Ova torta je jednostavna, ali vrlo ukusna, a kombinacija biskvita, kremastog fila i orašastih plodova čini je neodoljivom! Pratite ove korake i uživajte u savršenoj poslastici:
Sastojci:
Za koru (peći dve kore ukupno):
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- Pola praška za pecivo
Za prvi deo fila:
- 100 g gustina
- 10 kašika šećera
- 600 ml mleka
- 10 žumanaca
Za drugi deo fila:
- 250 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
Priprema:
Kora:
-
Priprema kore:
- Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, dodajući postepeno 5 kašika šećera.
- Kada se sneg stabilizuje, pažljivo dodati 100 g mlevenih oraha, 2 kašike brašna i pola praška za pecivo. Sve dobro sjediniti, ali pažljivo, da smesa ne padne.
- Podeliti smesu na dva dela i izručiti u dva prethodno podmazana i brašnom posuta kalupa za pečenje.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta ili dok kore ne postanu zlatne. Proveriti čačkalicom da su pečene.
-
Ohladiti kore:
- Kada su kore gotove, izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade.
Fil:
Prvi deo fila:
- U 600 ml mleka dodati 10 kašika šećera i 100 g gustina. Dobro promešati.
- U posebnoj posudi umutiti 10 žumanaca.
- Stavite mleko sa gustinom i šećerom na srednju temperaturu i, neprestano mešajući, kuvajte dok se ne zgusne.
- Kada se smesa zgusne, sklonite je sa vatre i, lagano dodajući, pomešajte sa umućenim žumancima. Vratite sve na vatru i kuvajte još nekoliko minuta, dok se smesa ujednači. Ostavite da se ohladi.
Drugi deo fila:
- Umutiti 250 g margarina sa 150 g mlevenih oraha. Dodajte ovu smesu u ohlađeni prvi deo fila i dobro sjedinite. Ovaj fil će biti bogat i kremast.
Slaganje torte:
- Na prvu ohlađenu koru stavite prvi deo fila, ravnomerno ga rasporedite.
- Stavite drugu koru, a zatim preostali kremasti fil. Poravnajte ga tako da torta bude ravna.
- Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati da se ohladi i stegne.
Serviranje:
- Pre nego što poslužete, možete je dekorisati po želji, čokoladnim strugotinama ili još nekoliko oraha za dekoraciju.
Uživajte u ovom bogatom, kremastom kolaču koji je savršen za svaku priliku!
BONUS:
PAŠA LOKUM…Fantastičan desert koji se pravi brzo, a nestane još brže
Sultanova sarma, poznata i kao Pašin lokum, slatka je slastica koja se sviđa gotovo svima. Priprema je jednostavna i ne zahtijeva puno vremena ni puno sastojaka, a krajnji proizvod je izvanredan. Oni koji su ga kušali često se zateknu u želji da ga uskoro opet naprave.
POTREBNI SASTOJCI:
300 grama šećera (količinu po želji) 1 litar mlijeka 100 grama putera 60 grama gustina 120 grama brašna 4 žlice kakaa u prahu 1 paketić vanilin šećera I DODATNO: 100 grama kokosa 2 paketića tučenog krema (slijedite upute za čuvanje na pakiranju)
KAKO PRIPREMITI SULTANOVU SARMU?
Pomiješajte mlijeko, šećer i dodatne sastojke u velikom loncu i zagrijavajte dok smjesa ne postane gusta.
Četvrtastu posudu za pečenje (dimenzije 37×40 cm) pospite kokosovim brašnom, zatim dodajte skuhanu smjesu i ostavite da se hladi u hladnjaku nekoliko sati!
Za pripremu Slag pjene slijedite upute na vrećici.
Na jednu vrećicu sam dodala žlicu šećera i 1/8 mlijeka.
Dobro izmiješajte i ohlađeni kolač premažite kremom.
Narežite ga na trakice od 3 cm i oblikujte u krug… tako se pravi pasa lokum!
(Dok se kotrljate, vježbajte spretnost jer je kolac krhak; odvojite vrijeme i lagano ga kotrljajte) dok prihvaćate iskustvo! 🙂
Ako smatrate da je sadržaj šećera prevelik za vaš ukus, slobodno ga smanjite; sve ovisi o osobnim preferencijama!
Poslužiti:
Tortu čuvajte u hladnjaku jer je ohlađena najukusnija i dosta je osvježavajuća.