Ima zapanjujuće ljekovite moći – Ovo je najbrži način da dobijete domaće ulje od avokada

Avokado je poznat kao jedno od najzdravijih voća na svijetu, bogato zdravim mastima, vitaminima i antioksidansima. No, malo ko zna da je moguće napraviti i vlastito avokado ulje kod kuće – bez posebnih uređaja i uz minimalan trud. Osim što je ukusno i korisno u ishrani, avokado ulje se koristi i za njegu kože, kose, pa čak i za jačanje imuniteta.

Zdravstvene prednosti ulja od avokada

Domaće avokado ulje nudi niz koristi za zdravlje:

  • Bogatstvo zdravih masti – posebno oleinske kiseline, korisne za srce i krvne sudove

  • Snižava loš holesterol i pomaže u povećanju dobrog (HDL) holesterola

  • Podržava zdravlje očiju zbog prisutnosti luteina

  • Ima snažno antioksidativno djelovanje – štiti ćelije od oštećenja

  • Hrani i hidrira kožu – odličan je za osobe sa suhom ili osjetljivom kožom

  • Pomaže rast kose i jačanje vlasišta

Kako napraviti ulje od avokada kod kuće

Potrebni sastojci:

  • 4 do 6 zrelih avokada (mekanih, tamne kore)

  • Blender ili viljuška

  • Pećnica ili dehidrator

  • Gaza ili čista tkanina za cijeđenje

  • Staklena tegla ili boca

Koraci pripreme:

Priprema avokada
Operite avokado, prepolovite ga, izvadite koštice i kašikom izvadite zeleni sadržaj. Stavite meso avokada u blender ili ga izgnječite viljuškom dok ne dobijete glatku pastu.

Sušenje paste
Rasporedite avokado pastu na pleh obložen papirom za pečenje. Sušite u pećnici na 50–60 °C (ili na najnižoj temperaturi) nekoliko sati, dok se ne počne sušiti i tamniti – ali ne smije izgorjeti. Povremeno promiješajte da se ravnomjerno osuši.

Cijeđenje ulja
Kada se pasta osuši i postane tamnozelena do smeđa, izvadite je i umotajte u gazu. Stisnite snažno (ili koristite presu ako imate) da izvučete što više ulja. Ulje će biti guste teksture i zelene boje.

Čuvanje
Dobiveno ulje pretočite u sterilizovanu staklenu bocu, zatvorite i čuvajte na tamnom, hladnom mjestu. Rok trajanja je oko 3 do 4 sedmice ako se pravilno čuva.

Kako koristiti avokado ulje

  • U ishrani: dodajte ga salatama, prelijte preko povrća, koristite za pečenje ili kao dodatak supama

  • Za lice i tijelo: nanesite direktno kao prirodnu hidratantnu kremu

  • Za kosu: umasirajte u tjeme, ostavite 20 minuta i isperite – hrani kosu i potiče rast

  • Za nokte i kožicu: utrljajte kap ulja na nokte za jačanje i sjaj

Zaključak

Napraviti ulje od avokada kod kuće nije samo ekonomično, već i zdravije rješenje jer sami birate kvalitetu sastojaka. Osim toga, dobijate višenamjenski proizvod koji njeguje iznutra i izvana. Ako već volite avokado, ovo je idealan korak dalje u iskorištavanju njegovih blagodati.