Južni vjetar torta – Brza, jednostavna i savršeno ukusna!

Ova torta je jednostavna, ali vrlo ukusna, a kombinacija biskvita, kremastog fila i orašastih plodova čini je neodoljivom! Pratite ove korake i uživajte u savršenoj poslastici:

Sastojci:

Za koru (peći dve kore ukupno):

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • Pola praška za pecivo

Za prvi deo fila:

  • 100 g gustina
  • 10 kašika šećera
  • 600 ml mleka
  • 10 žumanaca

Za drugi deo fila:

  • 250 g margarina
  • 150 g mlevenih oraha

Priprema:

Kora:

  1. Priprema kore:

    • Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, dodajući postepeno 5 kašika šećera.
    • Kada se sneg stabilizuje, pažljivo dodati 100 g mlevenih oraha, 2 kašike brašna i pola praška za pecivo. Sve dobro sjediniti, ali pažljivo, da smesa ne padne.
    • Podeliti smesu na dva dela i izručiti u dva prethodno podmazana i brašnom posuta kalupa za pečenje.
    • Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta ili dok kore ne postanu zlatne. Proveriti čačkalicom da su pečene.
  2. Ohladiti kore:

    • Kada su kore gotove, izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade.

Fil:

Prvi deo fila:

  1. U 600 ml mleka dodati 10 kašika šećera i 100 g gustina. Dobro promešati.
  2. U posebnoj posudi umutiti 10 žumanaca.
  3. Stavite mleko sa gustinom i šećerom na srednju temperaturu i, neprestano mešajući, kuvajte dok se ne zgusne.
  4. Kada se smesa zgusne, sklonite je sa vatre i, lagano dodajući, pomešajte sa umućenim žumancima. Vratite sve na vatru i kuvajte još nekoliko minuta, dok se smesa ujednači. Ostavite da se ohladi.

Drugi deo fila:

  1. Umutiti 250 g margarina sa 150 g mlevenih oraha. Dodajte ovu smesu u ohlađeni prvi deo fila i dobro sjedinite. Ovaj fil će biti bogat i kremast.

Slaganje torte:

  1. Na prvu ohlađenu koru stavite prvi deo fila, ravnomerno ga rasporedite.
  2. Stavite drugu koru, a zatim preostali kremasti fil. Poravnajte ga tako da torta bude ravna.
  3. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati da se ohladi i stegne.

Serviranje:

  • Pre nego što poslužete, možete je dekorisati po želji, čokoladnim strugotinama ili još nekoliko oraha za dekoraciju.

Uživajte u ovom bogatom, kremastom kolaču koji je savršen za svaku priliku!

BONUS:

PAŠA LOKUM…Fantastičan desert koji se pravi brzo, a nestane još brže

Sultanova sarma, poznata i kao Pašin lokum, slatka je slastica koja se sviđa gotovo svima. Priprema je jednostavna i ne zahtijeva puno vremena ni puno sastojaka, a krajnji proizvod je izvanredan. Oni koji su ga kušali često se zateknu u želji da ga uskoro opet naprave.

POTREBNI SASTOJCI:
300 grama šećera (količinu po želji) 1 litar mlijeka 100 grama putera 60 grama gustina 120 grama brašna 4 žlice kakaa u prahu 1 paketić vanilin šećera I DODATNO: 100 grama kokosa 2 paketića tučenog krema (slijedite upute za čuvanje na pakiranju)

KAKO PRIPREMITI SULTANOVU SARMU?

Pomiješajte mlijeko, šećer i dodatne sastojke u velikom loncu i zagrijavajte dok smjesa ne postane gusta.

Četvrtastu posudu za pečenje (dimenzije 37×40 cm) pospite kokosovim brašnom, zatim dodajte skuhanu smjesu i ostavite da se hladi u hladnjaku nekoliko sati!

Za pripremu Slag pjene slijedite upute na vrećici.

Na jednu vrećicu sam dodala žlicu šećera i 1/8 mlijeka.

Dobro izmiješajte i ohlađeni kolač premažite kremom.

Narežite ga na trakice od 3 cm i oblikujte u krug… tako se pravi pasa lokum!

(Dok se kotrljate, vježbajte spretnost jer je kolac krhak; odvojite vrijeme i lagano ga kotrljajte) dok prihvaćate iskustvo! 🙂

Ako smatrate da je sadržaj šećera prevelik za vaš ukus, slobodno ga smanjite; sve ovisi o osobnim preferencijama!

Poslužiti:
Tortu čuvajte u hladnjaku jer je ohlađena najukusnija i dosta je osvježavajuća.