, ima onu starinsku dubinu i teksturu koju moderne torte često nemaju. Uz šolju jake kafe, svaki zalogaj je savršen.

Bonus recept:

Starinska orah torta sa kiselom pavlakom – Mekana, sočna i potpuno drugačija

Sastojci za kore:

  • 4 jaja

  • 150 g šećera

  • 100 g brašna

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • 200 g mlevenih oraha

Sastojci za fil:

  • 400 ml kisele pavlake (puna masnoća)

  • 150 g prah šećera

  • 200 g mlevenih oraha

  • 1 vanilin šećer

  • 100 g maslaca

Priprema:

Za kore, umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta. Zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene orahe. Smesu sipajte u podmazan i pobrašnjen kalup i pecite na 180°C oko 20 minuta, ili dok ne porumeni. Ova količina je za jednu koru, a preporučuje se da pečete tri ovakve kore posebno, jer su mekane i nežne.

Fil se priprema tako što umutite maslac sa prah šećerom i vanilin šećerom, a zatim postepeno dodajete pavlaku i orahe. Mešajte dok se sve lepo ne poveže. Dobićete nežan, bogat, osvežavajuć fil koji se savršeno slaže sa mekanim korama.

Kada se sve ohladi, kore filujete filom, obilno mažući svaki sloj. Na kraju celu tortu premažete i ukrasite po želji – može narendana čokolada, orasi ili jednostavno ostavite rustično.

Ova torta je idealna kad želite nešto jednostavno, a potpuno drugačije. Kombinacija oraha i kisele pavlake daje blago osvežavajući kontrast i čini tortu izuzetno sočnom. Nije preteška, nije ni previše slatka – jednostavno, torta koja se pamti.