Interkontinental Torta
Ova torta je pravo savršenstvo s hrskavim koricama i tri bogata fila. Sa svojom izuzetnom kombinacijom okusa, svakako će impresionirati sve ljubitelje slatkiša. Idealna je za svaku priliku, a pripremajući je, sigurno ćete osvojiti srca svih degustatora!
Sastojci za 6 osoba
Kore (potrebno je ispeći tri kore):
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 6 kašika mlevenih pečenih lješnjaka
- Prstohvat praška za pecivo
- 1 kašika brašna
Fil:
- 12 žumanaca
- 15 kašika šećera
- 9 kašika gustina
- 1 l mleka
- 250 g maslaca
- 100 g tamne mlečne čokolade
- 100 g bele mlečne čokolade
- 100 g mlevenih pečenih lješnjaka
Dodatno:
- 2 dcl slatke pavlake
- 120 g šlaga + 120 ml hladne kisele vode
Priprema:
1. Priprema lješnjaka:
- Sirove lješnjake rasporedite po plehu i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C dok im opna ne potamni (obično je dovoljno 10 minuta).
- Prebacite ih na kuhinjsku krpu i protrljajte da skinete opnu. Nije problem ako ostane malo opne. Ohladite i sameljite lješnjake.
2. Kore:
- Uključite rernu na 200°C.
- Umutite belanca dok ne postanu čvrsta, postepeno dodajući šećer.
- Lagano umešajte mlevene lješnjake, brašno i prašak za pecivo.
- Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite 15 minuta.
- Ispecite ukupno tri kore i ostavite ih da se ohlade.
3. Fil:
-
Umutite žumanca sa šećerom, dodajte gustin i malo mleka.
-
Ostatak mleka zagrejte do ključanja.
-
Sipajte deo vrućeg mleka u smesu sa žumancima, dobro promiješajte, pa sve vratite u šerpu.
-
Kuvajte dok se fil ne zgusne, oko 2-3 minuta.
-
Ohladite fil, a zatim dodajte umućen maslac i dobro sjedinite.
-
Podijelite fil na tri dela:
- U prvi deo dodajte otopljenu belu čokoladu.
- U drugi deo dodajte otopljenu tamnu čokoladu.
- U treći deo dodajte mlevene lješnjake.
4. Slaganje torte:
- Stavite obruč oko prve kore i premažite filom s tamnom čokoladom.
- Dodajte drugu koru i premažite filom sa lješnjacima.
- Na treću koru namažite filom sa belom čokoladom.
- Celu tortu premažite slatkom pavlakom.
- Dekorišite šlagom po želji.
Posluživanje:
- Ova torta je idealna za uživanje u svakoj prilici. Neka ohladi pre posluživanja, tako da se svi ukusi dobro upiju.
- Poslužite je kao savršenu poslasticu na rođendanima, proslavama ili kao desert uz kafu.
Uživajte u ovoj savršenoj kombinaciji hrskavih kora i bogatih fila, koja će zasigurno očarati sve ljubitelje slatkiša!