Godinama sam se borila s konstantnim umorom, nadimanjem, lošom probavom i čudnim pritiskom ispod rebara sa desne strane. Ljekari su mi rekli da imam masnu jetru i da mi je probavni sistem usporen, da su crijeva “lijena”. Dobila sam gomilu savjeta, ali nijedan nije davao stvarne rezultate. Dok jednog dana nisam odlučila da poslušam svoju komšinicu, staru travarku, koja mi je rekla samo jedno: „Uključi cveklu u svakodnevni jelovnik i sačekaj čudo.“
Nisam bila neki fan cvekle – njen ukus mi je uvijek bio malo previše zemljast. Ali kada se borite za zdravlje, prestajete da birate. Počela sam da istražujem, čitam i pravim napitke od sirove cvekle, dodajući joj druge sastojke koji olakšavaju varenje i obogaćuju efekat. I tako je počeo moj put ka potpunom preokretu zdravlja.
Prvo što sam primijetila već nakon nedelju dana bilo je da mi se poboljšao apetit – ali ne ona žudnja za slatkim i masnim, već prava glad. To je bio znak da mi se probava pokrenula. Više nisam osjećala onaj težak stomak, nisam imala gasove, a ni bolove koje sam pripisivala jetri. Bila sam zapanjena koliko brzo sam osjetila promjenu.
Cvekla je, kako sam saznala, prirodni čistač jetre. Sadrži betain, pigment koji stimuliše funkciju jetre, pomaže razgradnji masti i čisti krv. Uz to, puna je vlakana, što znači da pomaže crijevima da se pokrenu i eliminišu otpadne materije koje se talože godinama. Da budem iskrena, nisam vjerovala da nešto tako jednostavno može da ima tako snažan efekat.
Počela sam da pravim jednostavan napitak svakog jutra: izrendam jednu srednju cveklu, dodam jednu šargarepu, malo limunovog soka i pola jabuke. Sve to ubacim u blender sa čašom vode. Iskreno, na početku mi ukus nije bio omiljen, ali sam vremenom zavoljela taj osjećaj lakoće koji dolazi odmah poslije.
Poslije mjesec dana korišćenja ove cveklaste terapije, otišla sam kod ljekara. Nalazi su bili bolji nego ikada – enzimi jetre su se stabilizovali, trigliceridi pali, a ultrazvuk je pokazao značajno smanjenje masnih naslaga. Ljekar mi je samo rekao: „Nastavite sve što radite, očigledno vam prija.“
Pored tog soka, naučila sam i da kuvana cvekla sa maslinovim uljem i bijelim lukom može biti fantastična salata za čišćenje crijeva. Počela sam je jesti tri puta nedjeljno umjesto hljeba za večeru. Nisam ni znala koliko sam bila napuhana dok se to nije povuklo. Crijeva su se ispraznila, osjećala sam se lagano kao pero.
Moji prijatelji su prvo mislili da pretjerujem, ali kada su me vidjeli kako izgledam – koža mi se zategla, oči postale bistre, nisam više ni imala onaj dosadni podočnjak – počeli su i sami da traže recept. Sada imam mali krug „cvekloljubaca“ kojima rado dijelim svoja saznanja.
I da ne zaboravim još jednu stvar – cvekla mi je pomogla i kod krvnog pritiska. Ranije sam imala oscilacije, sada je pritisak stabilan. I šećer mi se malo smanjio, vjerovatno jer sam zbog cvekle prestala da jedem mnogo nezdrave hrane.
Moj savjet svakome ko se osjeća umorno, naduto, ko ima problema s jetrom, varenjem ili jednostavno želi da osjeti promjenu: dajte cvekli šansu. Neće vam biti žao. Priroda je čudo, samo treba da joj vjerujemo.
Danas, sa 65 godina, imam više energije nego kad sam imala 45. Hodam svakog jutra, jedem jednostavno i zdravo, i počinjem dan sa čašom ljubičaste čarolije.
Ako sam ja mogla da preokrenem svoje zdravlje uz pomoć jedne obične korjenaste biljke, možete i vi. Samo treba početi.
Bonus savjet: Cveklu možete čuvati u frižideru do 2 nedjelje, a idealno je koristiti je svježu, neprskanu. Ako nemate pristup organskoj, obavezno je dobro operite i ogulite prije upotrebe.