Ovako prirpemljen krompir je sočan i zasitan. Preporučujem da probate.
Sastojci
– 1 i pol kg krompira
– pola litre vrhnja za kuhanje
– 2 dl mlijeka
– 1 dl ulja
– 1 vrećica praha juhe od gljiva
– nešto papra, vegete i peršunova lista
– po želji sira
Priprema
Oguliti krompir i narezati na ploške. Začiniti paprom i vegetom i izmiješati. Prah juhe od gljiva pomiješati sa vrhnjem bez grudica, pa dodati mlijeko i ulje, te peršun sitno sjeckan i izmiješati.
Krompir složiti u tepsiju promjera 30-ak cm i preliti pripremljenim vrhnjem i sastojcima. Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 35-40 minuta. Na kratko izvaditi van i obilato posuti ribanim sirom onoliko koliko volite. Vratiti na još 10-ak minuta da se sir otopi.
Izvor: imamonajboljerecepte.blogspot.ba
BONUS RECEPT: Griz Pita
Sastojci:
Za pripremu ovog ukusnog deserta trebat će vam:
- 4 jaja
- 300 g šećera
- 1,5 dl ulja
- 2 dl jogurta ili kiselog mlijeka
- 200 g griza
- 1/2 limuna (naribana kora)
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1/2 kg kora za pitu
Preliv:
- 300 g šećera
- 4 dl vode
- Sok od 1 limuna
Priprema:
- Podijelite kore u tri skupine po četiri kore.
- Umutite jaja sa šećerom, zatim dodajte jogurt, ulje i naribanu koru od limuna.
- Kada se šećer otopi, umiješajte griz i prašak za pecivo.
- Podijelite nadjev na tri dijela. Svaku koru obilno premažite nadjevom.
- Svaku skupinu kora urolajte i stavite u tepsiju.
- Ostatak nadjeva premažite preko zamotanih rolica.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite pitu oko 20 minuta.
Sirup:
- Dok se pita peče, pripremite sirup od šećera, vode i limunovog soka.
- Pustite da sirup zavri i ostavite ga da se kuha 10 minuta, zatim ga ohladite.
- Prelijte ohlađeni sirup preko tek pečene pite. Pitu možete izbosti čačkalicom za bolje upijanje sirupa.
- Ostavite pitu da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.
Uživajte u ovim ukusnim domaćim delicijama!