KREM TORTA S VANILIJOM I MALINAMA
Sastojci za biskvit:
-
4 jaja
-
120 g šećera
-
100 g brašna
-
1 kašika gustina
-
1/2 praška za pecivo
-
prstohvat soli
-
1 kašičica vanilin šećera
Sastojci za fil:
-
1 l mleka
-
2 pudinga od vanile
-
4 kašike šećera
-
200 g bele čokolade
-
200 ml slatke pavlake
-
1 kesica želatina (ili 1 kašika)
-
300 g malina (sveže ili zamrznute)
Još treba:
-
malo mleka za natapanje kora
-
šlag za dekoraciju (po želji)
-
sveže maline za ukras
Priprema biskvita:
Umuti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Dodaj prosejano brašno, gustin i prašak za pecivo, pa lagano sjedini špatulom. Sipaj smesu u pleh obložen papirom (prečnik oko 24 cm) i peci 20 minuta na 180°C. Ohladi i po želji preseci na 2 kore.
Priprema fila:
Skuvaj puding od vanile sa šećerom u mleku. Kad se zgusne, skloni s vatre i dodaj izlomljenu belu čokoladu. Mešaj dok se ne otopi. Ohladi uz povremeno mešanje da se ne stvori korica.
Posebno umuti slatku pavlaku. Želatin pripremi prema uputstvu, zagrej i dodaj u ohlađeni puding. Na kraju lagano umešaj umućenu pavlaku. Dobiješ lagan, svilenkast krem.
Slaganje torte:
Na tacnu stavi prvu koru, natopi je malo mlekom. Namaži sloj fila, pa rasporedi maline. Stavi drugi deo kore, ponovo fil i maline. Odozgo premaži ostatkom kreme. Po želji dekoriši šlagom i svežim malinama.
Tortu ostavi u frižideru minimum 3–4 sata, idealno preko noći da se stegne i svi ukusi prožmu.
Saveti:
Ako koristiš zamrznute maline, prethodno ih malo ocedi. Možeš dodati i sloj od izmrvljenih keksića ili tanku koricu od beze ako želiš dodatnu teksturu.
BONUS RECEPT:
Ova torta je oborila sve dosadašnje rekorde! Postoji široka potražnja za receptom! Ne zahtijeva ni jaja ni pećnicu.
Uživajte u izvrsnoj pripremi biskvitne torte bez pečenja, šarmantnog deserta koji elegantno spaja slojeve biskvita, glatki puding od vanilije, slatki šlag i bogati čokoladni ganache.
Ova izuzetna poslastica, u kombinaciji s primamljivim napitkom od kave, predstavlja vrhunac užitka za svaku priliku. Jednostavna priprema i zadivljujuća privlačnost jamče da će ova kulinarska kreacija nedvojbeno zadovoljiti vaše prijatelje i obitelj.
POTREBNI SASTOJCI:
Za izradu korova potrebno je uz 400 g keksa odvojiti 200 ml mlijeka. Za sloj pudinga od vanilije potrebni sastojci su 1 litra mlijeka, 100 g praška za puding s okusom vanilije, 100 g šećera i 10 ml esencije vanilije. Za sloj šlaga potrebno je 100 ml šlaga i 20 g šećera u prahu. Za pripremu čokoladnog ganachea pomiješajte 200 ml mlijeka, 400 g keksa, 150 g crne čokolade, 150 ml vrhnja za šlag, 50 g bijele čokolade i 10 ml biljnog ulja. Na kraju, za napitak od kave pomiješajte 15 g (0,5 oz) instant kave, 15 g (0,5 oz) kakao praha, 15 g (0,5 oz) šećera, 7 g (0,2 oz) cimeta, 5 ml ( 0,2 fl oz) esencije vanilije, 200 ml (6,8 fl oz) tople vode, 150 ml (5,1 fl oz) mlijeka, 50 g (1,8 oz) šlaga i 2 g (0,1 oz) cimeta za ukras.
Kako se priprema brza biskvit torta?
Za početak pripreme kolača, kekse lagano omekšajte tako da ih nakratko potopite u mlijeko. Nakon što su omekšali, poredajte kekse u jednom sloju na dno kalupa za torte.
Za slatki puding od vanilije pomiješajte 1 litru mlijeka, 100 g praška za puding s okusom vanilije, 100 g šećera i 10 ml arome vanilije u lončiću. Uključite srednju temperaturu i neprestano miješajte dok se smjesa ne zgusne.
Za izradu slojevitog deserta bitno je lagano izliti puding koji je postigao željenu gustoću na kekse koji su pažljivo poslagani u kalup za torte. Provjerite je li puding ravnomjerno raspoređen po površini prije nego lim stavite u hladnjak da se stegne.
Za pripremu sloja šlaga, započnite mućenjem 100 ml vrhnja za šlag zajedno s 20 g šećera u prahu u zdjeli dok ne dobijete čvrstu konzistenciju. Kada ste pripremili šlag, lagano ga rasporedite po sloju pudinga. Desert spremite u hladnjak dok ganache ne bude spreman za dodavanje.
Za pripremu čokoladnog ganachea prvo otopite 150 g tamne čokolade sa 150 ml vrhnja za šlag i 10 ml biljnog ulja. Ovaj se postupak može izvesti korištenjem posude prikladne za mikrovalnu pećnicu ili kuhanjem na pari. Nakon što se sastojci otope, miješajte smjesu dok ne dobijete glatku i jednoličnu konzistenciju.
Za pripremu ganache sloja lagano prelijte otopljeni čokoladni ganache preko sloja šlaga. Važno je postići ravnomjernu raspodjelu prije nego što ga stavite u hladnjak da se stegne.
Da biste poboljšali ukras, preko ganachea možete nanijeti sloj otopljene bijele čokolade. To možete postići tako da otopite 50 grama bijele čokolade i prelijete preko ganachea. Zatim ćemo pristupiti pripremi ukusnog napitka od kave.
Za pripremu vrhunske mješavine kave, u šalici pomiješajte 15 grama instant kave, 15 grama kakaa u prahu, 15 grama šećera, 7 grama cimeta i 5 mililitara esencije vanilije. Nakon što su sastojci dobro promiješani, dodajte 200 mililitara vruće vode na pari i snažno miješajte dok se sve komponente potpuno ne otope.
Umiješajte mlijeko: uz miješanje umiješajte 150 ml mlijeka. Napitak od kave zaključite prelivanjem s 50 g tučenog vrhnja i ukrasom s malo cimeta.
Poslužiti:
Za ugodno osvježenje kušajte ohlađene kriške keksa uz šalicu omiljenog napitka od kave.