Iskreno meni omiljena torta – Crni egipat je poslastica koju apsolutno svi obožavaju

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja

  • 120 g šećera

  • 1 kašičica vanilin šećera

  • 100 g brašna

  • 50 g kakaa u prahu

  • 1 prašak za pecivo

  • 100 g otopljenog putera

  • 50 ml mleka

Sastojci za fil:

  • 300 ml slatke pavlake

  • 200 g čokolade (po mogućstvu crne, 60-70% kakaa)

  • 150 g kisele pavlake

  • 100 g kisele pavlake ili mascarpone sira

  • 100 g lješnjaka (prepečenih i sitno iseckanih)

Priprema biskvita:

  1. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta.

  2. U drugoj posudi pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo.

  3. U smesu sa jajima postepeno dodajte suve sastojke i dobro promešajte.

  4. Na kraju dodajte otopljeni puter i mleko, pa sve sjedinite.

  5. Pečete biskvit u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen.

  6. Ostavite da se ohladi, pa isecite na dva dela.

Priprema fila:

  1. Slatku pavlaku zagrejte u šerpici (nemojte da prokuva), pa u njoj otopite čokoladu.

  2. Kada se čokolada potpuno otopi, sklonite sa vatre i dodajte kiselu pavlaku i mascarpone (ili kisele pavlake).

  3. Dobro promešajte dok smesa ne postane glatka i ujednačena.

  4. Na kraju dodajte iseckane prepečene lješnjake i sve dobro sjedinite.

Sastavljanje torte:

  1. Na prvi deo biskvita stavite polovinu fila, ravnomerno ga rasporedite.

  2. Poklopite sa drugim delom biskvita i na vrhu rasporedite ostatak fila.

  3. Ostavite da se ohladi u frižideru najmanje 3 sata pre služenja, kako bi fil postao čvrst i sve se lepo sjedini.

BONUS RECEPT:

Torta sa limunom i malinama – Osvežavajući letnji užitak

Sastojci za biskvit:

  • 4 jaja

  • 200 g šećera

  • 1 kašičica vanilin šećera

  • 200 g brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 100 ml ulja

  • 100 ml limunovog soka

  • Kora od 1 limuna

Sastojci za fil:

  • 300 ml slatke pavlake

  • 250 g krem sira

  • 2 kašičice šećera u prahu

  • 150 g malina (možete koristiti i zamrznute)

  • 100 g mlevenih badema

Priprema biskvita:

  1. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta.

  2. Dodajte ulje, limunov sok i kvasac u prahu, a potom i sve ostale sastojke.

  3. Pečete biskvit u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen.

Priprema fila:

  1. Umutite pavlaku sa krem sirom i šećerom u prahu dok ne postane čvrsta.

  2. Na kraju dodajte maline i mlevene bademe, a zatim sve dobro sjedinite.

Sastavljanje torte:

  1. Kada biskvit bude hladan, isecite ga na dva dela i stavite prvi sloj na tanjir.

  2. Preko biskvita nanesite fil, ravnomerno rasporedite.

  3. Poklopite sa drugim delom biskvita i ostavite da se hladi u frižideru najmanje 3 sata.

Ova osvežavajuća torta je savršen spoj limuna i malina, idealna za vruće letnje dane.