Kadaif s orasima i tahan halvom – spoj tradicije i savršenih ukusa!

Ako volite tradicionalne deserte, kadaif s orasima je savršen izbor za vas!

Ovaj slatki specijalitet kombinuje hrskavu teksturu kadaifa s bogatstvom oraha i tahan halve, stvarajući nezaboravan okus koji će oduševiti svakog ljubitelja slastica.

Recept za kadaif sa orasima je jednostavan za pripremu, a rezultat je sočan, vlažan desert koji je savršen za svaku prigodu. Bilo da ga pripremate za porodičnu večeru ili svečanu proslavu, ovaj desert nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Zbog kombinacije orašastih plodova i mirisne agde, kadaif je desert koji je istovremeno hrskav i sočan, a pritom izuzetno ukusan.

Sastojci

Za kadaif:

  • 300 g Kadaif
  • 100 g Maslac
  • 80 g Mljeveni orasi
  • 100 g Tahan halva

Za agdu:

  • 1.5 šolja Voda (oko 300 ml)
  • 2.5 šolje Šećer (oko 500g)

Veličina tepsije:

  • 24 cm Tepsija

Priprema

1. Priprema kadaifa:

  • Prvi sloj kadaifa: Stavite polovicu kadaifa u tepsiju, pritisnite ga rukama i ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini tepsije.
  • Dodavanje tahan halve i oraha: Izmrvite tahan halvu rukama i rasporedite po kadaifu. Zatim dodajte mljevene orahe i ravnomjerno ih rasporedite po površini.
  • Drugi sloj kadaifa: Stavite drugu polovicu kadaifa preko oraha, pritisnite rukama i ravnomjerno rasporedite.
  • Dodavanje maslaca: Maslac izrežite na male kockice i ravnomjerno rasporedite po cijeloj površini kadaifa.

2. Pečenje:

  • Prvo pečenje: Stavite tepsiju u prethodno zagrijanu pečnicu na 200°C (ili 180°C ako je vaša pećnica jača). Pecite kadaif oko 30 minuta, pazeći da ne porumeni prebrzo.
  • Drugo pečenje: Nakon 30 minuta, smanjite temperaturu na 150°C i nastavite peći još 10-15 minuta dok se kadaif ne odvoji od rubova tepsije.

3. Priprema agde:

  • Kuhanje agde: U lonac stavite vodu i šećer. Zagrijte do vrenja i kuhajte 10 minuta dok se šećer potpuno ne otopi i agda postane gusto sirupasta.
  • Zalijevanje kadaifa: Izvadite kadaif iz pećnice i odmah ga prelijte vrelom agdom. Prelijte prvo polovicu agde i ostavite da upije oko 15 minuta. Zatim prelijte preostalu agdu i ostavite da se potpuno ohladi.

4. Završni koraci:

  • Hlađenje: Ostavite kadaif da se potpuno ohladi i upije agdu. Kada se ohladi, izrežite ga na željenu veličinu.
  • Dekoracija: Po želji možete dekorirati kadaif s dodatnim mljevenim orasima ili drugim ukrasima.

5. Uživanje:

  • Kadaif sa orasima i tahan halvom je najbolji kada je u isto vrijeme suh i mokar, a ovaj recept garantirano daje savršen rezultat.