Evo recepta za pitu sa čokoladom, kokosom i orasima:
Sastojci:
1. fil:
- 350 ml vode
- 200 g šećera
- 125 g maslaca ili margarina (u videu je korišćen margarin sa maslacem)
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g sitnog kokosa
- 300 g mlevenog keksa (najbolje Bevita keks)
2. sloj:
- 200 g keksa (oko 28 komada)
- 150 ml soka od narandže
2. fil:
- 100 g šećera
- 50 ml vode
- 125 g maslaca ili margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
- 200 g mlevenih oraha
Glazura:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 5 kašika ulja
- 15 g kokosa (za posipanje)
Priprema:
1. fil:
- U šerpi stavite 350 ml vode, 200 g šećera i 125 g maslaca ili margarina. Zagrevajte na srednjoj vatri dok se maslac ne otopi, a šećer rastopi.
- Dodajte 100 g čokolade za kuvanje i mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
- Dodajte 150 g kokosa i 300 g mlevenog keksa. Dobro promešajte dok svi sastojci ne postanu homogeni.
- Smjesu rasporedite na 1 list oblande i izravnajte je.
2. sloj:
- U međuvremenu, umačite 200 g keksa (oko 28 komada) u 150 ml soka od narandže.
- Rasporedite ove kisele kekse po prethodnom sloju fila.
2. fil:
- U šerpi stavite 100 g šećera i 50 ml vode. Zagrevajte dok se šećer ne otopi.
- Dodajte 125 g maslaca ili margarina i 100 g čokolade za kuvanje. Mešajte dok se sve ne rastopi i postane glatka smesa.
- Dodajte 200 g mlevenih oraha i dobro promešajte. Rasporedite ovu smesu na sloj keksa.
Glazura:
- Otopite 150 g čokolade za kuvanje sa 5 kašika ulja na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj.
- Prelijte glazuru preko drugog fila i ravnomerno je rasporedite.
- Na kraju, pospite 15 g kokosa po glazuri za dekoraciju.
Finalni koraci:
- Stavite pitu u frižider da se ohladi i stegne, najmanje 2-3 sata (ili preko noći).
- Iseckajte na željene porcije i poslužite!
Uživanje:
- Ova pita je prava kombinacija čokolade, kokosa i oraha, sa bogatim i sočnim slojevima koji će vas oduševiti. Idealna je za sve prilike i odlična za deljenje s prijateljima i porodicom!