JA BOLJI RECEPT NISAM PROBALA: Krompir za čistu desetku

Ovako prirpemljen krompir je sočan i zasitan. Preporučujem da probate.

Sastojci

– 1 i pol kg krompira

– pola litre vrhnja za kuhanje

– 2 dl mlijeka

– 1 dl ulja

– 1 vrećica praha juhe od gljiva

– nešto papra, vegete i peršunova lista

– po želji sira

Priprema

Oguliti krompir i narezati na ploške. Začiniti paprom i vegetom i izmiješati. Prah juhe od gljiva pomiješati sa vrhnjem bez grudica, pa dodati mlijeko i ulje, te peršun sitno sjeckan i izmiješati.

Krompir složiti u tepsiju promjera 30-ak cm i preliti pripremljenim vrhnjem i sastojcima. Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 35-40 minuta. Na kratko izvaditi van i obilato posuti ribanim sirom onoliko koliko volite. Vratiti na još 10-ak minuta da se sir otopi.

Izvor: imamonajboljerecepte.blogspot.ba

BONUS RECEPT: Griz Pita

Sastojci:

Za pripremu ovog ukusnog deserta trebat će vam:

  • 4 jaja
  • 300 g šećera
  • 1,5 dl ulja
  • 2 dl jogurta ili kiselog mlijeka
  • 200 g griza
  • 1/2 limuna (naribana kora)
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1/2 kg kora za pitu

Preliv:

  • 300 g šećera
  • 4 dl vode
  • Sok od 1 limuna

Priprema:

  1. Podijelite kore u tri skupine po četiri kore.
  2. Umutite jaja sa šećerom, zatim dodajte jogurt, ulje i naribanu koru od limuna.
  3. Kada se šećer otopi, umiješajte griz i prašak za pecivo.
  4. Podijelite nadjev na tri dijela. Svaku koru obilno premažite nadjevom.
  5. Svaku skupinu kora urolajte i stavite u tepsiju.
  6. Ostatak nadjeva premažite preko zamotanih rolica.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite pitu oko 20 minuta.

Sirup:

  1. Dok se pita peče, pripremite sirup od šećera, vode i limunovog soka.
  2. Pustite da sirup zavri i ostavite ga da se kuha 10 minuta, zatim ga ohladite.
  3. Prelijte ohlađeni sirup preko tek pečene pite. Pitu možete izbosti čačkalicom za bolje upijanje sirupa.
  4. Ostavite pitu da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.

Uživajte u ovim ukusnim domaćim delicijama!