Ova pogača s jogurtom i puterom je savršen recept za sve koji vole mekane, sočne i mirisne pogače. Uz jednostavnu pripremu, rezultat je uvijek izvanredno ukusan. Evo kako pripremiti ovu pogaču:
Sastojci:
- 800 g pšeničnog brašna
- 450 ml toplog mlijeka
- 150 g jogurta
- 50 g neslanog putera
- 10 g suhog kvasca ili 30 g svježeg kvasca
- 10 g šećera
- 15 g soli
Priprema:
-
Priprema kvasca:
- Ako koristite svježi kvasac, rastopite ga u toplom mlijeku s malo šećera i ostavite da se aktivira (oko 10-15 minuta). Ako koristite suhi kvasac, samo ga pomiješajte s brašnom, jer suhi kvasac ne zahtijeva prethodno aktiviranje.
-
Priprema tijesta:
- U većoj posudi pomiješajte brašno, so, i šećer. Ako koristite suhi kvasac, dodajte ga u ovu smjesu.
- Dodajte jogurt, rastopljeni puter i mlijeko s kvascem (ili samo mlijeko ako koristite suhi kvasac).
- Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne previše, kako biste zadržali mekoću.
-
Dizanje tijesta:
- Pokrijte tijesto s kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat ili dok ne udvostruči volumen.
-
Oblikovanje pogače:
- Kada se tijesto digne, izvadite ga iz posude i premijesite ga nekoliko puta.
- Oblikujte pogaču prema želji – može biti u obliku lopte, spirale ili ravna u tepsiji, zavisno o tome kako želite.
- Stavite tijesto u prethodno podmazanu tepsiju ili obloženu papirom za pečenje.
-
Zadnje dizanje:
- Ostavite pogaču da se diže još 20-30 minuta, dok ne postigne željeni volumen.
-
Pečenje:
- Pećnicu zagrijte na 180°C.
- Prema želji, pogaču možete premazati s malo mlijeka ili maslaca prije pečenja za dodatnu boju i sjaj.
- Pecite pogaču oko 25-30 minuta, ili dok ne postane zlatno-smeđa i zvuči šuplje kad pokucate po dnu.
-
Hlađenje:
- Ostavite pogaču da se ohladi na rešetki prije nego što je narežete.
Savjeti:
- Ako želite da pogača bude još mekša, možete dodati malo više jogurta.
- Pogaču možete dodatno obogatiti s biljem ili sirom u tijestu za još bogatiji okus.
- Ova pogača je izvrsna uz razna jela, ali i kao užina uz šalicu čaja ili kafe.
Uživajte u sočnoj i mirisnoj pogači!