Crna rotkva je jedna od onih biljaka koje su dugo bile zapostavljene, a zapravo kriju moćna ljekovita svojstva. Njena specifična boja, oštar miris i pomalo gorak ukus možda nisu po svačijem ukusu, ali njene koristi za zdravlje su nebrojene.
Ova skromna korjenasta biljka poznata je još od davnina. Korištena je u tradicionalnoj medicini mnogih naroda, naročito u istočnoj Evropi i Aziji. Danas se sve više vraća na trpeze i u prirodne apoteke onih koji žele da zdravlje čuvaju prirodnim putem.
Crna rotkva posebno je poznata po svom blagotvornom dejstvu na žučnu kesu i jetru. Aktivne supstance u njoj pomažu u razgradnji i izbacivanju žučnih kamenaca, što je čini pravim saveznikom protiv bolova i nadutosti izazvane njihovim prisustvom.
Njen sok stimuliše lučenje žuči, što olakšava varenje masti i rasterećuje jetru. Osobe koje pate od masne jetre ili usporene probave često dobiju značajno olakšanje nakon što uvrste crnu rotkvu u ishranu.
Ali nije samo jetra ta koja ima koristi – crna rotkva je odličan prirodni ekspektorans, što znači da pomaže u izbacivanju sluzi iz disajnih puteva. Zato se često koristi u sezoni prehlada, gripa i bronhitisa.
Njena sposobnost da razlaže gustu sluz i olakša iskašljavanje čini je odličnim prirodnim lijekom za pušače ili ljude sa hroničnim bronhitisom. Već nekoliko dana uzastopnog uzimanja soka od crne rotkve može značajno poboljšati disanje.
Jedan od poznatijih domaćih recepata jeste sirup od crne rotkve i meda – gdje se u sredini rotkve izdubi rupa i napuni medom. Nakon nekoliko sati, iscijedi se sirup koji je pun enzima i ljekovitih materija.
Osim disajnih puteva i jetre, crna rotkva je poznata po tome da smanjuje nivo lošeg holesterola. Zahvaljujući vlaknima i sumpornim jedinjenjima, ona djeluje pročišćavajuće na krvne sudove.
Njen redovan unos može pomoći u prevenciji arterioskleroze, problema s visokim pritiskom i drugih srčanih tegoba. Posebno se preporučuje osobama koje imaju povišene masnoće u krvi.
Za probavni sistem, crna rotkva je kao prirodni „detoks“ – pospješuje varenje, smanjuje gasove, olakšava rad crijeva i podstiče izlučivanje toksina. Zahvaljujući vlaknima, stvara osjećaj sitosti i korisna je i u dijetama.
Sadrži i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala i jačaju imunitet. U sezoni prehlada, konzumacija crne rotkve može značajno smanjiti rizik od infekcija.
Takođe, poznata je po svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, što je čini korisnom i za osobe koje imaju problema s infekcijama ili gljivicama.
Jedna zanimljiva činjenica jeste da crna rotkva sadrži prirodni oblik vitamina C, kao i minerale poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i gvožđa.
Može se konzumirati sirova, kao salata, naribana uz limun i maslinovo ulje, ali i kao sok, sirup ili dodatak jelima. Ipak, treba voditi računa – zbog svoje jačine, ne preporučuje se osobama s čirevima ili izrazito osjetljivim želucem.
Preporučena dnevna količina soka je oko 50–100 ml, razblažena vodom. U slučaju da je koristite kao salatu, dovoljna je jedna mala šaka naribane rotkve dnevno.
Crna rotkva takođe pospješuje rad bubrega i pomaže izlučivanju viška tečnosti iz tijela, što može biti korisno osobama koje zadržavaju vodu ili imaju blagi otok.
Osim zdravstvenih koristi, mnogi tvrde da im rotkva daje dodatnu energiju i poboljšava koncentraciju, što nije iznenađenje s obzirom na sve njene nutrijente.
U narodnoj medicini, koristi se i za zdravlje kose – kažu da trljanje soka u tjeme stimuliše rast kose i jača korijen.
Ipak, kao i sa svakim prirodnim lijekom, najvažnija je umjerenost i kontinuitet. Crna rotkva nije čarobni štapić, ali je moćna ako joj damo vrijeme da djeluje.
Ako želite da prirodno pročistite svoj organizam, poboljšate probavu, pročistite pluća i snizite holesterol – razmislite da ovu zaboravljenu biljku vratite u kuhinju.
Jer crna rotkva nije samo povrće – ona je mali, crni saveznik vašeg zdravlja.