Je li moguće prirodno zatrudnjeti u 45. godini?

Novi fenomen se javlja u većini razvijenih zemalja: prirodno začeće u 45. godini. Postoji mnogo ekonomskih, akademskih, društvenih i drugih faktora koji žene motivišu da odlože trudnoću do svojih poslednjih reproduktivnih godina. Postoje slučajevi žena koje su zatrudnjele u dobi od 45 ili starije. Međutim, mnoge ne znaju da li su ove trudnoće prirodne ili ne. U ovom članku analiziramo verovatnoću prirodnog začeća u ovoj dobi.

Trudnoća

Trudnoća

Ženska plodnost

Plodnost se mjenja s godinama. Početak reproduktivnog života žene počinje sa ovulacijom i menstruacijom, obično u adolescenciji, oko 14. godine, iako svaki ženski organizam razvija se drugačijom brzinom. Međutim, reproduktivni život žene takođe ima svoj kraj. Male šanse za začeće u dobi od 45 godina povezane su s tim. Međutim, da biste razumjeli razloge za to, morate znati šta se dešava tokom menstrualnog ciklusa.

Šta se dešava tokom menstrualnog ciklusa?

Folikuli, mali, tečnosti ispunjeni baloni, nalaze se u jajnicima. Jaja se nalaze unutar ovih folikula. Međutim, na početku svakog menstrualnog ciklusa, mozak proizvodi hormon folikul-stimulirajući koji stimuliše rast folikula. Kada folikul sazri, otpušta jaje, a to jaje je spremno za oplodnju spermom. Ako do toga dođe, žena zatrudni. Ćelije se usađuju u endometrijum, odnosno unutrašnji sloj materice, i razvijaju se formirajući bebu.

Međutim, ako jaje nije oplođeno, materica odbacuje svoj sloj koji se izbacuje iz tela kao menstruacija, što započinje novi ciklus. Od 16. godine, tipično trajanje svakog menstrualnog ciklusa je od 26 do 35 dana. Sedam godina kasnije, žene ulaze u najplodniji period, u kojem je telo više sklono trudnoći. Ovaj plodni period traje do kraja tridesetih ili početka četrdesetih. Međutim, plodnost počinje postepeno opadati nakon toga. Menstrualni periodi postaju manje česti zbog promena povezanih sa godinama. Zašto se to dešava?

Ograničena rezerva jajnika

Za razliku od muškaraca, žene imaju određeni broj jajnih ćelija. Ovo se naziva jajnička rezerva i jedan je od najvažnijih elemenata u vezi sa ženskom plodnošću.

Devojčice se rađaju sa otprilike milion jajnih ćelija. Ali kada devojčica dostigne pubertet, rezerva opada na otprilike 400 hiljada. Od tih jajnih ćelija, žena će imati samo 300 do 400 dostupnih ovulacija kako bi zatrudnela tokom svojih reproduktivnih godina.

Najbolja reproduktivna dob

Najbolja reproduktivna faza žene je dvadesetih godina. Zdrava žena od 30 godina ima samo 20% šanse da zatrudni. Međutim, prema stručnjacima, rezerva jajnika počinje dramatično opadati između 35. i 37. godine. Žene od 40 godina imaju samo 5% šanse da zatrudne.

Drugim rečima, samo 5 od 100 žena će začeti, a ostale će morati pokušati ponovo. Stoga su biološke šanse za začeće u dobi od 45 godina vrlo male. Takođe, sve postaje složenije zbog početka menopauze.

Šanse za prirodno začeće u 45

Možda biste pomislili da plodnost ne prestaje sve dok žena ne dosegne menopauzu. Međutim, mogućnost prirodnog začeća prestaje mnogo godina pre toga, otprilike u dobi od 45 godina. Takođe, ovo stanje smanjuje šanse za druge tretmane plodnosti, kao što je vantelesna oplodnja.

Međutim, istraživači pokušavaju povećati šanse za začeće u starijem dobu putem asistirane reproduktivne tehnologije (ART). Na primer, jedno istraživanje pokazuje da je trenutna vjerovatnoća začeća u dobi od 40 godina 27,6%; u dobi od 41 godine, postotak se smanjuje na oko 20%; i u dobi od 43 godine, postoji samo 10% šanse za trudnoću.

Važno je napomenuti da je 43 godine nova granica za začeće putem asistiranih reproduktivnih tehnika. Međutim, ovi tretmani će biti znatno skuplji za starije žene. To znači da su šanse za začeće u dobi od 45 godina vrlo male.

Zaključci

Kako žene stare, šanse za začeće se smanjuju, posebno nakon 35. godine. To uključuje i žene koje žele zatrudnjeti u dobi od 45 godina. Iz tog razloga, važno je da žene koje planiraju ili čekaju trudnoću imaju to na umu.

Takođe je važno da se informišu, razmotre različite opcije i imaju realnu sliku o šansama za uspjeh. Ovo će im pomoći da donesu najbolje odluke o planiranju porodice.