Kada ovo saznate, više nikada nećete baciti košpicu od avokada – Ima nevjerovatne zdravstvene dobrobiti koje će vas šokirati

Košpica avokada je često zanemarena i završi u smeću, ali ona zapravo krije niz iznenađujućih zdravstvenih i praktičnih prednosti. Evo zašto biste trebali razmisliti dvaput prije nego što je bacite:

Zdravstvene koristi košpice avokada

1. Bogat izvor antioksidanasa
Košpica sadrži više antioksidanasa nego meso samog avokada. Ovi spojevi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, štiteći tijelo od oksidativnog stresa i usporavajući procese starenja.

2. Snižava holesterol
Istraživanja su pokazala da košpica avokada može pomoći u snižavanju nivoa “lošeg” LDL holesterola, čime doprinosi zdravlju srca.

3. Podržava imunitet
Zahvaljujući visokom udjelu fenolnih spojeva, košpica djeluje protuupalno i antimikrobno, što može pomoći jačanju imunološkog sistema.

4. Poboljšava probavu
Sadrži vlakna koja pospješuju probavu, olakšavaju pražnjenje crijeva i doprinose zdravoj crijevnoj flori.

Kako koristiti košpicu avokada

1. U prahu kao dodatak ishrani

  • Osušite košpicu nekoliko dana na sobnoj temperaturi.

  • Kada se potpuno osuši, izlomite je i sameljite u blenderu ili mlinu za kafu dok ne dobijete fini prah.

  • Dodajte pola kašičice praha u smutije, ovsene kaše ili supe. Koristite umjereno – ima jak, gorak ukus.

2. U čaju za imunitet i probavu

  • Narendajte ili izlomite komadić košpice.

  • Prokuhajte 10–15 minuta u vodi.

  • Procijedite i pijte kao biljni čaj – odličan za probavu i detoksikaciju.

3. U prirodnoj kozmetici

  • Od praha košpice možete napraviti piling za lice ili tijelo kada ga pomiješate s medom ili jogurtom. Čisti kožu i uklanja mrtve ćelije.

Zaključak:
Košpica avokada je pravo malo blago koje ne treba zanemariti. Umjesto da je bacite, iskoristite njen potencijal za zdravlje, ljepotu i dobrobit cijelog organizma.

BONUS:

PAŠA LOKUM…Fantastičan desert koji se pravi brzo, a nestane još brže

Sultanova sarma, poznata i kao Pašin lokum, slatka je slastica koja se sviđa gotovo svima. Priprema je jednostavna i ne zahtijeva puno vremena ni puno sastojaka, a krajnji proizvod je izvanredan. Oni koji su ga kušali često se zateknu u želji da ga uskoro opet naprave.

POTREBNI SASTOJCI:
300 grama šećera (količinu po želji) 1 litar mlijeka 100 grama putera 60 grama gustina 120 grama brašna 4 žlice kakaa u prahu 1 paketić vanilin šećera I DODATNO: 100 grama kokosa 2 paketića tučenog krema (slijedite upute za čuvanje na pakiranju)

KAKO PRIPREMITI SULTANOVU SARMU?

Pomiješajte mlijeko, šećer i dodatne sastojke u velikom loncu i zagrijavajte dok smjesa ne postane gusta.

Četvrtastu posudu za pečenje (dimenzije 37×40 cm) pospite kokosovim brašnom, zatim dodajte skuhanu smjesu i ostavite da se hladi u hladnjaku nekoliko sati!

Za pripremu Slag pjene slijedite upute na vrećici.

Na jednu vrećicu sam dodala žlicu šećera i 1/8 mlijeka.

Dobro izmiješajte i ohlađeni kolač premažite kremom.

Narežite ga na trakice od 3 cm i oblikujte u krug… tako se pravi pasa lokum!

(Dok se kotrljate, vježbajte spretnost jer je kolac krhak; odvojite vrijeme i lagano ga kotrljajte) dok prihvaćate iskustvo! 🙂

Ako smatrate da je sadržaj šećera prevelik za vaš ukus, slobodno ga smanjite; sve ovisi o osobnim preferencijama!

Poslužiti:
Tortu čuvajte u hladnjaku jer je ohlađena najukusnija i dosta je osvježavajuća.

ugodno!